V Goričanu štirje slovenski vozniki speedwaya

Hrvaški Goričan bo v soboto 19. junija 2021 prizorišče kvalifikacijske dirke, ki prvim trem prinaša preboj na finalno preizkušnjo GP Challenge 2022, ki bo na Slovaškem. Med Slovenci zaradi poškodbe žal ne bo Mateja Žagarja.


Mesec pred začetkom sezone serije Speedway Grand Prix 2021 se že začenjajo kvalifikacijske dirke za naslednjo sezono svetovnega prvenstva, ki bo leta 2022. Nam najbližja preizkušnja bo v soboto ob 19. uri v Goričanu na Hrvaškem, z licenco AMZS pa bodo na štartni listi kar štirje Slovenci.

Žagarju nastop preprečila poškodba

Na stadionu Millenium bo žal manjkal zmagovalec zadnjih dveh GP Challenge dirk na tej stezi Matej Žagar. Po padcu na dirki poljske Ekstralige preteklo nedeljo v Grudziadzu, kjer je s 14 + 2 bonus točkama prispeval velik delež k pomembnemu remiju Zielone Gore v gosteh, je obnovil poškodbo rame, ki ga pesti že od začetka sezone. V Žagarjevi odsotnosti bodo slovenske barve v soboto branili aktualni državni prvak Matic Ivačič (ST Lendava), Nick Škorja (AMD Krško), Anže Grmek (AMTK Ljubljana), ki bo zapolnil vrzel ob odpovedi Žagarja, ter v vlogi rezerve še mladi Miran Praznik (AMD Krško).

Ivačič z naslovom državnega prvaka Slovenije v odsotnosti Žagarja kotira najvišje med vozniki z licenco AMZS.

Za prva tri mesta, ki vodijo na finalno GP Challenge dirko v slovaški Žarnovici, bo potekal oster boj. Slovenski tekmovalci se bodo soočili z močno mednarodno konkurenco voznikov iz dvanajstih držav, med katerimi jih je nekaj tudi že uspešno vozilo na Grand Prix dirkah. Anže Grmek, za katerim so letos že prve kvalifikacijske dirke za mladinsko svetovno in evropsko prvenstvo, se veseli preizkušnje, a se na Hrvaško odpravlja brez velikih pričakovanj.

Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost, da lahko vozim na takšni dirki in s tako dobrimi vozniki. Pričakovanj za to dirko nimam, želim samo pridobiti nove izkušnje ter poskusim uživati v dirki,

je povedal Grmek.

Grmek nima velikih pričakovanj, saj bo vnovič predvsem nabiral dragocene izkušnje.

Poleg Goričana v soboto kvalifikacijske dirke gostijo še Terenzano (Italija), Nagyhalasz (Madžarska) in Glasgow (Irska). Na vsaki vodijo v finalno dirko, ki bo na sporedu 21. avgusta 2021 v Žarnovici na Slovaškem, prva štiri mesta, le iz Goričana tri (oziroma lahko tudi štiri, če bo med prvimi štirimi slovaški voznik).

Štartna lista za dirko v Goričanu 19. junija 2021: 1 Oliver Berntzon (Švedska) - 2 Janusz Kolodziej (Poljska) - 3 Matic Ivačič (Slovenija) - 4 Andzejs Lebedevs (Latvija) - 5 Jan Kvech (Češka) - 6 Nicolas Vincentin (Italija) - 7 Nick Škorja (Slovenija) - 8 Jakub Valkovic (Slovaška) - 9 Andrei Popa (Rumunija) - 10 Daniils Kolodinskis (Latvija) - 11 Roman Lakhbaum (Rusija) - 12 Vaclav Milik (Češka) - 13 Anže Grmek (Slovenija) - 14 Aleksandr Loktaev (Ukrajina) - 15 Jack Holder (Avstralija) - 16 Robert Lambert (Velika Britanija) - 17 Miran Praznik (Slovenija).

Škorja bo po svojih močeh skušal pokazati, česa je sposoben in kaj zmore.

Serija Speedway Grand Prix oziroma svetovno prvenstvo v speedwayu v letu 2021 se bo začelo v Pragi, kjer bosta 16. in 17. julija na sporedu uvodni preizkušnji. Po nedeljskem padcu Žagar prav veliko časa za saniranje poškodbe rame ne bo imel, zanesljivo pa ga čaka izjemno težko delo, če bo želel tudi v letu 2022 voziti med svetovno speedway elito.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSNick ŠkorjaMatic Ivačičspeedwayspeedway grand prixAnže GrmekkvalifikacijelicencaGoričanMiran Praznik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

36

Priljubljenost članka

36

Shrani

Delite s prijatelji