Zmaga Latvijcu - Grmek in Praznik en za drugim

Člani AMD Krško so na stadionu Matije Gubca organizirali dirko mladincev do 21 let, ki je štela za kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Praznik (levo v belem kombinezonu) in Grmek (desno v modrem kombinezonu) sta zastopala slovenske barve na dirki v Krškem.
Praznik (levo v belem kombinezonu) in Grmek (desno v modrem kombinezonu) sta zastopala slovenske barve na dirki v Krškem.

Prenovljena proga stadiona Matije Gubca je gostila eno od treh kvalifikacijskih skupin šestnajsterice mladincev, ki so se potegovali za štiri mesta v finalni seriji SGP2. Slovenske barve sta z licencama AMZS zastopala Anže Grmek in Miran Praznik.

Dvakrat padel rekord proge

Tik pred začetkom dirke jo je organizatorju zagodel dež, ki pa je le za nekaj minut zamaknil prvi štart. Že v prvi vožnji sta se pomerila Grmek z notranje pozicije in Praznik, ki je štartal ob ogradi. Vožnjo je najbolje začel in tudi končal Avstralec Fraser Bowes. Grmek ga nikakor ni uspel prehiteti in mu je pripadlo drugo mesto, Praznik pa je s tretjim osvojil točko. V peti vožnji, v kateri je Grmek osvojil tretje mesto, je Čeh Petr Chlupac popravil rekord steze in potrdil dobro pripravljeno prenovljeno progo v Krškem. Praznik je nato v osmi vožnji zasedel drugo mesto ter si privozil novi dve točki. Že v naslednji pa je smo videli padec Sebastiana Kosslerja v zadnjem zavoju. Grmek, ki je vozil za Avstrijcem, se mu ni mogel izogniti in je tudi sam končal na tleh, a jo je odnesel brez poškodb, vknjižil pa je dve točki. V dvanajsti in trinajsti vožnji sta Slovenca osvojila tretji mesti, v svojem zadnjem nastopu v sedemnajsti vožnji pa si je Grmek  privozil še dve in s skupaj z 8 točkami dirko končal na 10. mestu.

Grmek (bela čelada) ob prihodu iz ovinka brani drugo mesto.

Z dirko nisem najbolj zadovoljen. Na začetku smo na novi progi iskali nastavitve in hitre linije na stezi, ki smo jih proti koncu zadeli, a žal prepozno. Na treningu in v času pred dirko je bilo precej pestro, saj je odpovedal agregat, ki pa smo ga do dirke  vendarle uspeli nadomestiti,

je povedal Grmek, ki je bil na koncu skupno mesto pred Praznikom.

Dirka je za nami in odpeljal sem se dobro, a moram še več delati na boljših štartih, da se bom lahko kosal z najboljšimi. Nova steza v Krškem je dobra in hitra. Pred dirko smo opravili dva treninga, a so bile razmere na progi danes drugačne, vseeno pa sem se že spoznal z ovalom,

pa je po koncu tekmovanja svoj nastop ocenil ćlan domačega društva Praznik, ki je zadnjič nastopil v dvajseti vožnji. To je dobil Francis Gusts. Latvijec je za nameček v tej vožnji še izboljšal rekord proge, ki ga je sicer v peti vožnji postavil Chlupac.

Praznik z modro čelado na tretjem mestu v lovu na tekmeca pred njim.

Vesel sem, da sem bil najboljši danes, saj so bili vsi fantje dobri nasprotniki. V SGP2 pričakujem še močnejšo konkurenco in zanimive dirke. V zadnji vožnji smo dobro nastavili motor. Nova proga je hitrejša, kot je bila pred dvema letoma. Dobro sem štartal in vozil zunanje linije ter postavil nov rekord proge,

je bil vesel zmage Gusts, ki je stal na vrhu zmagovalnega odra s štirinajstimi točkami. Ob Latvijcu so se v finalno serijo SGP2 uvrstili še Čeh Chlupac, Danec Jonas Knudsen in Poljak Mateusz Swidnicki. Vsak od trojice je zbral dvanajst točk, zato jih je čakala dodatna vožnja za razvrstitev za mesti dve in tri na zmagovalnih stopničkah. Vendar je po štartu v prvem ovinku Swidnicki padel, nato pa je pred ponovitvijo začelo močno deževati in obveljali so rezultati rednega dela tekmovanja. To je pomenilo, da sta ob Gustsu na podelitvi priznanj stala Swidnicki na drugem in Knudsen na tretjem mestu.

Gusts (v sredini) skupaj s Swidnickim (levo) in Knudsnom (desno) na podelitvi priznanj najboljšim trem.

Naslednja speedway dirka v Krškem bo na sporedu v soboto 18. junija 2022. Na stadion Matije Gubca bodo prišli vozniki, ki se bodo potegovali v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo - SEC Challenge.

REZULTATI

Kvalifikacije za SP U-21 (Krško): 1. Francis Gusts (LAT): 14 (3,2,3,3,3), 2. Mateusz Swidnicki (POL): 12 (3,2,3,1,3), 3. Jonas Knudsen (DAN): 12 (2,1,3,3,3), 4. Petr Chlupac (ČEŠ): 12 (2,3,2,3,2), ... 10. Anže Grmek (SLO): 8 (2,1,2,1,2), 11. Miran Praznik (SLO): 5 (1,2,1,0,1), ...

Ključne besede


AMZSAMD Krškospeedwaysvetovno prvenstvoAnže GrmekkvalifikacijelicencaMiran Prazniksvetovno prvenstvo do 21 letmladinci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji