V soboto pokal narodov v speedwayu

V Nemčiji bo v soboto dirka za pokal narodov v speedwayu. Mednarodna motociklistična zveza FIM bo letos po vzoru motokrosa in nekaterih drugih panog motošporta, pokal narodov tako premierno organizirala še v speedwayu.


Tekmovanje bo sestavljeno iz dveh predtekmovanj in finalne dirke. Slovenija bo v soboto na nemškem prizorišču Teterow tekmovala v prvem polfinalu, kjer bodo tekmovale še reprezentance Nemčije, Danske, Rusije, Slovaške, ZDA in Latvije. Druga skupina bo 5. junija tekmovala v Manchestru, v Veliki Britaniji. Pomerile se bodo reprezentance Velike Britanije, Švedske, Češke, Francije, Italije, Avstralije in Finske. V finale pokala narodov, ki bo v petek, 8. junija v Wroclawu na Poljskem, bodo napredovale prve tri uvrščene reprezentance iz predtekmovanj, zraven pa bo tekmovala še reprezentanca Poljske, kot gostiteljica finalne dirke.

Slovensko izbrano vrsto bo vodil Franci Kalin, zastopali pa jo bodo: izkušeni Matej Žagar, Matic Ivačič in kot rezervni voznik še mladi Nick Škorja.

Selektor Kalin je navdušen nad novim tekmovanjem. »Pokal narodov je izredno dobra poteza FIM-a, saj tudi manjših speedwayskim državam omogoča, da se lahko pomerijo z velikimi. Sistem omogoča, da lahko vsaka država izbere dva oziroma tri dobre voznike, kar je bilo prej pri ekipnem tekmovanju nemogoče. Tudi mi vidimo priložnost, da se z ekipo uvrstimo v finale. Sistem na koncu dirke dovoli tudi »popravni izpit« v 22. in 23. vožnji, s tem, da bo moral dati vsak voznik od sebe svoj maksimum, potrebne pa bo tudi nekaj športne sreče. Kdo bo vozil v posamezni vožnji, se bom odločal po treningu in sproti med tekmovanjem,« je razložil Kalin, ki je reprezentanco sestavil iz trenutno najboljših slovenskih tekmovalcev in dodal: »želim si, da bi se uvrstili v finale, za kar verjamem, da se bodo vsi potrudili. Stoodstotno verjamem v naše dirkače in jim zaupam. Vse ekipe imajo močne tekmovalce, zato izrazitega favorita ne vidim. Menim, da imajo prav vse ekipe možnosti za uvrstitev v finale, upam pa, da bomo med njimi tudi mi.«

Priložnost za uvrstitev v finale vidi tudi Matej Žagar, ki je lani na tem prizorišču zmagal na dirki za svetovno prvenstvo. Žagar je pred pokalom narodov napovedal: »Ob dobrem dnevu so vse možnosti odprte. Vsi se bomo maksimalno potrudili. Vlogo favoritov bi pripisal reprezentanci Rusije.«

Začetek tekmovanja bo ob 19. uri.

 

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarSpeedway GPNick ŠkorjaMatic Ivačičspeedwaypokal narodov