Žagar sedmi na uvodu letošnjega boja za naslov svetovnega prvaka

V Varšavi je bil razprodan poljski »Narodni stadion« prizorišče uvodne dirke letošnje Speedway Grand Prix serije, ki bo v tej sezoni štela 10 dirk.


Pred več kot 55 tisoč gledalci je še drugič zapored dirko za VN Poljske dobil Britanec Tai Woffinden, drugo mesto je pripadlo domačinu Macieju Janowskemu, na tretjo stopničko pa je privozil Šved Fredrik Lindgren. Naš Matej Žagar je na uvodni dirki zbral devet točk in več kot solidno sedmo mesto.

Zmaga Žagarja v prvi vožnji večera

35-letni Žagar, ki nastopa seveda z licenco AMZS, je s startno številko ena tudi odprl dirko, z zmago v prvi vožnji večera pa osvojil tudi prvo zmago na otvoritveni vožnji sezone. Žal mu v drugo ni šlo tako dobro, saj se po slabem startu iz pozicije B, druge od notranjega roba, v vseh štirih krogih ni uspel prebiti naprej. Čeprav je ves čas napadal Danca Nickija Pedersena, ki je nastopil s poškodovano roko, je na koncu danski veteran v cilj privozil za pol motorja dolžine pred Žagarjem in naš matador je ostal brez točk. Nič bolje mu ni šlo niti v naslednjem nastopu, ko je kljub boljšemu startu sicer vozil na tretjem mestu, po napaki v zadnjem krogu pa ga je prehitel še Danec Niels Kristian Iversen in Žagar je še v drugo vknjižil ničlo. Kot feniks iz pepela je potem ponovno vstal v trinajsti vožnji, ko je precej bolje potegnil iz starta in po zunanji strani ovala vztrajal tako dolgo, da je v drugem krogu suvereno prevzel vodstvo, ki ga ni več pustil iz rok. Za nove tri točke in drugo zmago na dirki je pustil za seboj ameriško legendo Grega Hancocka ter visoko leteča domačina, Patryka Dudka ter Bartosza Zmarzlika.

Tri zmage prinesle peto mesto pred polfinalom

Za napredovanje v polfinalni vožnji je sedaj v zadnjem nastopu nujno potreboval še eno zmago. Izvrstno je izkoristil dobro notranjo startno pozicijo, zaprl vse možnosti, da bi ga kdo od tekmecev prehitel in do konca štirih krogov nabral še celo nekaj prednost pred obema favoriziranima Rusoma, Emilom Sayfutdinovim ter Artemom Laguto. Devet točk je tako zadostovalo za prvi polfinale v letošnji sezoni in ponosno vihranje lepega števila slovenskih zastav, ki jih je bilo opaziti na stadionu, še posebej velika je bila po naših podatkih organizirana skupina iz Lendave. Žagar je na račun treh zmag iz rednega dela dirke pred polfinali zasedal peto mesto, med najboljšo osmerico pa se presenetljivo v Varšavi nista uvrstila niti aktualni svetovni prvak Avstralec Jason Doyle, ki je zbral vsega pet točk, niti Hancock, ki mu je za ta uspeh manjkala zgolj točka.

V polfinalu moral priznati premoč

Žagar je startno mesto v polfinalu izbiral kot tretji in si, vidno ne najbolj navdušen, izbral tudi tretji, položaj C, iz katerega je pred tem privozil ničlo, v dvajsetih vožnjah pa so ostali vozniki iz tega mesta privozili spodobnih šest zmag. Žagar je solidno startal, iz prvega zavoja privozil kot tretji, se nekaj časa celo boril z Britancem Taiem Woffindnom za drugo mesto, ki bi ga pripeljalo v veliki finale, a je bil nekdanji svetovni prvak z avstralskimi koreninami boljši od člana AMTK Ljubljana, ki je imel sicer solidno hitrost in je poizkušal še z nekaj linijami, da bi se prebil v ospredje, na koncu pa moral priznati še premoč domačina Zmarzlika.

S tem je uvodno dirko zaključil na sedmem mestu, z navdihujočimi devetimi točkami, ki so prav gotovo dober obet in start v sezono, od katere pričakuje še več kot od lanske, ko je z dvema zmagama na VN pristal na končnem sedmem mestu.

Z rezultatom sem seveda zadovoljen, sploh skozi prizmo velike rezultatske krize, ki sem jo imel pred to dirko. Devet točk ni super, je pa zelo soliden rezultat, ki je vzpodbuda za naprej,

so bile prve besede Žagarja takoj po dirki. Opisal je tudi delo ekipe in svoj trud med to dirko:

Preizkušali smo vse, zamenjali motor, drugi je potem deloval bolje, v polfinalni vožnji pa bi moral več tvegati in malo spremeniti nastavitve. Vmes se je steza namreč toliko posušila, da je bil naš motor premočan. Pozicija C za start sicer ni bila slaba, a motor zaradi napačne nastavitve ni tako vlekel, kot sem si želel. Pred naslednjo dirko, ki bo v Pragi, nas čaka še kar nekaj testiranja, a do takrat je še daleč, predvsem pa kar nekaj močnih dirk, ki bodo tudi marsikaj pokazale.

Naslednja dirka in nova priložnost za Žagarjev vzpon na stopničke, bo že čez dva tedna, ko bo na stadionu Marketa v Pragi preizkušnja za VN Češke.

Rezultati in točke po prvi od desetih dirk SP:

  1. Tai Woffinden, VB, 15 točk, 2. Maciej Janowski, Pol, 13, 3. Fredrik Lindgren, Šve, 16, 4. Artem Laguta, Rus, 13, 5. Chris Holder, Avs, 10, 6. Patryk Dudek, Pol, 10, 7. Matej Žagar, Slo, 9, 8. Bartosz Zmarzlik, Pol, 9, 9. Emil Sayfutdinov, Rus, 8, 10. Greg Hancock, ZDA, 8, …

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarAMZSAMZS športamzsamzs športspidvejspeedway

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji