Na Prilipah z državnim prvenstvom Slovenije začeli tudi motokrosisti

Uvodno preizkušnjo za točke državnega prvenstva Slovenije na progi na Prilipah so pripravili prizadevni člani AMD Brežice.


Proga Prilipe je bila v nedeljo, 2. aprila, v znamenju motokrosa. AMD Brežice je organiziral prvo dirko odprtega državnega prvenstva v motokrosu, ki poteka pod okriljem Avto-moto zveze Slovenije. Odvijala se je v lepi in sončni nedelji. Organizatorji so imeli s pripravo proge kar nekaj težav, saj je bilo v tednu pred dirko kar nekaj dežja, tako da je bila proga zelo razmočena. Na srečo pa se vreme ni ravnalo po napovedih meteorologov in je bilo dovolj milo, da je bila proga lepo pripravljena in je omogočila voznikom varne vožnje za prve točke državnega prvenstva v motokrosu v letu 2023. Kljub temu so so organizatorji odločili, da zaradi težkih pogojev na stezo ne bodo poslali najmlajših, ki se potegujejo za točke v razredu MX 50. Skupno so bili prijavljeni 103 tekmovalci, med katerimi so bili tudi dirkači iz Avstrije, Hrvaške in Bolgarije.

Gajser v drugo hitrejši od Lavrina

Po jutranjih uradnih treningih, na katerih so si tekmovalci priborili pozicije na štartni rampi za dirko, so se na progo prvi podali vozniki v obeh veteranski katagorijah Veterani 40 in Veterani 50. Na štartu ni bilo posebnih presenečenj. Najhitrejša na jutranjih treningih sta takoj potegnila naprej in svoji poziciji zadržala do konca prve vožnje. V kategoriji MX Veterani 40 je bil najhitrejši Simon Lavrin (AMD Slovenske konjice). Drugi v mlajši kategoriji veteranov je ciljno črto prevozil David Babič (AMD Brežice), tretji pa je bil Ciril Podržaj (AMD Irt brothers).

Simon Lavrin je uspešno začel z obrambo naslova v mlajši veteranski kategoriji.

V kategoriji MX Veterani 50 je brez posebnih težav zmagal Bogomir Gajser (Motocross-ski Gajser Team). Drugo mesto si je z lepo vožnjo privozil avstrijski tekmovalec Manfred Kainz, na tretjem mestu prve vožnje pa je v cilj pripeljal Boštjan Braniselj (MSK Notranjska). Tudi v drugi vožnji je bil začetek podoben. Najbolj je štart uspel Gajserju, za njim pa se je takoj v boj spustil Lavrin, ki je skozi celotno dirko sledil Gajserju na zadnjem kolesu, a mu ga pa uspelo prehiteti, vendar je vseeno zmagal v svoji kategoriji in z dvema prvima mestoma z maksimalnim izkupičkom točk dobil današnjo preizkušnjo v kategoriji Veterani 40. Veliko je znova pokazal tudi domači voznik David Babič, ki se je z odlično drugo vožnjo zavihtel na drugo mesto na zmagovalnem odru. Na tretjem mestu je drugo vožnjo končal Leon Ferš (AMD Vurberk). Med starejšimi veterani je Gajser z dvema zmagama odnesel tudi skupno prvo mesto. V drugi vožnji si je drugo mesto priboril Alojz Vogrinc (TRK Tajfun sport), na tretjem mestu pa je  v cilj pripeljal Avstrijec Kainz, kar mu je prineslo tudi skupno drugo mesto na dirki v razredu Veterani 50.

Bogomirju Gajserju so v drugi vožnji vsi veterani gledali v hrbet.

Novaku domača dirka

Za najstarejšimi so se na progo podali (vsaj tokrat) najmlajši tekmovalci, in sicer vozniki razreda MX 65. Na štartno rampo je prvi zapeljal najhitrejši na jutranjem treningu, domači adut Alex Novak (AMD Brežice). Tudi na dirki je pokazal imenitno vožnjo, a so mu ponagajale tehnične težave z motorjem in je vožnjo končal na drugem mestu. Taj Golež (TRK Tajfun šport) je prvo vožnjo prepričljivo dobil. Na tretje mesto se je tik pred koncem prebil Tim Repnik (AMD Vurberk). Novak si je zelo želel zmage na domači progi pred domačimi navijači, kar je nato udejanil v drugi vožnji. Skozi celotno dirko je tesno sledil vodilnemu Goležu, minuto pred koncem vožnje pa ga je prehitel in čez ciljno črto zapeljal prvi. Tretje mesto si je tudi v drugo privozil Repnik. Novak in Golež sta imela na koncu enako število točk, a zaradi zmage v drugi vožnji, je Novaku pripadlo prvo mesto na odru za zmagovalce v razredu MX 65. Tretjo stopničko je zasedel Repnik.

Alex Novak je na domači progi upravičil vlogo favorita.

Slavec pred Mervičem

V razredu MX 85 je bil na treningu najhitrejšu Tai Vidović (AMTK Koper), toda štart prve vožnje se mu ni posrečil najbolje. To je izkoristil Val Slavec (ACJ Sport), ki prvega mesta ni izpustil iz rok in se je veselil zmage v prvi vožnji, pred Jako Mervičem (GAS Vrtejba), tretji pa je ciljno črto prečkal Vidović. Tudi v drugi vožnji sta bila skozi celotno dirko v ospredju Slavec in Mervič. V napetem boju sta se večkrat zamenjala na vodilnem mestu, na koncu pa je ciljno črto enako kot v prvi vožnji prvi prevozil Slavec, ki se je tako razveselil tudi skupne zmage na dirki. Na tretjem mestu je drugo vožnjo zaključil Jan Jakob (Motocross-ski Gajser Team), ki je stal tudi na tretjem mestu na zmagovalnem odru v skupnem seštevku dirke razreda MX 85.

Fantje so si po koncu športno čestitali: Val Slavec (271), Rok Gracer (972) in Tai Vidović (810).

Zmaga Geršaku

V razredu MX 125 sta bili obe vožnji zelo napeti in razburljivi. Zaznamovali sta ju veliko prehitevanj in nenehno spreminjanje vrstnega reda. Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), sicer najhitrejši na jutranjih kvalifikacijah, je odlično štartal, a se mu je kmalu po štartu pokvarila zadnja zavora. Vseeno mu je z napadalno vožnjo uspel vožnjo končati na četrtem mestu. Gal Geršak (AMD Vurberk) in Lukas Osek (Motocross-ski Gajser Team) sta v boju za prvo mesto navdušila gledalce. Uprizorila sta izjemen boj, v katerem je Geršak v cilj pripeljal samo s pol sekunde prednosti pred tekmecem. Tretje mesto si je privozil Luka Kranjc (AMD Irt brothers). V drugi vožnji Geršak malo popustil in ter v cilj pripeljal na tretjem mestu, kar pa je vseeno zadostovalo za skupno zmago na dirki. Tokrat je bil najhitrejši Oven, ki se je veselil skupnega tretjega mesta. Tudi v drugo je bil drugi Osek, ki je tako na Prilipah stal tudi na drugem zmagovalnega odra v kategoriji MX 125.

Gal Geršak je sezono odprl z zmago na prvi dirki razreda MX 125.

Hauptman in Milec suvereno do zmag

Tekmovalci razredov MX 2 in MX Open so, kot je že v navadi v zadnjih letih, vozili skupaj . V razredu MX2 se je Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični) kmalu po štartu prebil na prvo mesto in je nato prednost pred tekmeci do konca samo še povečeval ter zanesljivo osvojil prvo mesto. V ozadju je potekal oster boj za drugo pozicijo, ki je pripadlo Alenu Gajserju (Šport društvo Tiga 243),  tik za njim pa se v cilj pripeljal bolgarski voznik Viktor Neychev. Tudi druga vožnja v razredu MX2 ni prinesla posebnih presenečenj.  Znova je z sedaj že nekoliko zaprašeno progo z lepo prednostjo najbolje opravil Hauptman, kar mu je prineslo prepričljivo zmago v skupnem seštevku današnje dirke z maksimalnim izkupičkom 50 točk. Vnovič se mu je, enako kot v prvi vožnji, najbolj približal Gajser, tretje mesto pa je zasedel Matevž Robek (AMD Irt brothers). Peto mesto v prvi in četrto v drugi vožnji pa je zadostovalo za skupno tretje mesto, ki ga je osvojil hrvaški voznik Luka Kunić. V najmočnejšem tekmovalnem razredu MX Open je Luka Milec (MX društvo Bistrc) brez posebnih težav dobil štart in po izredni vožnji tudi prvo vožnjo z lepo prednostjo pred Denisom Jakšo (AMD Kolpa MXS). Tretje  mesto pa si je privozil Miha Bubnič (My Team Motocross). Milec tudi v drugi vožnji ni imel resnega tekmeca in je suvereno odvozil celo dirko na prvem mestu ter ob zbranih 50 točkah pristal na najvišji stopnici zmagovalnega odra. Jakša je prav tako ponovil drugo mesto iz prve vožnje, na tretjem mestu pa je drugo vožnjo končal Tadej Dolinar (TRK Tajfun šport). V takšnem vrstnem redu so se vozniki zvrstili tudi na podiju za zmagovalce.

Luka Milec na enem od skokov.

Vreme je organizatorjem omogočilo vrhunski tekmovalni dan, ob progi pa se je zbralo tudi lepo število gledalcev, ki so po dirki domov odhajali zadovoljni, saj so lahko videli celo vrsto napetih in zanimivih bojev na progi, kar bržkone pomeni, da bomo tudi v nadaljevanju sezone gledali brezkompromisne boje za čim boljša mesta ter ostre borbe za točke državnega prvenstva in naslove državnih prvakov Slovenije v motokrosu.

Gledalci so lahko uživali v ostrih bojih za točke državnega prvenstva.

Druga od skupno sedmih načrtovanih dirk državnega prvenstva Slovenije v motokrosu v letošnjem letu bo v nedeljo, 7. maja. Na progi v Semiču jo bodo pripravili člani Društva 507 moto team.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD BrežicePrilipedržavno prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

42

Priljubljenost članka

42

Shrani

Delite s prijatelji