Gajser v Rusiji do tretje zaporedne zmage in vodstva v svetovnem prvenstvu

Tim Gajser, ki v svetovnem prvenstvu v motokrosu tekmuje z licenco AMZS, je današnjo dirko za Veliko nagrado Rusije zaključil kot veliki zmagovalec in prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Tokrat edini slovenski predstavnik v najprestižnejšem razredu MXGP je s tretjo zaporedno in skupno četrto letošnjo zmago pometel s konkurenco in dokazal, da je v popolni formi ter da boja za naslov svetovnega prvaka ne bo prepustil nikakršnim naključjem.


Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser je na osmi letošnji dirki za svetovno prvenstvo v ruskem Orljonoku zelo dobro nastopil že včeraj v kvalifikacijah, v katerih je bil z minimalno prednostjo pred njim le Romain Febvre. Povratnik v karavano, branilec naslova svetovnega prvaka Jeffrey Herlings, za katerega je bila to prva dirka v tej sezoni po hudi poškodbi stopala v pripravljalnem obdobju, je zaradi padca kvalifikacije končal šele na 16. mestu. Do dobrega izhodišča za današnjo dirko se iz istega razloga ni uspel prebiti Antonio Cairoli, ki je posledično pristal šele na 25. mestu.  

Dirko zaznamovali številni padci

Start prve vožnje je danes sicer dobil Febvre vendar ga je Gajser takoj nato prehitel. Za njim so se zvrstili Clement Desalle, Arnaud Tonus, Febvre in Herlings. Že v prvem krogu se je hudo poškodoval domačin Eugeny Bobryshev in tako predčasno zaključil z dirko. Rus je sicer želel, da bi bila dirka pred domačimi ljubitelji motokrosa njegova zadnja, preden se odpravi na operacijo zapestja, vendar se na žalost ni končalo po njegovih načrtih. Medtem ko je Gajser mirno in s svojim tempom nadaljeval zmagovalno vožnjo, se je na tleh znašel tudi Paulin, ki  je zaradi poškodovanega motorja izgubil preveč časa in se odločil, da prve vožnje ne bo nadaljeval. Nekaj trenutkov kasneje je padel še Italijan Alessandro Lupino, ki je po padcu obležal na tleh. Desallu je sicer odlično vožnjo pokvaril zdrs in ga odnesel v ozadje. Kar nekaj časa se je boril s Herlingsom in Jeremyem Seewerjem na četrtem in petem mestu, nato pa dva kroga pred koncem hudo padel in zaključil dirko. V ospredju se je Tonus sicer približeval Gajserju, vendar je ta ves čas kontroliral razliko in dirko od začetka do konca odpeljal mirno, premišljeno in suvereno. Že z zmago v prvi vožnji in Cairolijevim 12. mestom je slovenski šampion prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Na drugem mestu je končal Tonus, kot tretji pa je s kar slabe pol minute zaostanka v cilj prišel Febvre.

Zelo sem vesel. Res sem užival, čeprav je kar vroče, ampak imel sem dober start in dobro dirkal. Sicer je bil Tonus ves čas za mano, vendar mi je uspela dobra vožnja. Rad bi se zahvalil vsem za podporo in upam, da bom tudi v drugo vozil tako dobro,

je bil po prvi vožnji navdušen Gajser.

Tim Gajser je z dvema odličnima vožnjama prišel še do tretje zaporedne in skupno četrte zmage ter prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. 

Slovenski as tudi v drugo do zmage

Presenečenje druge vožnje je bil Glenn Coldenhoff, ki je dobil start in takoj povedel pred Gajserjem, Tonusom, Jordijem Tixierom in Seewerjem. Slovenski motokrosist je kar nekaj časa napadal, preden je uspel priti mimo Coldenhoffa, takoj za njim pa je Nizozemca prehitel še Tonus. Glavni Gajserjev tekmec v skupnem seštevku Cairoli je v drugo startal bolje in finalno vožnjo zaključil tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu. Manj uspešen je bil na startni rampi Herlings, ki pa je kasneje s solidno vožnjo prišel do sedmega in skupno do četrtega mesta, kar je za njegov prvi nastop v sezoni vsekakor dober rezultat.  

V ospredju sta Gajser in Tonus uprizorila razburljiv boj, dokler ni Švicar želel po notranji strani na silo mimo Slovenca in pri tem zadel zaščitne bale ter končal na tleh. Gajser si je tako nabral nekaj prepotrebne prednosti in mirno ter brez večjih pritiskov odpeljal svoji četrti letošnji zmagi naproti. Vidno navdušen novi vodilni v svetovnem prvenstvu elitnega razreda MXGP je po zmagi dejal:

Druga vožnja je bila težja kot prva, Arnaud je ves čas pritiskal, vendar se je vse dobro izteklo. Res sem hvaležen in vesel.

Motokros karavana se seli v Latvijo

Najboljši motokrosisti sveta imajo znova zgoščen urnik, saj jih že naslednji konec tedna čaka dirka za Veliko nagrado Latvije, čez dva tedna pa se bodo mudili v nemškem Teutschenthalu. Tim Gajser bo po svoji zmagoviti sezoni 2016, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP, in začetku sezone 2017, ko je na dirkah pred poškodbo še imel vodstvo v skupnem seštevku, končno spet stal na startni rampi  z rdečo tablico vodilnega na svojem motorju. Pred Cairolijem, ki je danes drugo dirko zapored ostal brez stopničk, ima 13 točk prednosti. Tretji Paulin za našim motokrosistom zaostaja že za 120 točk. Glede na današnji dober tekmovalni uvod branilca naslova Herlingsa bo ob slovensko-italijanskem boju za naslov prvaka zanimivo spremljati, na kakšen način bo Nizozemec začinil letošnje prvenstvo.

REZULTATI

  1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Romain Febvre (Fra), 4. Jeffrey Herlings (Niz), 5. Jeremy Seewer (Švi)
  2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Jeremy Sewer (Švi), 4. Antonio Cairoli (Ita), 5. Julien Lieber (Bel)

Skupno na dirki: Tim Gajser (Slo), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Jeremy Seewer (Švi), 4. Jeremy Herlings (Niz), 5. Romain Febvre (Fra)

Skupno v SP (8/18): 1. Tim Gajser (Slo): 351, 2. Antonio Cairoli (Ita): 338, 3. Gautier Paulin (Fra): 231, 4. Jeremy Seewer (Švi): 220, 5. Arminas Jasikonis (Lat): 212

 

 

Ključne besede


MXGPTim Gajsermotokrossvetovno prvenstvo v motokrosuMXGPRussia

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji