Gajser v Indonezijo, Pancar odsoten

V nedeljo, 26. junija, bo na sporedu dvanajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na programu bo Velika nagrada Indonezije. Z licenco AMZS bo slovenske barve na progi Samota-Sambawa branil Tim Gajser.


Karavana motokrosistov, ki se borijo za točke svetovnega prvenstva, se bo konec tedna pomerila na dvanajsti preizkušnji sezone. Potekala bo v Indoneziji na povsem novi progi Samota-Sambawa, ki bo prvič gostila svetovno motokros elito, med katero bo Slovenijo z licenco AMZS v razredu MXGP zastopal Tim Gajser. Jan Pancar, ki je nazadnje izvrstno odpeljal dirko v Nemčiji, ne bo nastopil, saj so stroški potovanja in logistike za njegovo maloštevilčno ekipo preprosto previsoki in prezahtevni.

Novo prizorišče v svetovnem prvenstvu

Premierna preizkušnja na progi na indonezijskem otoku Nusa Tenggara Barat, ki je dobrih 1000 kilometrov oddaljen od glavnega mesta Džakarte, bo za svetovno motokros elito prav gotovo neznanka. Gajser je v Azijo odpotoval z zajetno prednostjo v skupnem seštevku pred zasledovalci v razredu MXGP. Ta znaša več kot sto točk, zato se lahko morda tokratne dirke loti nekoliko bolj sproščeno. Vseeno pa bo verjetno pred tritedenskim premorm, ki sledi, skušal znova odpeljati maksimalno zbrano ter vknjižiti čim več točk oziroma zmagati, če se mu bo ponudila priložnost. Počasi, a zanesljivo se približujejo dirke, v katerih mu morda ne bo potrebno voziti na vso moč, ampak bo lahko tudi taktiziral. Preveliko tveganje bi namreč lahko privedlo tudi do kakšne neprijetnosti, s katero bi ogrozil končni cilj, ki si ga je zastavil, naslov svetovnega prvaka. Po dobri polovici preizkušenj je na dobri poti do zadanega cilja.

Gajser ima v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP osem dirk pred koncem udobno prednost pred zasledovalci, ki ga bodo v Indoneziji zagotovo napadali na vso moč.

Konkurenca zelo dobro ve, kako močan je slovenski motokros šampion, ki v tej sezoni vozi zelo zrelo in premišljeno. Brez dvoma ga bodo napadali in v zahtevnih pogojih za tekmovanje (običajno visoke temperature spremlja tudi visoka vsebnost vlage v zraku v tem koncu sveta) se bo moral pošteno potruditi za čim boljši rezultat. Morda bo imel za odtenek lažje delo zaradi dejstva, da je na dirko prijavljenih le 21 voznikov, saj se nekateri, ki niso v tovarniških moštvih, niso odločili za pot na eno samo dirko na drug konec sveta. V začetku sezone je bila predvidena tudi dirka v Džakarti, ki pa je nato izpadla iz koledarja preizkušenj za svetovno prvenstvo v letu 2022. Ob progi bo verjetno prisotno tudi številno občinstvo, ki bo imelo priložnost na delu opazovati najboljše svetovne ase motokrosa.

Veselim se dirke v Indoneziji. Pomembna je za moj status vodilnega v svetovnem prvenstvu in tudi za Hondo, ki je v tem delu sveta pomemben igralec v motociklistični industriji za lokalno prebivalstvo. Zato verjemem, da nas bo spremljalo veliko gledalcev. Fotografije in posnetki proge, ki sem jih videl, mi nakazujejo, da gre za imenitno prizorišče, ki se ga že veselim in upam tudi na nov uspešen konec tedna, 

je povedal Gajser, ki lahko pričakuje, da bo velik del gledalcev najbrž močno stiskal pesti zanj in za njegovega moštvenega kolega Mitcha Evansa, saj je Honda med Indonezijci zelo priljubljeno prevozno sredstvo in pomembna blagovna znamka v tem delu sveta. V razredu MX2 bo konkurenca prav tako močno okleščena in okrnjena. Na dirko je prijavljenih le 17 voznikov, med njimi pa ni Jana Pancarja. Ostal je doma, saj bi bili stroški udeležbe na dirki za njegovo moštvo TEM JP253 preveliki glede na proračun, ki ga ima na voljo. Po dirki v Indoneziji je naslednja preizkušnja za svetovno prvenstvo v motokrosu 17. julija v Loketu na Češkem, kjer bi znal Pancar dobro spočit in nabit z novimi močmi še izboljšati imeniten dosežek z zadnje dirke v Teutschenthalu, kjer se je sicer veselil rezultata kariere.

Jan Pancar bo izpustil dirko v Indoneziji.

Prva vožnja VN Indonezije v razredu MXGP bo v nedeljo, 26. junija 2022, ob 7.15, druga pa ob 10.10 po našem času.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji