Gajser na mivki v Belgiji najboljši

Tim Gajser je z zmago na Veliki nagradi Belgije naredil nov velikanski korak k naslovu svetovnega prvaka v razredu MXGP. V skupnem seštevku točkovanja je prednost pred tekmeci povečal na 187 točk in lahko že na naslednji dirki v Imoli pride do prestižnega naslova najboljšega motokrosista na svetu v razredu MXGP.


Motokrosisti, ki se borijo za točke svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2, so se tokrat udarili na Veliki nagradi Belgije. Lommel je prizorišče, ki velja, zaradi specifičnih razmer na stezi, za enega najtežjih v koledarju dirk svetovnega prvenstva.

Tim Gajser, vodilni v točkovanju za naslov svetovnega prvaka, ki vozi z licenco AMZS, se je na zahtevno preizkušnjo na mehki mivki dobro pripravil. Že na uradnem treningu je pokazal, da mu mehka podlaga proge dolge 1880 metrov tokrat ne bo povzročala večjih preglavic. Kvalifikacije je nato opravil zelo dobro, saj ga je prehitel le specialist za preizkušnje na mivki, Anglež Max Anstie.

Mivka je kar globoka, proga se je v kvalifikacijah pošteno razrila. Z drugo pozicijo sem zelo zadovoljen. Na dirki bo pomemben štart. Naredil bom vse, da mi na dirki uspeta dva dobra štarta in da se potem odpeljem tako, kot si želim in znam.

Gajser se je v prvo vožnjo na dirki pognal, kot je napovedal.

Steza ne dopušča nobenih napak. Zato bo štart izjemno pomemben. Tu še nisem zmagal. Boril se bom, a če bom videl, da ne bo šlo, potem bom pazil, da vknjižim čimveč točk.

Gajser je vsem dal takoj vedeti, da jim ne bo pustil veliko možnosti in se je sredi prvega kroga prebil na prvo mesto. V naslednjem ga je prehitel Romain Fevbre, a slovenskega šampiona to ni zmedlo in se je vseskozi varno vozil za Francozom ter v cilj pripeljal na drugem mestu. 

Fizično izčrpljujoča proga

Številne globoke brazde, luknje in grbine so dirkače pošteno izmučile, zato je v drugi vožnji na stezi Stedelijk Motorcrossterrein odločala tudi dobra fizična pripravljenost. Tim Gajser je v drugo štartal znova zelo dobro. V prvi ovinek je pripeljal prvi, nato pa ga je v nadaljevanju prehitel Anstie, sicer zmagovalec sobotnih kvalifikacij. Anglež je v desetem krogu storil napako in Gajser je švignil mimo njega, vendar vodstva ni zadržal. V cilj je še drugič pripeljal na drugem mestu, kar mu je zadostovalo tudi za skupno zmago. Na najvišji zmagovalni stopnički je devetič v sezoni poslušal slovensko Zdravljico, prvič v karieri v enem od svetovnih svetišč motokrosa v Lommlu.

Nisem pričakoval zmage tukaj. To je zame nekaj posebnega. Zelo sem zadovoljen.

V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je Gajser na pragu naslova svetovnega prvaka. Pred prvim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem ima zdaj 187 točk prednosti in na naslednji dirki v Imoli lahko drugič v karieri pride do naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP.

Gremo navijat za Tima, Klemna in Jana v Imolo! Člani AMZS imate pri turistični agenciji Avantura popust na aranžma.

Gerčarju ponagajalo zdravje

Drugi Slovenec v razredu MXGP v Lommlu je bil Klemen Gerčar. Po nepričakovanih težavah z zdravjem minuli konec tedna, ko je moral dirko v Loketu celo izpustiti in je nato ob vrnitvi domov v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru preživel dvanajst ur na infuzijah, je imel tudi tokrat smolo. Pred dirko je imel vrtoglavico in je čutil bolečine v trebuhu, zato ni štartal.

Pancarja na cedilu pustil motor

V razredu MX2 je v Belgiji z licenco AMZS slovenske barve predstavljal Jan Pancar. S sobotnimi kvalifikacijami je opravil na 18. mestu. Na dirki je v prvi vožnji začel zelo dobro. Nekaj časa je v prvem krogu vozil na 12. mestu, potem pa je storil napako in padel na zadnje mesto. Zdelo se je, da je možnost, da bi prišel do kakšne točke, splavala po vodi. A se je nato zbral. Marljivo je iz kroga v krog stopnjeval tempo, lepo prehiteval tekmece, napredoval do 17. mesta in nasmihala se mu je uvrstitev med točke svetovnega prvenstva. Potem pa je v zadnjem krogu v prvem sektorju obstal zaradi okvare motorja ter pristal na 26. mestu. 

V drugi vožnji je bil Pancar na štartu z rezervnim motorjem bolj previden. Pri prvem sekcijskem merjenju časa je bil 24., nato pa je na progi našel svoj ritem. Kljub nekaterim napakam, ki so bile posledica padca koncentracije ter zahtevne proge, ki na mehki mivki med globokimi brazdami ter luknjami ni oproščala, se je dobro odrezal. V cilj je pripeljal 18., si privozil tri nove točke za svetovno prvenstvo razreda MX2, skupno pa je na dirki osvojil 20. mesto.

Petnajsta dirka za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP bo 18. avgusta 2019 v Imoli. To bo dirka za Veliko nagrado Italije na stezi Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Glenn Coldenhoff (Niz)

2. vožnja: 1. Max Anstie (VB), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Glenn Coldenhoff (Niz)

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo): 44, 2. Romain Fevbre (Fra): 43, 3. Glenn Coldenhoff (Niz): 40

Skupno v SP (14/18): 1. Tim Gajser (Slo): 626, 2. Jeremy Seewer (Švi): 439, 3. Gautier Paulin (Fra): 402, 4. Arnaud Tonus (Švi): 396, 4. Antonio Cairoli (Ita): 358 točk

MX2

1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Adam Sterry (VB), ... 26. Jan Pancar (Slo)

2. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Calvin Vlaanderen (Niz), 3. Ben Watson (VB), ... 18. Jan Pancar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jorge Prado (Špa): 50, 2. Calvin Vlaanderen (Niz): 36, 3. Ben Watson (VB): 36, 4. Tom Vialle (Fra): 36, ... 20. Jan Pancar (Slo): 3 točke 

Skupno v SP (14/18): 1. Jorge Prado (Špa): 644, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan): 520, 3. Tom Vialle (Fra): 416, 4. Jago Geerts (Bel): 413, 5. Henry Jacobi (Nem): 399, ... 31. Jan Pancar (Slo): 22 točk

 

 

 

Ključne besede


MXGPTim GajserKlemen GerčarJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosu