VN Slovenije Poljaku Dudku, Slovenci brez točk

Maticu Ivačiču, danes edinemu slovenskemu adutu na Stadionu Matije Gubca v Krškem, na njegovi premierni dirki za svetovno prvenstvo ni uspelo do točk, kljub temu pa ni razočaral, saj je pokazal veliko borbenosti in poguma.


Največji moto spektakel na sončni strani Alp, dirka svetovnega prvenstva v speedwayu za Veliko nagrado Slovenije, ki se je nocoj že trinajstič odvil na stadionu Matije Gubca, se je končal po željah številnih poljskih navijačev, ki so lahko pozdravili premierno zmago Patrika Dudka v Krškem. Na drugem mestu mu je sledil lanski prvak Avstralec Jason Doyle, tretje mesto pa si je po dobrih vožnjah privozil ameriški veteran Greg Hancock. Slovenski speedway je tokrat na domači dirki ostal brez točkovne bere.

Po odpovedi nastopa glavnega slovenskega aduta Mateja Žagarja, ki je minulo nedeljo na dirki v poljski ligi utrpel padec, katerega posledica je hud pretres možganov, je s tekmovalno licenco AMZS med šestnajstimi najboljšimi speedwayisti na svetu kot voznik s posebnim povabilom prireditelja AMD Krško nastopil le domačin Matic Ivačič. V svojem premiernem nastopu v najmočnejši konkurenci si v petih vožnjah žal ni uspel privoziti točke. Je pa zato član domačega kluba dokazal, da lahko s srčnim in borbenim pristopom v prihodnosti računamo, da se bo uspel kosati tudi z najboljšimi. Bil je dovolj hiter, da po startu, ki je bil tokrat še posebej pomemben, ni izgubljal priključka z najboljšimi in bi ob nekoliko več sreče, pa tudi z več izkušnjami, zagotovo za seboj pustil kakšno veliko ime.

Zelo sem si želel dokazati, da zmorem, žal mi ni uspelo s točkami, sem pa zato vesel, da nisem oddaljen od najboljših. Z več izkušnjami, pravimi dirkami in tudi materialom pod zadnjico verjamem, da mi lahko uspe še precej več. Želim si več dirkati v profesionalnih ligah in to bo zagotovo še dodatna odskočna deska zame in za mojo kariero,

je po dirki povedal slovenski državni podprvak in dodal: »Zdaj si bom končno prvič letos privoščil malo počitka na morju, potem pa me čaka še dober mesec in pol dirkanja na polno, tudi z nasveti in pomočjo Mateja Žagarja, ki mu želim čimprejšnje okrevanje.«

Manj zadovoljen je po svojem nastopu pred domačim občinstvom zagotovo Nick Škorja, član AMTK Ljubljana, ki je kot prva rezerva vskočil v eni od voženj namesto vodilnega v svetovnem prvenstvu, Britanca Taija Woffindna. Slednjega je glavni sodnik iz Poljske diskvalificiral na račun prepozne pripravljenosti na start vožnje. Škorja je startal katastrofalno, kasneje se je izkazalo, da zaradi težav s sklopko, in zato ni mogel pokazati vsega, kar zna. Tako je tudi on svojo edino letošnjo vožnjo na dirki svetovnega prvenstva končal brez točk. Druga rezerva, član AMD Krško Denis Štojs, tokrat ni dobil priložnosti za start. 

Poleg domačih so se v Krškem zbrali tudi številni ljubitelji speedwaya iz tujine.

Ljubitelji speedwaya, več kot osem tisoč jih je bilo tokrat, so ponovno dodobra napolnili stadion Matije Gubca, in s tem dokazali, da uživajo v dirkah najboljših svetovnih mojstrov, četudi njihov glavni adut, serijski slovenski državni prvak Matej Žagar, zaradi poškodbe dirko spremlja le iz domače postelje. 

Naslednja dirka na prizorišču lanske Žagarjeve zmage

Naslednja, predzadnja postaja najboljših dirkačev brez zavor v letošnji sezoni bo čez štirinajst dni v nemškem Teterowu. Na tem prizorišču je lani Žagar nastopil odlično in stal na najvišji stopnički. Če bo do takrat nared za dirko in če mu uspejo vsaj približno takšne vožnje kot lani, lahko še ujame priključek z najboljšo osmerico v skupnem seštevku letošnjega svetovnega prvenstva, ki se bo neposredno uvrstila v sezono 2019. Tekmeci so namreč poskrbeli, da trinajsta izvedba dirke za VN Slovenije za Žagarja vendarle ni povsem nesrečna, saj je osmo mesto, če bo zdrav in bo dobro nastopil na zadnjih dveh dirkah, še vedno dosegljivo – zaostaja namreč za devet točk. Upamo, da mu bo tudi Fortuna naklonjena.

Po besedah odgovornih iz BSI, nosilca pravic serije Speedway Grand Prix, pa se lahko Krško po še eni uspešni organizaciji nadeja mesta v koledarju dirk najboljših na svetu tudi leta 2019. 

Rezultati

Rezultati dirke za VN Slovenije:
1. Patryk Dudek (Pol) 16 točk, 2. Jason Doyle (Avs) 17, 3. Greg Hancock (ZDA) 15, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 13, 5. Bartosz Zmarzlik 12, 6. Maciej Janowski (oba Pol), 7. Chris Holder (Avs) oba 10, 8. Martin Vaculik (Slk) 9. …

Točke po 8. dirki od 10:
1. Woffinden 108 točk, 2. Zmarzlik 99, 3. Janowski, 4. Lindgren oba 89, 5. Dudek 84, 6. Hancock 81, 7. Laguta 73, 8. Doyle, 9. Sayfutdinov oba 70, 10. Žagar 61, 11. Pedersen 59, 12. Holder 53, …

 

Ključne besede


Matej ŽagarAMD KrškoNick ŠkorjaMatic IvačičspeedwayDenis Štojsspeedway grand prixdirka za VN Slovenije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji