Gajser v Latviji do četrte zaporedne zmage

Najboljši motokrosisti sveta so se danes v Kegumsu v Latviji pomerili na deveti letošnji dirki za svetovno prvenstvo v razredu MXGP. Tim Gajser je zmagal še četrtič zapored, kar je njegova peta zmaga v tej sezoni, in povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Naš drugi predstavnik v razredu MXGP Klemen Gerčar je dirko končal na 30. mestu in ostal brez točk. Enako velja za Jana Pancarja, ki je tekmoval v razredu MX2.


Na dirki za Veliko nagrado Latvije se vikend ni začel po Gajserjevih notah, saj si je v včerajšnjih kvalifikacijah zaradi padca privozil šele 18. mesto in s tem slabše izhodišče na startu. Najhitrejši je bil lanski svetovni prvak Jeffrey Herlings. Tudi danes v prvi vožnji naš šampion ni bil povsem v ospredju. Na startu je povedel Cairoli pred Herlingsom, Tonusem, Gajserjem in Febvreom. Slednji je kmalu prehitel Gajserja, Tonus pa najprej Herlingsa in nato Cairolija. Švicar je vodil, Italijan pa je kmalu izgubil tudi drugo mesto, saj ga je prehitel Herlings. Gajserja je prehitel še Seewer, tako da je naš najboljši motokrosist vozil na šestem mestu. V ospredju je Herlings ob koncu dirke prehitel Tonusa in prvič v letošnji sezoni dobil posamično vožnjo. Po prihodu v cilj je povedal, da mu je v ogrevalnem  krogu Jasikonis zapeljal čez nogo in bo moral med odmorom na slikanje. Gajser je v cilj pripeljal šesti, Cairoli pa tretji in Gajserjeva prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je skopnela na vsega osem točk. Drugi voznik z licenco AMZS v razredu MXGP Klemen Gerčar je prvo vožnjo končal na 26. mestu.

Gajser v drugi vožnji pokazal svoje mojstrstvo

Gajser je v drugi dirki z mojstrsko vožnjo premagal tekmece in si tako zagotovil še četrto zaporedno zmago v svetovnem prvenstvu. 

 V drugi vožnji, v kateri zaradi poškodbe ni nastopil Herlings, je Gajser zelo dobro startal in se takoj prebil na tretje mesto. Pred njim sta bila Seewer in Tonus. Cairoli je kmalu po startu grdo padel in odstopil, kar je pomenilo, da bo dvakratni svetovni prvak vodilni v svetovnem prvenstvu tudi po dirki v Kegumsu. Gajser je vztrajno sledil Tonusu in ga v drugi polovici dirke tudi prehitel. Nato je začel loviti še vodilnega Seewerja in prišel na prvo mesto, ko se je po notranji liniji odpeljal mimo Švicarja. Vodstva nato ni več izpustil iz rok. Gajser, Febvre in Tonus so v skupnem seštevku dirke zbrali po 40 točk, zmaga pa je, kot najboljšemu v drugi vožnji, pripadla Gajserju (Febvre je bil drugi, Tonus pa tretji). Klemnu Gerčarju tudi v drugi vožnji ni uspelo do prvih točk v svetovnem prvenstvu – osvojil je 25. mesto, skupno pa je bil na dirki 30.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva ima Gajser sedaj, po polovici sezone – motokrosisti so odpeljali devet od 18 dirk –, 33 točk prednosti pred Cairolijem.

Pancar ni ponovil uspeha iz Francije

V razredu MX2 je Jan Pancar včerajšnje kvalifikacije končal na 18. mestu, v obeh vožnjah pa je, tudi zaradi težav z motorjem, ostal brez točk: v prvi vožnji je osvojil 29. mesto, v drugi 27. V obeh vožnjah je zmagal Španec Prado.

Naslednja dirka bo že čez teden dni v nemškem Teutschenthalu.

 REZULTATI

MXGP

  1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Antonio Cairoli (Ita), 4. Romain Febvre (Fra), 5. Jeremy Seewer (Švi), 6. Tim Gajser (Slo), 26. Klemen Gerčar (Slo)
  2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Jeremy Seewer (Švi), 4. Arnaud Tonus (Švi), 5. Jeremy Van Horebeek (Bel), … 25. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Arnaud Tonus (Švi), 4. Jeremy Seewer (Švi), 5. Jeremy Van Horebeek (Bel), … 30. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno v SP (9/18): 1. Tim Gajser (Slo): 391, 2. Antonio Cairoli (Ita): 358, 3. Jeremy Seewer (Švi): 256, 4. Gautier Paulin (Fra): 254, 5. Arnaud Tonus: (Švi) 246 točk

 MX2

  1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa) 2. Jago Geerts (Bel), 3. Thomas Kjer Olsen (Dan), ... 29. Jan Pancar (Slo)
  2. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Jago Geerts (Bel), 3.Thomas Kjer Olsen (Dan), ... 27. Jan Pancar (Slo)

Skupno na dirki: Jorge Prado (Špa), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Thomas Kjer Olsen (Dan), ... 28. Jan Pancar (Slo)

Skupno v SP (9/18): 1. Jorge Prado (Špa): 397, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan): 367, 3. Jago Geerts (Bel): 301, 4. Henry Jacobi (Nem): 251, 5. Ben Watson (VB): 246, ... 33. Jan Pancar (Slo) 10 točk

Ključne besede


Tim GajsermotokrosKlemen GerčarJan PancarmxgpMXGPLatvija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji