Na Pokalu narodov Slovenija pristala na 13. mestu

Slovenska motokros reprezentanca je na Pokalu narodov, ki tradicionalno zaokroža sezono svetovnega prvenstva, zasedla 13. mesto.


Nizozemski Assen je bil prizorišče zadnje preizkušnje sezone najboljših motokrosistov sveta, ki so se pomerili na tradicionalnem Pokalu narodov. Skozi sobotne kvalifikacije, v katerih je vozilo štiriintrideset reprezentanc, so se Slovenci v postavi Tim Gajser, Jan Pancar in Peter Irt prebili v nedeljski A finale. Selektor Bogomir Gajser je izbrance dobro pripravil na zahtevno progo TT Circuit.

Včeraj nam je uspelo, kar smo si zadali in smo se kvalificirali v A finale. Danes v tem dežju gre lahko vse v veliki minus ali pa veliki plus. Verjamem, da bo slednje. Zelo pomembno bo dobro pripraviti motor, saj se drobna in mokra mivka, ki leti naokrog, lahko zažre v motor, ki nato odpove. Važno bo tudi pametno uporabljati sklopko, saj lahko hitro zdrsi. Fante sem opozoril tudi na očala. Ta bo potrebno “šparati” in ne voziti za drugim voznikom. Če “izgubiš” očala, ti gre drobna mivka v oči in tako je nemogoče dobro ter hitro voziti.

Od leve proti desni: Peter Irt (MX Open), Bogomir Gajser (selektor), Jan Pancar (MX2) in Tim Gajser (MXGP).

Tudi tokrat je bilo na dirki ogromno slovenskih navijačev, ki so razveselili tudi namestnika veleposlanice Republike Slovenije na Nizozemskem Marka Štucina.

Noro je, ko prideš na tak dogodek in vidiš slovenske zastave, Tima Gajserja in celotno ekipo. Lahko si samo ponosen, da si zraven. Na Nizozemskem je zelo priljubljen Primož Roglič, ki nastopa za kolesarsko moštvo Jumbo Visma, zelo dobro pa poznajo tudi Tima Gajserja. Naši športniki so resnični ambasadorji Slovenije. Tu smo vsi zelo ponosni na vse slovenske športnike, ki zastopajo našo državo. To je nekaj najlepšega, saj prihajamo iz majhne države in imamo vrhunske športnike, ki dosegajo vrhunske dosežke, na katere smo lahko upravičeno zelo ponosni.

V nedeljo so bile na sporedu tri finalne vožnje, vse pa so potekale v izjemno zahtevnih vremenskih pogojih, saj je vseskozi neusmiljeno deževalo. Prvi so se na 1700 metrov dolgo stezo podali vozniki v kategorijah MXGP in MX2. Slovenijo sta predstavljala Tim Gajser in Jan Pancar. Aktualni svetovni prvak v razredu MXGP je silovito štartal in v prvi zavoj pripeljal na prvem mestu, nato pa ga je prehitel aktualni svetovni šampion razreda MX2 Jorge Prado. Španec je v zelo težkih pogojih za dirkanje zelo dobro krmaril motor po stezi, a ni zdržal pritiska. Tim Gajser ga je enajstem krogu prehitel in nato vodstva ni več izpustil iz rok ter je skozi cilj pripeljal na prvem mestu, čeprav se mu je v finišu nevarno približal Jeffrey Herlings.

Dobro sem začel, nato pa me je prehitel Prado in v očala sem dobil “porcijo” mivke. Zato nekaj časa nisem dobro videl. Trudil sem se narediti čimmanj napak in slediti Pradu ter ga prehiteti, kar mi je uspelo. Potem pa sem zaslišal navijače, kar je bil znak, da se mi približuje Herlings. A uspel sem prvi pripeljati skozi cilj, zato sem zelo zadovoljen.

Jan Pancar je vozil v ozadju, s poškodovanim zapestjem pa višje od enaintridesetega mesta ni zmogel poseči.

Res je bilo težko. Poškodba me je močno ovirala, saj v roki ni prave moči. Razočaran sem, ker nisem mogel nič narediti. Odpeljal sem, kolikor sem lahko. Če bi imel zdravo roko, bi bilo verjetno v teh razmerah zelo zabavno, ker bi vse imel za velik izziv.

Pancar in Irt tudi zaradi poškodb v ozadju

V drugi vožnji so se s štartne rampe skupaj pognali vozniki v razredih MX2 in MX Open, za številne pa je dirka pomenila le boj za preživetje. Na težki in mokri stezi, ki je bila tudi že močno razrita, sta slovenske barve branila Jan Pancar in Peter Irt, ki pa nista bila konkurenčna najboljšim. Mladi Pancar se ni boril samo s tekmeci, ampak je s hudimi bolečinami v zapestju požrtvovalno kljuboval poškodbi ter osvojil 37. mesto. Tudi Irt ni bil povsem zdrav, saj je na zadnji dirki državnega prvenstva grdo padel, a je bil po svojih besedah vseeno odlično pripravljen na preizkušnje v Assnu. Skozi cilj je pripeljal tri mesta pred Pancarjem na 34. mestu.

Gajser zaradi napake drugi

Umetna proga v Assnu z mehko podlago, na kateri so organizatorji pripeljali kar trideset tisoč ton mivke, ni bila dodatno utrjena in nekje se je povem predrla, zato so bile pred tretjo vožnjo na stezi na določenih mestih globoke luknje, ki so močno oteževale iskanje idealnih linij. Tretja vožnja v Assnu je bila zadnja, v njej pa so se skupaj merili vozniki v kategorijah MXGP in MX Open, kar je pomenilo, da sta slovenski motokros zastopala Tim Gajser in Peter Irt. Aktualni svetovni prvak je tudi v drugo imenitno štartal in takoj prevzel vodstvo. Nato pa se mu je v četrtem krogu primerila napaka, zaradi katere je zdrsnil na tretje mesto. Sledil je silovit napad slovenskega šampiona, ki je najprej prehitel Jeremyja Van Horebeeka in se odločno podal na lov za Glennom Coldenhoffom. Toda Nizozemca ni uspel ujeti in se je skozi cilj pripeljal na drugem mestu. Irt je prav tako dobro začel, nato pa malce popustil. Vseeno je v finišu preizkušnje odpeljal zelo dobro ter osvojil solidno enaindvajseto mesto.

V skupnem seštevku so se zmage veselili Nizozemci, Slovenija pa je zasedla trinajsto mesto, kar je bilo tudi v okviru načrtov in pričakovanj selektorja Bogomirja Gajserja.

Super zadovoljen sem. Tim je odpeljal s pravo energijo. Dvakrat je bil prvi v prvem zavoju in odpeljal tako kot zna. Vsi so dali vse od sebe. Bil sem že čisto obupan, ker sta bila Pancar in Irt poškodovana, ampak izteklo se je super. Pred dirkami sem napovedoval razultat med desetim in petnajstim mestom. Trinajsto mesto je super rezultat, drugo leto pa gremo naprej. Upam, da bomo še boljše pripravljeni, predvsem pa, da ne bo poškodb.

Slovenija v postavi Peter Irt, Jan Pancar in Tim Gajser je zasedla končno 13. mesto.

Trinajsto mesto slovenske motokros reprezentance je pohvalil tudi predsednik AMZS Anton Breznik.

Iskrene čestitke za odličen dosežek, kljub zelo težkim razmeram na progi.

REZULTATI

Prva vožnja (MXGP in MX2): 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Jorge Prado (Špa), ... 31. Jan Pancar (Slo), ...

Druga vožnja (MX2 in MX Open): 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Pauls Jonass (Lat), 3. Shaun Simpson (VB), ... 34. Peter Irt (Slo), ... 37. Jan Pancar (Slo), ...

Tretja vožnja (MXGP in MX Open): 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Pauls Jonass (Lat), ... 21. Peter Irt (Slo), ...

Skupno: 1.  Nizozemska (Herlings, Coldenhoff, Vlaanderen) 18, 2. Belgija (Van Horebeek, Geerts, Strijbos) 47, 3. Velika Britanija (Simpson, Sterry, Watson) 58, ... 13. Slovenija (T. Gajser, J. Pancar, P. Irt) 89 točk, ...

Ključne besede


Tim GajsermotokrosAnton BreznikPeter IrtJan PancarBogomir Gajserpokal narodov

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji