Favoriti v Mačkovcih niso dovolili presenečenj

Člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota so v nedeljo, 3. julija 2022, pripravili četrto dirko sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.


Oglas
Oglas

Avstrijca slavila zmagi v veteranskih kategorijah

Kot je že v navadi, so se po jutranjih treningih prvi na progo v lov za točkami podali najstarejši vozniki, ki vozijo v kategorijah Veterani 40 in Veterani 50. V obeh sta najboljše štartala in tudi odpeljala dirko avstrijska tekmovalca. V mlajši kategoriji je bil to Christoph Lackner, med starejšimi pa Werner Lackner. Pri mlajših veteranih je uspel vodilnemu malce slediti samo Simon Lavrin (AMD Slovenske Konjice), ki si je privozil drugo mesto. Tretje mesto prve vožnje pa je pripadlo Leonu Feršu (AMD Vurberk). Tudi v drugi vožnji je avstrijski dirkač najbolje štartal in dobil tudi drugo vožnjo. Ferš in Lavrin sta v drugo zamenjala mesti. Končni zmagovalec dirke je tako s polnim izkupičkom točk postal Christoph Lackner, drugi je bil Ferš, tretji pa Lavrin.

Simon Lavrin je bil tokrat tretji, a ostaja na prvem mestu v skupnem seštevku v mlajšem veteranskem razredu.

Pri starejših veteranih je bil vrstni red prve in druge vožnje povsem enak. Najboljši vožnji je pokazal Werner Lackner, ki je tako odnesel vseh vseh petdeset možnih točk. Drugo mesto si je priboril Bogomir Gajser (Motokros ski Gajser team), na tretji stopnički podelitvenega odra pa je stal Otto Varsanyi, voznik iz sosednje Madžarske.

Bogomir Gajser je med starejšimi veterani tokrat zasedel drugo mesto.

Novak prvi, Vidovič diskvalificiran

V kategoriji MX65 Alex Novak (AMD Brežice) ni imel večjih težav s tekmeci. Vsakič je dobro štartal in suvereno odvozil obe dirki na prvem mestu. Obakrat je skozi cilj pripeljal prvi z lepo prednostjo pred zasledovalci. Drugo mesto je v prvi vožnji osvojil romunski voznik Mark Eross Szoke, na tretjem pa je v cilj pripeljal Taj Golež (TRK Tajfun šport). V drugi vožnji je izvrstno odpeljal Tai Vidovič (AMTK Koper) in si privozil drugo mesto, tretji pa je bil Romun Szoke. Vidovič je imel v prvi vožnji obilo težav. Po dveh padcih je bil na koncu zaradi nedovoljene pomoči na progi celo diskvalificiran. Na zmagovalnem odru je na najvišji stopnici stal Novak, ki je z novimi petdesetimi točkami prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi državnega prvenstva v razredu MX65. Drugo mesto v skupni razvrstitvi dirke je zasedel romunski voznik Szoke, na tretji stopnički na zmagovalnem odru pa je stal Golež.

Alex Novak je potrdil dobro formo pred finalom evropskega prvenstva, ki bo 17. julija v Loketu na Češkem.

Maček dvakrat prvi v cilju

Najmlajši tekmovalci razreda MX50 so se borili za točke pokalnega prvenstva Slovenije. Tu je največ znanja in poguma pokazal Matic Maček (AMD Vurberk), ki si je privozil zmago v obeh dirkah. V prvi je imel malo več dela, saj mu je na drugem mestu vztrajno sledil srbski tekmovalec Viktor Kolnookov, a uspelo zdržati njegove napade in je z minimalno prednostjo prvi prevozil ciljno črto. Za njima se je tretji v cilj pripeljal hrvaški dirkač David Dorčič. Tudi v drugo je Maček vozil zelo dobro. Hitro mu je uspelo narediti malce večjo razliko pred zasledovalci in se je lahko udobno peljal. Drugouvrščeni Dorčič je v cilj privozil z zaostankom dobrih dvajsetih sekund. Tretje mesto druge vožnje pa je pripadlo dirkaču Matevžu Slejku (AMD Gas Vrtojba). Na zmagovalnem odru je na najvišji stopnički stal Maček, drugi je bil Dorčić, tretji pa Kolnookov.

Matic Maček med vožnjo na progi v Mačkovcih.

Zmagovalec Osek

V kategoriji MX85 so bili boji že bolj izenačeni in tudi napeti. Za prva tri mesta je v obeh vožnjah potekal ogorčen boj. V prvi je madžarski voznik Aron Katona v cilj pripeljal le 24 stotink sekunde pred Miho Vrhom (MX Moto društvo Bistrc). Tretji pa je bil Rok Plestenjak (RP moto, motokros klub). Tudi v drugi vožnji so potekali ogorčeni boji za čim boljši rezultat, vnovič pa so bile na koncu razlike minimalne. Največ je tokrat pokazal Lukas Osek (Motokross ski Gajser team), drugi je bil madžarski dirkač Ferenc Orlov, tretji pa drugi iz prve vožnje Vrh. Tako so bile tudi razlike v skupnem seštevku točk majhne. Največ jih je zbral Osek Lukas in s tem postal zmagovalec dirke. Le s točko manj je drugo mesto pripadlo Vrhu, še dve manj pa je zbral Madžar Katona.

Lukas Osek se je veselil skupne zmage v razredu MX85.

Demšiču maksimalen izkupiček

Tudi kategorija MX125 je postregla z izjemnimi boji na stezi. Po dobrem štartu v prvi vožnji je Tilen Demšič (AMD Orehova vas) prevzel vodstvo, ki ga ni izpustil iz rok do konca dirke. Priboril si je lepo prednost pred najbližjima zasledovalcema, ki sta se za njim ostro borila za drugo mesto. Na koncu je bil boljši Bolgar Danail Stefanov za pet sekund hitrejši kot slovenski voznik Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični). Tudi druga vožnja je bila napeta. Podobno kot v prvi, je Demšič že po nekaj ovinkih prevzel vodilno pozicijo. Trenutno vodilni v državnem prvenstvu Slovenije Oven je po nekoliko slabšem štartu hitro prišel do drugega mesta in se podal v lov za Demšičem. V nadaljevanju dirke je med njima potekal ogorčen boj. Nato pa je približno deset minut pred koncem vožnje Demšič naredil napako in v ovinku padel. Oven je bil takoj za njim tako in se mu ni uspel izogniti, zato je tudi sam končal na tleh. Demšiču se je uspelo hitreje pobrati in nadaljevati dirko, Oven pa se je čez nekaj sekund podal za njim. Do konca dirke sta oba iztisnila iz sebe in motorja vse, kar sta lahko. Demšič je prvi prečkal ciljno črto, dobre štiri sekunde za njim pa je to storil še Oven. Tretje mesto druge vožnje je zasedel Luka Kranjc (AMD Irt brothers). Demšič je z maksimalnim izkupičkom petdesetih točk osvojil skupno prvo mesto na dirki, drugo je pripadlo Ovnu, tretje pa Kranjcu.

Tilen Demšič v skoku kroti 125-kubično Husqvarno

Pancar suveren, enako Milec

Na koncu so progo zasedli še vozniki dveh najmočnejših razredov MX2 in MX Open, ki so tako, kot je običajno, vozili skupaj. Presenečenj ni bilo. Peter Irt (AMD Irt brothers) je v prvi vožnji po malce boljšem štartu prevzel vodstvo, a ga je že po dveh krogih dohitel in tudi prehitel Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki vodstva nato do konca ni več izpustil iz rok. Irt je cilj prečkal drugi, na tretjem mestu pa je v cilj pripeljal Miha Bubnič (Društvo ACJ sport). Druga vožnja razreda MX Open je bila ponovitev prve, a z majhni razliko. Pancar je namreč bolje štartal in vodil od štarta do cilja. Prečkal ga je še z večjo prednostjo pred tekmeci kot v prvi vožnji. Končni vrsti red skupno na dirki: prvi Pancar, drugi Irt in tretji Bubnič.

Jan Pancar ni dovolil presenečenja in je zmagal v razredu MX Open.

V razredu MX2 je Luka Milec (AMD Orehova vas) pokazal, da je v izvrstni formi in da v tem trenutku v slovenskem prvenstvu nima enakovrednega nasprotnika. Obe vožnji je prepričljivo dobil z veliko prednostjo in tako stopil na najvišjo stopnico podelitvenega odra. Drugi je obe vožnji končal Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični). Po dveh tretjih mestih je tudi končno tretje mesto dirke v Mačkovcih pripadlo avstrijskem dirkaču Michaelu Lacknerju.

Luka Milec v razredu MX2 v slovenskem prvenstvu trenutno nima enakovrednega konkurenta.

Zelo vroče vreme in visoke temperature so organizatorjem postavili velik izziv pri pripravi proge in pripravi pogojev za dirkanje. Do izraza so prišle več kot petdesetletne izkušnje AMD Štefan Kovač Murska Sobota z organizacijo dirk tovrstnega ranga, kar ni ostalo neopaženo. Organizatorja so pohvalili tudi tekmovalci, ki se dobro zavedajo, kakšne težave pomeni vroče in suho vreme, kakršno je bilo tokrat v Mačkovcih. Vse se je izteklo v zadovoljstvo vseh deležnikov tudi brez poškodb.

Ob progi kljub vročini in visoki temperaturi zraka ni manjkalo številnih gledalcev.

Peta dirka sezone državnega prvenstva v motokrosu bo v soboto, 3. septembra 2022. Na sloviti radizelski progi jo bodo organizirali člani ŠD MX Akademija Sašo Kragelj.

Oglas
Oglas

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD Štefan Kovačdržavno prvenstvoMačkovcidržavno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

36

Priljubljenost članka

36

Shrani

Delite s prijatelji