Slovenci na mladinskem svetovnem prvenstvu v Italiji v ozadju

Pietramurata je gostila svetovno prvenstvo v motokrosu za mladince. Od deseterice Slovencev, ki jih je za tekmovanje izbral selektor Aleš Zajec, sta se najbolje odrezala Gal Geršak in Jaka Peklaj.


Slikoviti Trentino v Dolomitih in motokros steza v Pietramurati sta gostila mlade nadebudne upe svetovnega motokrosa. Med njimi je bilo tudi deset slovenskih tekmovalcev, ki so po izbiri selektorja Aleša Zajca preizkušali znanje in pripravljenost v treh različnih razredih v zelo zahtevni mednarodni konkurenci.

V najšibkejšem s prostornino motorja do 65 kubičnih centimetrov je do dirke skozi kvalifikacije prišel Gal Geršak, izpadli pa so Žan Oven, Lukas Osek in Miha Vrh. V prvi vožnji je zasedel 37. mesto, v drugi pa je odpeljal bolje in v cilj pripeljal 26. ter na koncu skupno zasedel 29. mesto. Z naslovom svetovnega prvaka se je okitil Čeh Viteszlav Marek. 

Geršak se je od štirih slovenskih tekmovalcev v razredu do 65 ccm edini prebil na dirko

V razredu do 85 kubičnih centimetrov je Jaka Peklaj v kvalifikacijah unovčil izkušnje, ki jih je lani pridobil na prvenstvu v Avstraliji ter se prebil na dirko, Jaka Osek, Bor Brejc in Tilen Demšič pa so obstali v kvalifikacijah. S prvo vožnjo ni bil najbolj zadovoljen, saj je osvojil 31. mesto, v drugi pa je bil mesto boljši. V skupnem seštevku je pristal na 32. mestu. Naslov svetovnega prvaka si je privozil Italijan Valerio Lata.

Peklaj je unovčil lanskoletne izkušnje in v razredu do 85 ccm prišel na dirko 

Slovenijo sta v najmočnejšem razredu s prostornino motorja do 125 kubičnih centimetrov zastopala Matevž Robek in Gal Hauptman, a se nista uspela prebiti skozi kvalifikacije na nedeljsko dirko. Na njej je naslov svetovnega prvaka osvojil Italijan Mattia Guadagnini.

Svetovna mladinska prvenstva v motokrosu organizirajo že od leta 1999, na njih pa so med drugimi vidne sledi pustili tudi nekateri fantje, ki danes krojijo vrh svetovnega motokrosa v razredu MXGP. V različnih mladinskih razredih so v preteklosti zmagovali tudi Tim Gajser, Jeffrey Herlings, Pauls Jonass ter še nekateri drugi asi, tako da tokratne zmagovalce in tiste, ki so jim dihali za vrat, najverjetneje čaka lepa motokros prihodnost, a le ob trdem in maksimalno zavzetem delu na treningih ter dobri fizični pripravi, ki je temelj za uspehe v ostri mednarodni konkurenci.

Ključne besede


Tim GajsermotokrosJaka PeklajGal Geršakmladinsko svetovno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji