Tim Gajser prvič letos brez zmagovalnega odra

Naš najboljši motokrosist Tim Gajser si danes na peti dirki sezone v svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MXGP za Veliko nagrado Lombardije v Mantovi kljub veliki borbenosti ni uspel privoziti pete zaporedne uvrstitve na zmagovalni oder. Čeprav je imel v obeh vožnjah najhitrejši čas kroga, je bilo napak in padcev preveč, da bi sploh lahko poskušal ogroziti zmago domačina Antonia Cairolija, ki mu je znova uspelo doseči popoln izkupiček dirke. Z licenco AMZS je nastopil še Klemen Gerčar, ki mu ni uspelo do točk – osvojil je 26. mesto. V razredu MX2 Jan Pancar tokrat ni dobil priložnosti za nastop.


Slovenski motokrosist Tim Gajser je po pettedenskem premoru, ki so ga imeli najboljši motokrosisti sveta po dirki za Veliko nagrado Trentina, na kateri je naš as šampionsko premagal Antonia Cairolija, včeraj v Mantovi zelo dobro odpeljal kvalifikacije. Bil je drugi, zaostal pa le za svojim največjim rivalom in tako napovedal, da se bo boril za peto zaporedno uvrstitev na zmagovalni oder v tej sezoni. Toda danes se ne prva ne druga vožnja nista izšli po njegovih načrtih. Proga je bila zaradi dežja izjemno zahtevna in je številnim dirkačem povzročala nemalo težav. Žal je bil med temi tudi Gajser. V prvi vožnji je že kmalu po startu padel in bil posledično povsem v ozadju. Kljub veliki borbenosti in pravi hitrosti – njegov najhitrejši krog je bil celo hitrejši od Cairolijevega, ki so mu dodaten zagon dajali številni navijači, mu dlje kot do desetega mesta ni uspelo. Medtem ko je bil Italijan suvereno in z dovolj rezerve, da ga ni mogel nihče ogroziti, vso vožnjo pred zasledovalci, je Gajser še dvakrat padel in tako sproti izgubljal nadoknadeno. Vmes je celo ostal brez zaščitnih očal, kar mu je dodatno oteževalo preboj do želenega rezultata. Cairoli na domačem terenu torej ni dopustil presenečenja, je pa bil nekoliko presenetljiv vrstni red na drugem in tretjem mestu, kamor sta se uvrstila Latvijec Pauls Jonass in Litovec Arminas Jasikonis.

V drugi vožnji do šestega mesta

Lov iz ozadja v prvi vožnji je Gajserju zagotovo pobral precej moči in tako je tudi v drugi vožnji Cairoli vseskozi brez težav narekoval tempo oziroma tekmecem prepustil »le« boj za uvrstitev na nižji stopnički zmagovalnega odra. Slovenski motokrosist se je sicer po uspešnejšem startu skušal prebiti v ospredje, pri tem pa znova padel, in ni mogel višje kot do šestega mesta, kar je bilo na koncu tudi njegova skupna uvrstitev na dirki. Drugo mesto je v tej vožnji presenetljivo osvojil Gajserjev moštveni kolega iz HRC Nizozemec Brian Bogers, tretji pa je bil Jonass, kar je zanj pomenilo skupno drugo mesto. Nekdanji svetovni prvak v razredu MX2 si je tako v MXGP prvič v karieri privozil uvrstitev med najboljše tri. Tretji je bil Francoz Gautier Paulin.

Gajser je bil po dirki razočaran. Povedal je, da mu v nobeni vožnji ni uspel dober start. Nato je sicer iskal čim boljšo linijo, a je imel pri tem veliko težav, saj je bila proga zunaj kolesnic zelo mehka.

Upam, da bom na naslednji dirki lahko pokazal več, v pripravah pa bom, glede na današnjo izkušnjo, posebno pozornost namenil startu.

Drugi predstavnik AMZS Klemen Gerčar je bil v prvi vožnji 27., v drugi pa 22. in ostal brez točk.

Cairoli povečal prednost pred Gajserjem, ki ostaja drugi

Cairoli je z današnjimi 50 točkami močno povečal prednost pred Gajserjem. Ta po petih dirkah sezone znaša 40 točk, Gajser pa pred Paulinom, ki je tretji, vodi ravno za 26 točk, kolikor jih je osvojil danes.

Gajserju in tudi Gerčarju, ki je v letošnji sezoni še brez točk, na novo priložnost za dober rezultat ne bo treba dolgo čakati. Že prihodnji konec tedna bo dirka za Veliko nagrado Portugalske, kjer je proga veliko bolj po meri slovenskega šampiona, najbrž pa bo današnja slabša uvrstitev zanj še toliko večja motivacija, da v Aguedi dokaže, da je boj za naslov svetovnega prvaka še povsem odprt. Sicer pa najboljše motokrosiste v prihodnjih šestih koncih tedna čaka kar pet dirk.

REZULTATI

1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Pauls Jonass (Lat), 3. Arminas Jasikonis (Lit), …, 10. Tim Gajser (Slo), …, 27. Klemen Gerčar (Slo)
2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Brian Bogers (Niz), 3. Pauls Jonass (Lat), …, 6. Tim Gajser (Slo), …, 22. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Pauls Jonass (Lat), 3. Gautier Paulin (Fra), …, 6. Tim Gajser (Slo), …, 26. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno v SP (5/18): 1. Antonio Cairoli (Ita): 241, 2. Tim Gajser (Slo): 201, 3. Gautier Paulin (Fra): 175, 4. Arminas Jsikonis (Lit): 146 5. Clement Desalle (Bel): 142

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan Pancarsvetovno prvenstvoMXGP Lombardia

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji