Na drugi dirki najboljši Slovenec Škorja

Slovaška Žarnovica je bila prizorišče dirke v speedwayu, ki je štela za odprto prvenstvo Slovenije, Slovaške in Madžarske.


Druga dirka v dveh dneh na ovalu v Žarnovici (v soboto so vozili preizkušnjo za Pokal prijateljstva) je štela za odprto prvenstvo Slovenije, Slovaške in Madžarske. Vozniki so se merili v malce spremenjenem sistemu dirkanja: v vsaki vožnji je bilo na štartu kar pet voznikov (1.mesto - 4 točke, 2.mesto – 3, 3. mesto – 2, 4. mesto - 1, 5. mesto - 0). Prvi se je po dvajsetih vožnjah uvrstil neposredno v finale, tisti od 2. pa do 11. mesta pa v dve polfinalni preizkušnji, v katerih sta prvi dve mesti peljali v finale. Prav tako so v finalni vožnji vozili šest krogov namesto običajnih štirih.

Slovenska trojka konkurenčna

Močno mednarodno konkurenco so tokrat dopolnili še češki vozniki. Nick Škorja (AMD Krško) in Anže Grmek (AMTK Ljubljana) sta začela z zmagama, Matic Ivačič (ST Lendava) pa je po prehitrem štartu in opozorilu svoj prvi nastop končal na drugem mestu. Najboljši trije dirkači z licencami AMZS so se srečali v sedmi vožnji, ki jo je dobil Ivačič pred Škorjo in Grmekom. Škorja je v nadaljevanju našel ustrezne nastavitve motorja in dobre linije na progi ter prikazal nekaj zelo borbenih voženj in prehitevanj. V rednem delu dirke ga je poleg Ivačiča prehitel le še izvrstni slovaški as Martin Vaculik. Po dvajsetih vožnjah je Škorja vknjižil 18 točk, kar ga je uvrščalo na drugo mesto. V polfinalni vožnji sta se prebila še Ivačič in Grmek, ki sta osvojila vsak po 16 točk.

Peterica Slovencev v Žarnovici (od leve): Grmek, Ivačič, Praznik, Štojs in Škorja.

Vaculik nepremagljiv

Brez oddane točke se je neposredno v finalno vožnjo uvrstil Vaculik, preostalih 10 dirkačev po točkah pa se je za preostala štiri mesta v finalu borila v dveh polfinalnih vožnjah. Prvi polfinale se je začel s padcem v prvem ovinku. Na tleh je bil tudi Ivačič, a jo je k sreči odnesel brez poškodb in je lahko nastopil v ponovitvi vožnje. Prvi je ciljno črto prečkal Čeh Jan Kvech, Ivačič pa si je z drugim mestom zagotovil finalno vožnjo. V drugem polfinalu sta nastopila še Anže Grmek in Nick Škorja. Uspešnejši je bil slednji, ki je tudi zmagal. Drugi je bil Čeh Petr Chlupač, Grmeku pa je malce zmanjkalo, da bi si privozil še finalni nastop, saj je v cilj pripeljal tretji.

Zadovoljni prvi trije v Žarnovici (od leve): Chlupač, Vaculik in Škorja.

Škorja pred Ivačičem

Finale je prepričljivo dobil najboljši slovaški voznik speedwaya Vaculik, pred češkim asom Janom Kvechom, za tretje mesto pa sta se borila Slovenca Škorja in Ivačič. Bolje je štartal Ivačič, a je bil v nadaljevanju na zunanji liniji hitrejši Škorja, ki je mu je tako pripadlo tretje mesto na zmagovalnem odru. Preostala voznika z licenco AMZS Denis Štojs in Miran Praznik (oba AMD Krško) sta dirko končala s 7 oziroma 5 točkami. V skupnem seštevku za državno prvenstvo Slovenije so vozniki precej izenačeni. Ivačič in Škorja, ki sta prvo dirko v Debrecenu končala na prvem in drugem mestu, se bosta očitno merila za naslov prvaka Slovenije, za tretje mesto pa sta si blizu mladi Grmek in veteran Štojs. Odločilna za končni razplet bi bila lahko že naslednja dirka, saj za prvenstvo štejejo najboljše tri uvrstitve na posameznih dirkah.

Tretja dirka odprtega prvenstva Slovenije v speedwayu je predvidena 29. avgusta 2021 na stadionu Matije Gubca v Krškem.

V vročem poletju bo speedway zdaj prisoten predvsem na mednarodnih prizoriščih, saj se začenja svetovno prvenstvo. Prvi dirki serije Speedway Grand Prix, v kateri nastopa tudi naš Matej Žagar, bosta namreč 16. in 17. julija 2021 v Pragi.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke v Žarnovici: 1. Martin Vaculik (SVK), 2. Jan Kvech (ČEŠ), 3. Nick Škorja (SLO), 4. Matic Ivačič (SLO), 5. Petr Chlupač (ČEŠ), 6. Anže Grmek (SLO), ... 

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSNick ŠkorjaMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwayDenis Štojsdržavno prvenstvo v speedwayuAnže GrmeklicencaMiran Praznik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji