#Srečanja: AMZS zagotavlja več kot asistenca

Pogovor

Damjan Koren, član AMZS


Ljubljančan, ki živi v centru mesta, se po prestolnici vse leto vozi s kolesom ali skirojem. Za daljše poti uporablja avto, do katerega, kot pravi, nima nobenega sentimentalnega odnosa, zanj je “le” sredstvo, s katerim pride od točke A do točke B. Največ mu pomeni motor, ki mu predstavlja prostočasni hobi in omogoča svobodo.

Ta vrednota je močno povezana tudi z njegovim delom: v podjetju, ki se ukvarja z zunanjim oglaševanjem, je zadolžen, da to oglaševanje ni dolgočasno.

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše zanimive izkušnje: pred leti ste že bili član AMZS in sedaj ste se vrnili. Zakaj?

Razlog, da pred leti nisem podaljšal AMZS članstva, je bil, da sem imel službena vozila. Ko sem imel znova svoj avto in tudi motor, sem pri prijatelju, ki je zavarovalni zastopnik, uredil zavarovanje, v katerega je bila vključena asistenca. Ko sva šla z ženo na izlet z motorjem, se je ta pokvaril in poklicala sva asistenco zavarovalnice. Dobila sva odgovor, da naju lahko peljejo do prvega najbližjega pooblaščenega servisa. To je pomenilo, da so naju z mesta okvare dva kilometra iz Grosupljega peljali v – Grosuplje. Ko sem preverjal, ali je mogoče dobiti kaj boljšega, sem ugotovil, da bi naju AMZS odpeljal, kamor bi želela, kar je vsekakor dodana vrednost. Za AMZS sem se odločil tudi zaradi prijaznosti in ker je obravnava veliko bolj osebna - dejansko se s tabo nekdo ukvarja in ti pomaga najti najbolj optimalno rešitev. 

Pomoč na cesti v Sloveniji
Prednosti AMZS članstva v primerjavi z asistencami

Damjan Koren, član AMZS: "Pri motorju namreč nikoli ne verjamem tistemu, kar vidim, zato vedno raje upočasnim in dvakrat preverim, da ne bi česa spregledal."

Katero članstvo ste izbrali?

Ker oba z ženo voziva tako avto kot motor, sem se odločil za družinsko članstvo Plus.

Seznam držav, kjer AMZS zagotavlja pomoč na cesti v tujini

Omenili ste avto, motor. Na pogovor pa ste se pripeljali s kolesom.

Po Ljubljani se vsi v družini vozimo s kolesom, saj je tako veliko lažje, predvsem zaradi dostopnosti. Razlog, da se vozim v službo s kolesom, je še, da mi to omogoča zbistritev misli. Za izlete po mestu uporabljam skiro. Sicer pa avto, s katerim v letu dni naredim približno 15 tisoč kilometrov. Še najmanj uporabljam motor, ker je vezan na letni čas. Opažam pa, da sem kot motorist veliko bolj pazljiv tudi pri vožnji z drugimi prevoznimi sredstvi. Pri motorju namreč nikoli ne verjamem tistemu, kar vidim, zato vedno raje upočasnim in dvakrat preverim, da ne bi česa spregledal.

Glede na to, da imate izkušnje z različnimi prevoznimi sredstvi, kaj opažate? Se takšni udeleženci v prometu lažje vživimo drug v drugega in smo bolj strpni, uvidevni?

Absolutno smo bolj strpni do vseh. Opažam pa, da so v Ljubljani včasih zelo agresivni kolesarji, menijo, da imajo vselej oni prednost. Vse več je tudi električnih skirojev, rolk … Nanje je treba biti zelo pozoren. K odgovornemu ravnanju v prometu pa me spodbuja tudi dejstvo, da sem oče – svojemu otroku želim biti zgled.

Kaj je po vašem mnenju največja napaka, ki jo delamo v prometu?

Ljudem se vse preveč mudi, zato je premalo strpnosti, potrpljenja. Predvsem kot kolesar opažam, da ljudje način življenja in stres prenašajo na cesto. Druga težava je telefon. Opažam tudi, da se ljudje kar “malo izgubijo”, ko se spremenijo vremenske razmere. Kot da bi pozabili voziti oziroma se pravilno odzvati. Pozimi avtomobilisti pozabijo na kolesarje, niso navajeni, da se nekateri s kolesom vozimo vse leto. Podobno je spomladi z motoristi; ko se začne sezona, je treba še toliko bolj paziti, saj nas avtomobilisti še niso vajeni.

Kaj pričakujete od mobilnosti in AMZS v prihodnosti?

Glede na to, da je kolo vse bolj priljubljeno – tako v mestih kot rekreativno -, bi bilo zagotovo dobro, če bi AMZS, vsaj v mestnih središčih, zagotavljal pomoč ob okvari kolesa. Vedno več je električnih prevoznih sredstev, od skirojev, rolk, koles, avtomobilov … AMZS bi moral glede pomoči na cesti, kar je njegovo temeljno poslanstvo, razmišljati tudi v luči teh trendov in zagotavljati pomoč na cesti različnim udeležencem v prometu.

Ali ste vedeli, da ...
AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na vozilo: vse storitve in ugodnosti veljajo tako za avto kot za motor, avtodom ..., četudi vozilo ni v lasti voznika.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si

 

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

 

Ključne besede


SrečanjaČlanstvočlanske ugodnostiČlan AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji