Na Vranskem dvojni program

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem se bo po poletnem premoru nadaljevalo državno prvenstvo v minimotu, minigp-ju in za skuteriste, v supermotu pa pokalno prvenstvo. Prvič bo v Sloveniji potekala tudi dirka serije FIM Mini GP Alpe Adria.


Tekmovalce z licencami AMZS tokrat na Vranskem čaka dvojni program. AMZS Center varne vožnje bo namreč v soboto gostil dirko v organizaciji AMD Domžale, v nedeljo pa jo bodo pripravili člani AMD Lukovica.

Poropat v vlogi favorita

V članski kategoriji minimota bo ponovno v vlogi glavnega favorita Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing), ki bi se lahko v primeru maksimalnega izkupička že pred oktobrsko dirko v Vrtojbi razveselil tudi naslova državnega prvaka. A mlada Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) in Tadej Maver Guštin (GAS Vrtejba) mu bosta zagotovo skušala otežiti pot do predčasne osvojitve lovorike, hkrati pa se bosta tudi sama potegovala za čimboljše izhodišče pred zaključkom sezone. Trenutno je razlika med njima le tri točke.

Janu Poropatu se nasmiha naslov državnega prvaka v kategoriji minimoto open.

Prvič v Sloveniji serija FIM MiniGP Alpe Adria

Podobno je tudi v razredu minigp, v katerem ima Enej Krševan zanesljivo prednost pred Filipom Lahom. Minimalne možnosti za osvojitev naslova državnega prvaka ima Tian Krševan, ki tako kot njegov starejši brat in Lah nastopa za GAS Vrtejbo. Mlajši od bratov Krševan razmišlja tudi o nastopu na dirki serije FIM MiniGP Alpe Adria, ki je bila ustanovljena letos in bo prvič izpeljana v Sloveniji. Gre za serijo pod sloganom »Road to MotoGP« (Pot do MotoGP), ki jo podpirata tudi mednarodna motociklistična zveza FIM ter promotor MotoGP prvenstva Dorna, najboljši trije tekmovalci iz posameznega od dvanajstih prvenstev, pa se bodo ob zaključku sezone pomerili na dirki svetovnega finala. To bo v sklopu MotoGP dirke svetovnega prvenstva 14. novembra 2021 gostila španska Valencia.

Enej Krševan se pelje nasproti naslova državnega prvaka v razredu minigp.

Bo Švara nadaljeval niz?

Med skuteristi bo presenečenje, če Klemen Švara (AMTK Koper) ne bo na najvišji zmagovalni stopnički, saj je bil v dosedanjem delu sezone nepremagljiv in ima med tekmovalci vseh kategorij edini maksimalen izkupiček točk. Ponovno lahko pričakujemo njegov nastop tudi v panogi supermoto. Ob svojem prvem nastopu na dirki v Krškem je vse prijetno presenetil, saj je  drugo vožnjo celo zmagal. A trenutno vodilni v razvrstitvi supermoto prvenstva Fabrizio Valenta (FMI) ter njegova najbližja zasledovalca Mario Racanovič (AMP) in Nejc Kržič (GAS Vrtejba) imajo brez dvoma svoje računice, kar verjetno pomeni, da bomo bržčas priča zelo zanimivima vožnjama.

Klemen Švara je dobil vseh šest voženj v tej sezoni.

Lahko Naja Kropec vnovič deklasira tekmece?

Še precej tesnejši boji pa nas zanesljivo čakajo med mladimi minimoto vozniki in voznicami. V najmlajši kategoriji otroci 1 ima sicer Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba) kar nekaj točk prednosti pred Timom Komelom (GAS Vrtejba) in Julijo Lah (GAS Vrtejba), a zadnje tri vožnje je vse ugnala Naja Kropec (GAS Vrtejba), ki lahko ob takšnem nadaljevanju še vedno poseže v boj za naslov državnega prvaka. Manjša je razlika med najboljšimi v kategoriji otroci 2. Tai Komel (GAS Vrtejba) ima le 6 točk prednosti pred Nejom Habjanom (GAS Vrtejba). Letos so slast zmage v posamezni vožnji okusili že trije različni vozniki, nobeno presenečenje pa ne bo, če bo na vrhu zmagovalnega odra na Vranskem znova drug na široko nasmejan obraz od teh, ki smo jih vajeni. Na svoj račun bodo v promocijskem nastopu prišli tudi udeleženci minimoto šol, saj bodo spet lahko pokazali pridobljeno znanje na dirki, ki jih bo morda še malce približala resnejšemu treniranju in prepričala starše, da jim v naslednji sezoni omogočijo tekmovanje z licencami AMZS na državni ravni.

Ključne besede


AMZSAMZS Center varne vožnjesupermotominimotoskuterVranskodržavno prvenstvoAMD Lukovicalicencaminigppokalno prvenstvoAMD Domžale

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji