Mehki Lommel nova zahtevna preizkušnja za Gajserja in Pancarja

V nedeljo 1. avgusta 2021 bo Lommel v Belgiji prizorišče šeste dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenijo bosta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Svetova motokrosu karavana se je iz Češke preselila v Belgijo, kjer bo imela v nedeljo 1. avgusta na sporedu novo preizkušnjo za točke svetovnega prvenstva. Na progi Stedelijk Motorcrossterrein v Lommlu bosta na mehki mivki skušala čim več iz sebe in motorja iztisniti tudi Tim Gajser in Jan Pancar, ki bosta vozila z licencama AMZS.

Najtežja proga

V razredu MXGP se je na zadnji dirki v Loketu Timu Gajserju druga vožnja ponesrečila. Zaradi padca v četrtem krogu je moral celo na kratek postanek v bokse, kjer so mu za silo popravili krmilo ter sklopko, pri tem pa je izgubil ogromno časa. Vseeno je s svojo nepopustljivostjo in borbenostjo, ki so jo prepoznali tudi ljubitelji motokrosa širom sveta in mu za predstavi v Loketu namenili tudi naziv najboljšega voznika dirke, prišel do 15. mesta ter vsem težavam navkljub osvojil nekaj dragocenih točk, s katerimi je zadržal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku.

Še vedno sem v vodstvu v razvrstitvi za svetovno prvenstvo, zato se ne bom pritoževal. Lommel je pred vrati in se ga že veselim. Osredotočil se bom na dve dobri vožnji in upam na dober rezultat,

se je Gajser ozrl na nadaljevanje sezone ter zahvalil tudi navijačem, ki so ga vzpodbujali v Loketu.

Hvala vsem, ki so prišli in me podpirajo. Lepo jih je bilo videti ob progi in upam, da jih bo na prihodnjih dirkah še več.

Gajserjevi tekmeci vozijo agresivno in brezkompromisno, zato je vsaka točka sila pomembna za končno razvrstitev, v kateri slovenski motokros šampion brani naslov najboljšega iz lanske sezone. Lommel je tradicionalno prizorišče dirk svetovnega prvenstva in slovi za najtežjo progo v koledarju preizkušenj najboljših motokrosistov sveta. Mehka mivka ne nudi veliko oprijema v ovinkih, na ravnih predelih pa se velikokrat naredijo na progi globoke brazde, ki močno otežujejo vožnjo na delih, kjer bi si tekmovalci morda lahko malce oddahnili. Vnovič bodo sila pomembni začetki oziroma štarti. Tisti, ki se bo uspel izmuzniti gneči v prvem in nato še naslednjih dveh ovinkih, bo imel lepo priložnost, da poseže po vrhunskem rezultatu.

Tim Gajser med dirko v Loketu.

V začetku septembra bosta v Turčiji dve dirki svetovnega prvenstva. Gostil ju bo Afyonkarahisar, kjer bo prva preizkušnja na sporedu 5. septembra 2021, in sicer Velika nagrada Turčije. Tri dni zatem, 8. septembra 2021, pa bo na progi Afyon Motor Sports Center še Velika nagrafa Afyonkarahisarja, ki bo nadomestila dirko, ki je bila načrtovana na Švedskem, a so jo skandinavski organizatorji odpovedali in jo bodo izvedli prihodnje leto.

Lani je bil Lommel prizorišče kar treh dirk za svetovno prvenstvo, Gajser pa je dve dobil, na eni pa osvojil drugo mesto, zato ima na belgijsko preizkušnjo lepe spomine.

Priznam, da sem po zadnji dirki malce razočaran, vendar tu je že nova preizkušnja. Zadnjih nekaj let mi je šlo tu dobro, saj sem trikrat zmagal in dobil štiri vožnje, zato sem že malce nestrpen, da znova poskusim odpeljati čim bolje na mehki mivki,

Gajser pozitivno gleda na nadaljevanje. Med tiste, ki bodo skušali našemu najboljšemu motokrosistu pokvariti načrte, lahko tokrat štejemo Jorgeja Prada in Antonia Cairolija, ki sta na VN Češke stala na prvih dveh stopničkah na zmagovalnem odru, tu pa sta tudi Romain Fevbre in Jeremy Seewer, oba dolžnika iz Loketa, ki pa se znata na mehkih progah odpeljati izjemno dobro. Jeefrey Herlings sicer še ni odpovedal nastopa na dirki, a realno ni pričakovati, da bi lahko po zlomu lopatice, ki ga je doživel v prvi vožnji dirke v Maggiori pred dvema tednoma, tokrat stal na štartni rampi.

Prva vožnja VN Flandrije - Belgije v razredu MXGP v Lommlu bo v nedeljo 1. avgusta 2021 ob 13.15 uri, druga pa ob 16.10 uri.

Ni strahu, ni predaje 

Jan Pancar je od dirke na Češkem prav gotovo pričakoval več kot zgolj točko v dveh vožnjah. V prvi je štartal sila skromno, a se je nato vendarle prebil do dvajsetega mesta. V drugi pa mu je štart dobro uspel, a je žal nato storil grobo napako, ki ga je onemogočila, da bi se lahko vnovič uvrstil med dobitnike točk svetovnega prvenstva, četudi se je boril do zadnjega atoma moči. Lani je na treh dirkah v Belgiji najbolje odpeljal drugo vožnje druge dirke, ko je v cilj pripeljal petnajsti. Če bo ponovil dober drugi štart iz Loketa ter našel v vožnji več konstantnosti in se znebil napak, ki so včasih tudi posledica (pre)velike želje, potem lahko tudi na mehki podlagi prijetno preseneti. Da ima potencial, ni sporno. Manjka mu le kanček sreče in morda malce več potrpežljivosti v določenih trenutkih, da bi z znanjem, ki ga premore, vendarle posegal po mestih, ki si jih je ambiciozno zadal pred sezono. Lommel bo nov zahteven preizkus za Pancarja, ki pa se ga zanesljivo niti malo ne boji in iz njega lahko odide samo čvrstejši in bogatejši za novo pomembno izkušnjo v karieri. Zdaj bo imel priložnost pokazati, kaj vse se je naučil pozimi, ko je vozil na mehkih podlagah odprtega italijanskega prvenstva, v katerem mu je šlo v močni konkurenci zelo dobro.

Pancar je v zimskem premoru veliko časa vozil na mivki na italijanskih progah.

Prva vožnja VN Flandrije - Belgije v razredu MX2 v Lommlu bo v nedeljo 1. avgusta 2021 ob 12.15 uri, druga pa ob 15.10 uri.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji