Dirka v Nagyhalaszu predčasno končana

Nagyhalasz na Madžarskem je bil prizorišče finalne dirke evropskega prvenstva mladincev do 19 let v speedwayu. Slovenijo je z licenco AMZS zastopal Anže Grmek.

Grmek med eno od voženj v Nagyhalaszu. (Foto/Michal Krupa)
Grmek med eno od voženj v Nagyhalaszu. (Foto/Michal Krupa)

Najboljši mladinci starosti do 19 let so se merili na finalni dirki evropskega prvenstva v speedwayu. Med šestnajsterico voznikov, ki so bili prijavljeni za boj za naslov najboljšega voznika speedwaya na Stari celini, je bil z licenco AMZS tudi mladi slovenski up dirkanja z motorji na ovalnih progah Anže Grmek.

Vremenske razmere krojile dirko

V zelo močni mednarodni konkurenci je vsaka vožnja pomenila bitko na nož. Grmek si je v finale zagotovil s četrtim mestom v Žarnovici. To je bil prva od skupno treh kvalifikacijskih preizkušenj in je potekala konec julija. V finale je vodilo pet mest z vsake dirke, šestnajstega predstavnika pa je dodala gostiteljica tekmovanja Madžarska. Obilne padavine niso prizanesle niti Nagyhalaszu, zato je bil začetek preizkušnje prestavljen za pol ure, dirka pa je prinesla tudi zelo veliko padcev, ki so bili pretežno posledica zelo mehke podlage. Ta nikakor ni nudila dobrega oprijema pri drsenju voznikov s speedway motocikli skozi zavoje in v veliki želji so fante napake drago stale. Branilec naslova državnega prvaka Slovenije med mladinci je na Madžarsko pripotoval odločen, da pokaže, da je v dobri formi. Z agresivnimi in zelo napadalnimi tekmeci se je boril po najboljših močeh. Dirka je bila po šestnajsti vožnji po odločitvi sodnika Piotra Lisa prekinjena, saj proga ni več dovoljevala varne vožnje.

Grmek se tokrat ni spopadel samo s tekmeci, ampak tudi z zelo zahtevnimi razmerami za dirkanje.

Z dirko nisem najbolj zadovoljen. Na treningu sem se počutil dobro, nato pa je začelo deževati. Proga se je čisto spremenila in dirka se je zaradi dežja zaključila že po 16. vožnji. Prvi dve vožnji sem se malo iskal. Na premočeni stezi in tudi na motorju nisem bil povsem sproščen. Moja tretja vožnja je bila boljša, saj sem štartal najbolje, a sta me na koncu žal prehitela dva dirkača. V zadnji vožnji sem zopet dobil štart in vodil, a je  nato Poljak na zadnjem mestu padel in se je vožnja ponavljala. Ponavljeni štart mi ni uspel in zopet sem v cilju končal na 3. mestu ter na koncu osvojil 14. mesto,

je po dirki povedal Grmek, ki je skupno zbral tri točke v štirih vožnjah. Največ točk, in sicer enajst je vknjižil Danec Jesper Knudsen, drugi je bil z desetimi točkami Norvežan Mathias Pollestad, tretje mesto pa so si z osmimi točkami razdelili Šved Casper Henriksson ter Poljaka Franciszek Karczewski in Jakub Krawczyk.

Finale evropskega prvenstva za mladince do 19 let je pomenil novo dobro izkušnjo za mladega slovenskega speedway upa.

Ključne besede


AMZSspeedwayevropsko prvenstvoAnže Grmeklicencamladinci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

31

Priljubljenost članka

31

Shrani

Delite s prijatelji