Na Zlati čeladi v Pardubicah vozila Žagar in Štojs

Matej Žagar in Denis Štojs sta v začetku oktobra zastopala Slovenijo in AMZS na prestižni speedway dirki za Zlato čelado v Pardubicah.


Prvi konec tedna v oktobru je že nekaj let rezerviran za Zlato čelado v Pardubicah. Ta speedway dirka je med najstarejšimi motorističnimi dirkami na svetu, saj je bila prva že davnega leta 1929. S prekinitvijo zaradi 2. svetovne vojne in zaradi težkih povojnih časov so med leti 1929 in 1963 na 2400 metrov dolgi travnati progi izpeljali 15 dirk. Od leta 1964 pa dirka poteka na novi 400 metrov dolgi speedway progi. Leta 1930 je bil drugi zmagovalec te zelo ugledne in širom sveta cenjene preizkušnje Jozef Antun Štrban iz Zagreba iz tedanje Jugoslavije. Največji slovenski uspeh je drugo mesto Mateja Žagarja iz leta 2002. Dirka za Zlato čelado je posebno tekmovanje, v katerem se v kvalifikacijah meri kar 36 voznikov. Na koncu za veliki finale ostane le šest najboljših, ki vozijo kar šest krogov. Kako zahtevna je proga, pove podatek, da legendarni šestkratni svetovni prvak v speedwayu, Novozelandec Ivan Mauger, v trinajstih nastopih nikoli ni osvojil prestižne in zelo cenjene Zlate čelade. V enajstih finalih je trikrat zasedel drugo in dvakrat tretje mesto. Najuspešnejši tekmovalec je sicer Danec Ole Olsen s sedmimi zmagami, po dvakrat pa mu je pripadlo drugo in tretje mesto.

Matej Žagar se ponaša z najboljšo slovensko uvrstitvijo na Zlati čeladi.

V spremljevalnem programu Grmek in Praznik

Letošnji dirkaški vikend je potekal od 1. do 3. oktobra 2021. V petek je bila tretja dirka svetovnega prvenstva voznikov do 21 let. Zmagal je Poljak Jakub Miškowiak. V soboto je bila najprej dirka svetovnega prvenstva v flat tracku. Najboljši je bil Italijan Kevin Corradetti. Sledila je 47. dirka za Zlato plaketo voznikov do 21 let, ki sta se je udeležila tudi Anže Grmek (AMTK Ljubljana) in Miran Praznik (AMD Krško). V ostri konkurenci osemnajstih voznikov je Grmek osvojil zelo solidno 10. mesto, Praznik pa se je uvrstil tri mesta nižje.

Dirka v Pardubicah je bila zelo dobro obiskana, med gledalci pa so bili tudi Slovenci.

Žagarju jo je zagodla okvara

Na nedeljski dirki za 73. Zlato čelado sta prav tako tekmovala dva Slovenca. Najboljši slovenski voznik speedwaya Matej Žagar (AMTK Ljubljana) je na dirko prišel neposredno z zadnje Grand Prix preizkušnje v Torunu, vozil pa je še Denis Štojs (AMD Krško). Štojsu je za napredovanje v četrtfinale zmanjkala le točka, Žagar pa se je prebil v mali finale, v katerem ga je okvara motorja zaustavila, da ni prišel višje od 11. mesta. Zmagal je Poljak Patryk Dudek, ki je tako zacelil rane še iz leta 2015, ko mu je po vodstvu okvara motorja preprečila prestižno zmago. Takrat se je Zlate čelade presenetljivo razveselil hrvaški tekmovalec Jurica Pavlic. Tokrat se Dudek ni pustil presenetiti in je prepričljivo zmagal. Drugi je bil Avstralec Jason Doyle, tretji je pa Finec Timo Lahti. Dirko si je v lepem vremenu ogledalo veliko število gledalcev, med katerimi so bili tudi Slovenci. Kot je že vrsto let navada, je v ponedeljek zvečer po dirki za Zlato čelado v Pardubicah nato v Pragi na sporedu Tomičkov memorial. Letos so ga izvedli že dvainpetdesetič. Slovenske barve je v glavnem mestu Češke izvrstno branil Nick Škorja (AMD Krško), ki je na koncu osvojil odlično drugo mesto.

Zmagovalna trojica 73. Zlate čelade: prvi Dudek, drugi Doyle (levo), tretji Lahti (desno).

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSNick ŠkorjaspeedwayDenis ŠtojsAnže GrmeklicencaMiran PraznikZlata čelada

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji