Bogunović obstal na pragu finala svetovnega prvenstva

V Sarnu v Italiji je od četrtka. 15. septembra, do nedelje, 18. septembra 2022, potekalo svetovno prvenstvo v kartingu za kategorijo OK Junior. Slovenijo je z licenco AMZS zastopal Aleksandar Bogunović.


Dirkališče Circuito Internazionale Napoli v Sarnu je bilo prizorišče dirk svetovnega prvenstva v razredih OK in OK Junior. V slednjem je slovenske barve branil Aleksandar Bogunović (KR/IAME/Vega), ki se je z licenco AMZS zelo dobro spopadel s tekmeci iz 36 držav. Mladi Postojnčan, ki je letos Slovenijo odlično zastopal že v tekmovanju FIA Academy Trophy, je vozil pod okriljem ekipe DPK Racing, nad katero bdi sloviti Fernando Alonso. Bogunović si je v konkurenci 109 voznikov v kvalifikacijah, ki so potekale na razmočenem dirkališču, privozil 37. štartno mesto.

Prva vožnja in prvo mesto

Za veliko senzacijo je Bogunović poskrbel kar v prvi od sedmih kvalifikacijskih dirk, ko se je z devetega štartnega mesta prebil do premierne zmage na elitnih tekmovanjih. Z odličnim manevrom je v zadnjem ovinku prehitel kar tri tekmovalce in postal prvi Slovenec, ki je v zmagal v kvalifikacijskih dirkah svetovnega prvenstva.

Bogunović je v prvi kvalifikacijski vožnji senzacionalno vknjižil zmago.

V nadaljevanju je sledilo nekaj slabših nastopov, ki gredo predvsem na račun pomanjkanja izkušenj z velikih tekmovanj in je tako izgubljal dragocene točke. V preostalih kvalifikacijskih dirkah si je privozil 8., 10., 12., 18., 20. in 21. mesto kar je pomenilo, da je polfinalno dirko začel s 23. mesta. Po slabem štartu se je v nadaljevanju polfinala prebil na rob petnajsterice, po koncu dirke pa je bil kaznovan s petsekundnim pribitkom na skupni čas dirke in nazadoval na 26. mesto. Bogunović se tako žal ni uvrstil med 36 finalistov svetovnega prvenstva in je dirko sklenil na skupnem 46. mestu.

S premiernim nastopm na svetovnem prvenstvu sem zadovoljen, a obstaja grenak priokus, saj sem bil vseskozi zelo hiter, a tega nisem v celoti izkoristil. Vesel sem zmage v kvalifikacijski dirki na tako zelo visokem nivoju, a obenem se zavedam napak, ki so me stale vrhunske uvrstitve,

je po dirki na kratko misli strnil Bogunović.

V ostri mednarodni konkurenci je Bogunović letos storil velik korak naprej.

Letošnja sezona mednarodnih dirk je ena najboljših v zgodovini slovenskega kartinga, predvsem po zaslugi odličnih dosežkov Aleksandra Bogunovića, ki je letos blestel že v tekmovanju FIA Academy Trophy, zelo dobro pa se je odrezal tudi na svetovnem prvenstvu v Sarnu. Aleksandru do svetovnega vrha manjka nekoliko ostrine in drznosti, tega pa se zaveda tudi sam,

pa je po dirki v Sarnu povedal Domen Jerančič, ki je Bogunovića letos spremljal na tekmovanjih pod okriljem FIA. Naslov svetovnega prvaka v razredu OK Junior je osvojil Tajec Enzo Tarnvanickhul (Tony Kart/Vortex/Vega), v razredu OK pa je naslov najboljšega na svetu osvojil Brazilec Matheus Morgatto (KR/IAME/MG).

Domen Jerančič (desno) je pohvalil vožnje Bogunovića, ki se zaveda, kaj mora še popraviti, da bo lahko konstantno dosegal vrhunske rezultate.

Ključne besede


AMZSFIAkartingAleksandar Bogunovićsvetovno prvenstvolicencaDomen JerančičFernando AlonsoDPK Racing

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji