Žagar v Pragi obtičal pred polfinalom

Praga je na stadionu Marketa gostila že 22. dirko za VN v speedwayu, ki jo je dobil Šved Fredrik Lindgren. Drugo mesto je pripadlo Poljaku Patryku Dudku, tretje pa si je privozil Rus Emil Sayfutdinov. Do te vožnje po prikazanem glavni favorit, Britanec Tai Woffinden, je v finalu odstopil. Žagar si je s sedmimi točkami privozil deveto mesto in se v skupnem seštevku SP prebil na sedmo mesto.


Prvo vožnjo letošnje druge dirke iz serije Speedway Grand Prix, je naš predstavnik začel iz povsem zunanje pozicije, kjer je kmalu po startu privozil na tretje mesto. Uspel se je obraniti napada Poljaka Bartosza Zmarzlika, kaj več pa mu v uvodnem nastopu na njegovi 90. preizkušnji za VN, ni uspelo iztržiti. Prva vožnja, prva točka. Nič bolje pa ni Žagarju, ki nastopa v barvah AMZS, šlo niti v naslednjem nastopu, ko je startal iz tretjega startnega položaja, ki je bil do tega trenutka presenetljivo daleč najbolj ugoden. Vozniki so iz njega nizali zmage kot za stavo, a Žagar je še enkrat več osvojil torej tretje mesto in s tem le točko.

Deseta vožnja je končno zadovoljila tako Žagarja, kot njegove številne slovenske navijače v Pragi na stadionu Marketa. Tokrat je startal iz povsem notranje pozicije, a je sprva kazalo, da bo razvrstitev voznikov ostala enaka, kot v prvem zavoju, ko je povedel aktualni svetovni prvak, no Žagar je prevzel z željo in veliko hitrostjo, saj je vodilnega prehitel na ravnini kar po zadnjem kolesu. Jason Doyle pa ga več ni uspel prehiteti in prva zmaga je bila vknjižena. Za seboj je pustil tudi Poljaka Przemeka Pawlickega ter domačega aduta, Vaclava Milika. Po treh vožnjah se je tako s petimi točkami ponovno vrnil v igro za nastope v polfinalih.

V trinajsti vožnji smo videli slab start Žagarja, ki se je šele v zavoju mimo Britanca Craiga Cooka prebil na tretje mesto, ki ga je obdržal vse do konca. Po tej slabši predstavi ga je v zadnji vožnji čakala težka naloga, saj je za udoben preboj v polfinale potreboval še eno zmago. O neverjetni izenačenosti voznikov na tej dirki priča, da je Žagar pred odločilnim nastopom s šestimi točkami držal osmo mesto, za njim pa je bilo kar pet tekmecev z vsega točko manj.

Žal je v boju s samimi nekdanjimi svetovnimi prvaki Žagar še četrtič osvojil tretje mesto in s tem skupaj sedem točk, kar pa je bilo premalo za nastop v polfinalu. Imel je sicer enako število točk, kot osmo uvrščeni Rus Artiom Laguta, ki se je prebil naprej, ker je imel boljši izkupiček osvojenih mest v rednem delu dirke.

»Z motorji sem zaenkrat kar zadovoljen, sem pa tokrat zatajil kar sam, saj sem dobesedno spal na startu. Tudi letos me daje nahod, saj sem očitno alergičen na cvetni prah,« je svoje občutke povzel Žagar in dodal:

Sem pa kar vesel, da sem precej popravil svoj vtis v Pragi, kjer zadnji dve leti nič ni šlo kot bi moralo. Sedaj me do naslednje dirke v ciklusu SGP čaka kar nekaj močnih dirk, prva že jutri na Poljskem za svoj tamkajšnji klub, ponovno pa sem za tri dirke podpisal tudi v švedski ligi. Tako, da bo do Horsensa še kar nekaj akcije.

Motorji očitno še vedno ne delujejo tako, kot bi si želel edini slovenski predstavnik, nekaj tolažbe lahko tako najde v dejstvu, da je letos vsaj malo popravil povsem katastrofalna nastopa v Pragi iz zadnjih dveh sezon, ko je bil obakrat štirinajsti.

Naslednja, tretja dirka od desetih, bo čez dober mesec, 30. junija v danskem Horsensu. Žagar v skupnem seštevku zaenkrat drži sedmo mesto.

Rezultati

  1. Fredrik Lindgren, Šve, 16 točk, 2. Patryk Dudek, Pol, 14, 3. Emil Sayfutdinov, Rus, 15, 4. Tai Woffinden, VB, 16, 5. Maciej Janowski, Pol, 11, 6. Jason Doyle, Avs, 9, 7. Nicki Pedersen, Dan, 8, 8. Artem Laguta, Rus, 8, 9. Matej Žagar, Slo, 7, 10. Greg Hancock, ZDA, 7, …

Točke v SP po 2. od 10. dirk

1. Lindgren 32, 2. Woffinden 31, 3. Dudek 24, 4. Janowski 24, 5. Sayfutdinov 23, 6. Laguta 21, 7. Žagar 16, 8. Holder 15, 9. Hancock 15, 10. Doyle 14,…

 

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarspeedwaySGPsgp

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji