Enej Logar dirko pred koncem že državni prvak

Peta dirka državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu v razredih superbike in supersport 600 je potekala v nedeljo, 4. septembra 2022, izpeljali pa so jo na dirkališču Brno na Češkem.

Enej Logar (21) si v Brnu je že zagotovil naslov državnega prvaka v razredu supersport 600.
Enej Logar (21) si v Brnu je že zagotovil naslov državnega prvaka v razredu supersport 600.

Cestno hitrostnem motociklisti so se petič v sezoni merili za točke državnega prvenstva Slovenije. Tokrat je bilo prizorišče dirke steza v Brnu na Češkem, kjer smo v razredih supersport 600 in superbike videli zelo zanimive obračune med vozniki, za kar so poskrbele tudi spremenljive vremenske razmere. V soboto so potekali prosti treningi in prve kvalifikacije. Kot se je izkazalo, so sobotne kvalifikacije odločale o štartnih mestih, saj je v nedeljo dirkače pričakalo deževno vreme in zato so bili časi krogov počasnejši. V razredu superbike je prvič brez najboljšega štartnega položaja ostal vodilni v prvenstvu Albin Štern (Društvo 2nRace). Hitrejši je bil Aleš Brzin (AMD Trebnje). V razredu supersport 600 pa si je prvo štartno pozicijo privozil Enej Logar (AMD Domžale).

Štart dirke razreda superbike.

Logar do zmage in predčasno do naslova državnega prvaka

Prvi so nastopili vozniki razreda supersport 600. Domen Lipnik (Društvo 2nRace) je takoj po štartu prehitel Logarja, a se je kmalu soočil s težavami. Edini med dirkači se je namreč odločil za uporabo intermediate gum, ki so se pregrevale in ga spravljale v probleme na progi. Logar ga je tako uspel prehiteti, a Lipnik se ni dal in v zadnjem krogu je uspel prevzeti vodstvo. Toda le za kratko, saj ga je Logarj ponovno prehitel in uspel zadržati prednost do cilja, razlika pa je znašala le 578 tisočink. Z zmago je Logar tudi ubranil naslov državnega prvaka, saj ima pred zadnjo dirko neulovljivo prednost pred tekmeci.

Domen Lipnik se je tokrat uštel z izbiro pnevmatik.

Po sobotnem dnevu, ko sem v kvalifikacijah uspel doseči res dober čas, ki me je tudi postavil na prvo štartno mesto v konkurenci državnega prvenstva, je bil današnji dan po zaslugi dežja precej stresen. Na koncu se je proga le posušila in dovolila uporabo gum za suho stezo. Današnji časi so bili sicer počasnejši kot včeraj, saj so bile tudi temperature nižje,

nam je po drugi zaporedni zmagi zaupal Logar in bil ob tem seveda vesel obrambe naslova državnega prvaka:

Vesel sem, da sem uspel že pred zadnjo dirko osvojiti naslov prvaka, na zadnjo dirko bom tako odpotoval povsem neobremenjen,

je še dodal novi stari državni prvak razreda supersport 600. Dirko v Brnu je na tretjem mestu končal Miha Slatinšek (Društvo 2nRace), in sicer po tesnem boju z Davidom Vodiškom (Društvo 2nRace), s katerim sta med dirko večkrat zamenjala vrstni red . Za Slatinška so bile to prve stopničke v letošnji sezoni.

Lipnik (levo) in Slatinšek (desno) sta na zmagovalnem odru Logarju pripravila prho ob obrambi naslova državnega prvaka v razredu supersport 600.

Zmaga Berzinu

Sledila je še dirka razreda superbike, v kateri pa Aleš Brzin (AMD Trebnje) ni uspel unovčiti najboljše štartne pozicije. V dirko se je sicer pognal dobro, a je imel težave ob prestavljanju v tretjo prestavo, zato ga je nekaj tekmecev prehitelo. Vodstvo je prevzel Matic Berzin (Društvo 2nRace) in ga uspešno zadržal vse do konca. Mimo Brzina sta na štartu švignila tudi Albin Štern (Društvo 2nRace) in Aleš Senekovič (ST Lendava). Kar nekaj časa je se vrstni red ni spreminjal, nato pa je sredi dirke Senekovič prehitel Šterna, a v šestem krogu se mu je odlomila prestavna ročica. Namesto lova na Berzina je bil primoran odstopiti. Se je pa zato Šternu, ki ni izbral primerne trdote pnevmatik, vse bolj približeval Brzin. Vse do cilja sta se borila za vsak milimeter proge, na ciljni črti pa je imel Štern pičlih 23 tisočink prednosti pred Brzinom. Odločitev o državnem prvaku bo znana na zadnji dirki. Najbolje kaže Šternu, ki ima 21 točk prednosti pred zmagovalcem današnje dirke Berzinom.

Prvi trije v Brnu v razredu superbike: prvi Berzin, drugi Štern (levo) in tretji Brzin (desno).

Uspela mi je zelo dobra dirka, ki je zame minila brez težav. Predvsem pa sem vesel doseženi časov krogov, med drugim sem dosegel tudi svoj najboljši čas kroga na stezi v Brnu,

je povedal Berzin, ki bo na zadnji dirki sezone zanesljivo zelo motiviran skušal ponoviti odlično predstavo iz Brna.

V skupnem seštevku točkovanja za državno prvenstvo je še vedno v vodstvu Albin Štern.

Šesta dirka državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu, ki bo hkrati tudi zadnja v letu 2022 za točke v razredih supersport 600 in superbike, bo v nedeljo 9. oktobra. Odvijala se bo na Slovencem zelo znanem dirkališču Grobnik nad Reko na Hrvaškem.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemsuperbikelicencasupersport 600

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji