Žagar in Ivačič bosta skušala navdušiti domače navijače

Danes je AMD Krško, organizator dirke svetovnega prvenstva v speedwayu za Veliko nagrado Slovenije, na novinarski konferenci v prostorih AMZS predstavil največji slovenski motošportni dogodek. Pred domačim občinstvom bosta 1. junija 2019 na Stadionu Matije Gubca z licenco AMZS nastopila Matej Žagar kot stalni udeleženec dirk svetovnega prvenstva in Matic Ivačič kot voznik s posebnim povabilom.


AMD Krško bo letos že štirinajstič organiziral dirko za svetovno prvenstvo v speedwayu. Najboljši speedwayisti sveta bodo na Stadionu Matije Gubca nastopili prvo soboto v juniju, prireditelji pa so motošportni spektakel danes, skupaj z AMZS in najboljšima slovenskima speedwayistoma Matejem Žagarjem (AMTK Ljubljana) in Maticem Ivačičem (AMD Krško), predstavili na novinarski konferenci, na kateri so bili, poleg obeh voznikov, govorci še predsednik AMD Krško Gregor Žigante, predsednik strokovnega sveta za avto-moto šport pri AMZS Erik Logar in predsednik komisije za speedway pri AMZS Igor Kolenko.

Žigante je predstavil, kako potekajo priprave na dirko: »Pri organizaciji smo sicer že utečeni, a vselej so še kakšne nove stvari, nove težave. Ampak smo na dobri poti. Še vedno smo v fazi zbiranja finančnih sredstev, a tudi na tem področju je napredek. Največja letošnja novost je preplastitev steze, kar pomeni, da smo deloma odstranili star material in dodali novega. Če sodimo po kvalifikacijski dirki za evropsko prvenstvo, ki smo jo organizirali 1. maja letos, smo delo dobro opravili.«

#PrometnaInformacija
Navijači, ki si boste dirko v Krškem ogledali v živo,  upoštevajte, da je avtocestni izvoz Drnovo zaprt, zato je treba uporabiti izvoz Šentjernej ali Brežice. Čas potovanja se tako podaljša za približno pol ure. 

Letošnja dirka za svetovno prvenstvo v Krškem bo za Žagarja že 99. nastop med elito v njegovi karieri. Sezono je sicer začel minulo soboto z dirko za Veliko nagrado Poljske, kjer se je naš najboljši speedwayist vpisal v zgodovino tega športa z zmago v kvalifikacijah, ki so bile v Varšavi na sporedu prvič oziroma so novost letošnje sezone. Na dirki mu sicer ni šlo po načrtih, saj se ni uspel uvrstiti v polfinale.

Da, sezona se je že začela, mislil sem, da bo nekoliko bolje, predvsem te kvalifikacije v Varšavi so mi oziroma ne samo meni, ampak vsem dirkačem, povzročale težave. Vsi smo bili prepričani, da bo A pozicija dominirala, kot že zadnjih pet let, vendar temu ni bilo tako. Speedway je pač nepredvidljiv šport, treba se je s tem sprijazniti, konec koncev ni bil slab rezultat, bolje sedem točk kot nobene.

Član AMTK Ljubljana se bo naslednji vikend pred številnimi slovenskimi ljubitelji speedwaya trudil izboljšati tretje mesto, kar je doslej njegov najboljši rezultat na dirki za Veliko nagrado Slovenije.

Serijski slovenski državni prvak pa ne bo edini Slovenec na dirki pred domačimi gledalci, saj je organizator svetovnega prvenstva v speedwayu 16. maja 2019 potrdil, da bo voznik s povabilom (»wild card«) še en speedwayist z licenco AMZS – Matic Ivačič. »Upam, da mi bo šlo letos bolje kot lani,« je Krčan vesel nove priložnosti, da se dokaže med elito. »Tekmujem tudi v poljski in češki ligi. Več kot voziš, boljši si. Ves čas moraš imeti stik z motorjem in s konkurenti. Ker Mateja ni pogosto v Sloveniji, smo konkurenca večinoma le jaz, Nick Škorja in pa Denis Štojs. Zato je zame dobro, da vozim tudi v tujini. Le na tak način lahko napredujem in se razvijam.«

Izkušeni Žagar je tudi Ivačičev mentor.

V imenu AMZS, nacionalne panožne zveze za motošport in karting, je spregovoril Erik Logar, predsednik strokovnega sveta za avto-moto šport: »Zagotovo smo lahko zelo veseli, da gostimo v Sloveniji dirko najvišjega ranga in vse pohvale AMD Krško, ki vsako leto ugrizne v to jabolko. Kot je povedal že Gregor Žigante, je treba za organizacijo take prireditve zbrati kar nekaj sredstev in pri AMZS se trudimo, da lahko vsako leto prispevamo določen delež«. Logar je priložnost izkoristil tudi za povabilo navijačem, da bi se dirke udeležili v čim večjem številu, dirkačema pa zaželel veliko sreče.

Ob koncu je spregovoril še Igor Kolenko, predsednik komisije za speedway pri AMZS:

Lahko smo ponosni, da namkljub temu, da imamo v Sloveniji samo sedem aktivnih speedway dirkačev, vsako leto uspe zbrati sredstva in organizirati dirko svetovnega prvenstva. Takšen spektakel ni dober le za slovenski motociklizem, ampak za državo nasploh, saj ji prinese prepoznavnost, je torej tudi dobra priložnost z vidika turizma.

Člani AMZS, popust izkoristite na način, da pri spletnem nakupu v rubriki za promocijsko kodo izberete AMZS – POPUST ZA ČLANE in vpišite promocijsko kodo: AMZS10.

 

Na dirki svetovnega prvenstva v speedwayu za Veliko nagrado Slovenije bosta kot rezervi še dva voznika z licenco AMZS: Nick Škorja (AMTK Ljubljana) in Denis Štojs (AMD Krško).

Celotno novinarsko konferenco pred dirko svetovnega prvenstva v speedwayu si lahko ogledate v video posnetku, ki je objavljen na AMZS Facebook strani.

 Urnik speedway vikenda v Krškem

Petek, 31. maja 2019

17.30: uradni trening
19.00: kvalifikacije
20.00: izbor startnih mest

Sobota, 1. junija 2019

19.00: dirka

Vozniki in startne številke

1. #108 Tai Woffinden (Velika Britanija)
2. #95 Bartosz Zmarzlik (Poljska)
3. #66 Fredrik Lindgren (Švedska)
4. #71 Maciej Janowski (Poljska)
5. #17 Robert Lambert (Velika Britanija)*
6. #222 Artem Laguta (Rusija)
7. #69 Jason Doyle (Avstralija)
8. #89 Emil Sayfutdinov (Rusija)
9. #692 Patryk Dudek (Poljska)
10. #55 Matej Žagar (Slovenija)
11. #54 Martin Vaculik (Slovaška)
12. #333 Janusz Kolodziej (Poljska)
13. #Niels Kristian Iversen (Danska)
14. #85 Antonio Lindbaeck (Švedska)
15. #30 Leon Madsen (Danska)
16. #21 Matic Ivačič (Slovenija)

17. Nick Škorja (Slovenija)
18. Denis Štojs (Slovenija) 

*Namesto Grega Hancocka, ki je zaradi ženine bolezni odpovedal nastop.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji