Obvezno e-izobraževanje po kriterijih OKS-ZŠZ za športnike od 14. leta za pridobitev tekmovalne licence

Ob koncu prvega leta obveznega e-izobraževanja bo v letu 2023 nekaj sprememb.


S 1. januarjem 2022 so v veljavo stopila nova protidopinška pravila na mednarodni in nacionalni ravni, ki se jih dosledno držijo vse članice OKS-ZŠZ, med katere sodi tudi AMZS, nacionalna športna zveza za motošport in karting. Slovenska antidoping organizacija SLOADO je uvedla obvezno protidopinško izobraževanje za športnike in spremljevalno osebje za pridobitev tekmovalne licence po kriterijih OKS-ZŠZ (točka 2.2.9), ki bo v letu 2023 doživelo nekaj sprememb oziroma novosti.

Novi tečaji za mlade športnike od 14. do 17. let

Za športnike stare med 14. in 17. let je pripravljen nov tečaj – ADEL za športnike med 14. in 17. letom starosti. Tečaj, ki je že na voljo v slovenskem jeziku na spletnem portalu ADEL, je enostavnejši in vsebinsko primernejši za to starostno kategorijo. Tisti, ki so že opravili tečaj za športnike na nacionalni ali mednarodni ravni, se jim certifikat prizna in jim ni potrebno še dodatno opravljati novega tečaja.

Obnovitveni tečaji

Od januarja 2023 so na voljo obnovitveni tečaji za športnike, ki jim bodo certifikati po 2-letnem obdobju potekli. Obnovitveni tečaj je na voljo za uporabnike, ki so uspešno končali tečaj za športnike na nacionalni ali mednarodni ravni. Tečaj je namenjen osvežitvi znanja in novim vsebinam, vezanim na spremembe protidopinških pravil. Sestavljen je iz interaktivnih, kratkih vsebin, v katerih lahko uporabnik sam izbira med različnimi temami in tako obnovi znanje ter pridobi pomembne nove informacije. Športnikom, ki jim bo certifikat potekel, bo ADEL po e-mailu poslal sporočilo o poteku certifikata ter o možnosti opravljanja obnovitvenega tečaja, na podlagi katerega bodo pridobili nov certifikat za naslednje 2-letno obdobje.

Obnovitev certifikata s starega portala ADeL (obdobje pred 1. januarjem 2021)

Športniki, ki so certifikate pridobili še na starem portalu ADeL, morajo za obnovitev certifikata najprej opraviti tečaj za športnike na nacionalni ali mednarodni ravni in bodo lahko obnovitveni tečaj opravljali šele po preteku dveh let od pridobitve certifikata za tečaj za športnike na nacionalni ali mednarodni ravni.

Podrobna navodila o registraciji in uporabi spletnega portala ADEL in direktne povezave do tečajev so na voljo na tej povezavi. V primeru vprašanj ali dodatnih pojasnil kontaktirajte dr. Nino Makuc na email nina.makuc@sloado.si.

Ključne besede


OKSOlimpijski komite SlovenijedopingantidopingSLOADOpravila

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji