Motokrosisti končali državno prvenstvo

Člani AMD Šentvid pri Stični so na znameniti progi Cukarca pripravili zadnjo dirko odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu, na kateri smo dobili tudi vse državne prvake po posameznih razredih za leto 2022.


Odprto državno prvenstvo v motokrosu se je končalo z zadnjo dirko sezone, ki so jo v Dolini pod Kalom pripravili prizadevni člani AMD Šentvid pri Stični. V pripravo znamenite proge Cukarca so organizatorji vložili nemalo truda in znanja, kar se jim je poplačalo z lepim vremenom ter dobro udeležbo voznikov in tudi številnih gledalcev. Pred zadnjo dirko so bili znani prvaki v dveh od sedmih tekmovalnih kategorij državnega prvenstva, zato smo bili na stezi priča mnogim zanimivim bojem za čim boljša mesta. Jutranji treningi so potekali v dokaj hladnem in meglenem vremenu, na blatni progi, pa so se pogoji s soncem in višanjem temperature zraka popravili oziroma izboljšali.

Na dirki v Dolini pod Kalom se je zbralo lepo število voznikov in gledalcev.

Koščak prvi, prvak pa Lavrin

Po že ustaljenem vrstnem redu so se po jutranjih treningih prvi na progo odpravili najstarejši motokrosisti, člani kategorij MX Veterani 40 in MX Veterani 50. Med mlajšimi veterani je najbolje kazalo Simonu Lavrinu (AMD Slovenske konjice), ki je imel 22 točk prednosti pred Leonom Feršem (AMD Vurberk). Najbolje je štartal Borut Koščak, slovenski dirkač, ki vozi s hrvaško licenco, tesno pa sta mu sledila Lavrin in Ferš. Koščak je z odlično vožnjo iz kroga v krog povečeval prednost pred zasledovalci in v cilj suvsereno pripeljal prvi pred Lavrinom in Feršem. Povsem identično se je končala tudi druga vožnja in enak je bil tudi vrstni red na zmagovalnih stopničkah. Naslov državnega prvaka pa si je privozil Lavrin.

Borut Koščak (1) je dobil dirko med mlajšimi veterani.

Pancarju dirka, Branislju prvenstvo

Pri starejših veteranih je najbolje štartal Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični). Tudi on je v svoji kategoriji vodil od začetka do konca dirke. Drugi je skozi cilj pripeljal Jernej Bogataj ( AMD Irt brothers) tretji pa Danijel Fermolšek (AMD Orehova vas). Tudi v drugi vožnji starejše kategorije veteranov je spet zmagal Pancar, drugo mesto si je privozil Bogataj, na tretjem mestu pa je končal Boštjan Braniselj (MSK Notranjska), ki je tako osvojil tudi naslov državnega prvaka. Sicer pa je dirko dobil Pancar pred Bogatejem in Branisljem.

Boštjan Braniselj (181) in Simon Lavrin (desno) sta državna prvaka v veteranskih kategorijah.

Novak suverno prvi

V kategoriji MX65 letos Alex Novak (AMD Brežice) ni imel hude konkurence med tekmeci. Tudi danes je po suverenem štartu prevzel vodstvo in celotno prvo vožnjo prevozil na vodilnem mestu. V ozadju je potekala bolj napeta dirka, v kateri je največ iztržil Taj Golež (TRK Tajfun šport). V cilj je pripeljal drugi, tretje mesto pa si je priboril Tai Vidović (AMTK Koper). V drugi vožnji je malo bolje štartal Golež in nekaj časa vodil, vendar ga je Novak hitro prehitel ter do konca vožnje ni dovolil presenečenja. Vidović je enako kot v prvi tudi v drugi vožnji ciljno črto prečkal na tretjem mestu. Na zmagovalnem odru so tako stali prvi Novak, drugi Golež in tretji Vidović. Državni prvak za leto 2022 v kategoriji MX65 je postal Novak, drugi je Vidović in tretji Golež.

Alex Novak (397) je dominiral tudi na zadnji dirki državnega prvenstva v razredu MX65.

Dorčić hitrejši od Mačka

Najmlajši vozniki v razredu MX50 so se merili v pokalnem prvenstvu. S progo in zahtevnimi razmerami na njej se je najbolje spopadel hrvaški tekmovalec David Dorčić, ki si je do cilja prve vožnje privozil zajetno prednost. Na drugem  mestu je prve štiri kroge prevozil njegov rojak Luka Vorel, a ga je nato prehitel Matic Maček (AMD Vurberk). Takšen vrstni red je bil ob koncu prve in tudi druge vožnje, kar je pomenilo, da so na koncu na zmagovalnem odru stali Dorčić na prvem, Maček na drugem in Vorel na tretjem mestu. Do konca pokalnega prvenstva mlade upe motokrosa čakata še dve preizkušnji.

David Dorčić (28) je dve dirki pred koncem pokalnega prvenstva Slovenije v najboljšem položaju v razredu MX50.

Vrh ni dovolil presenečenja 

V razredu MX85 je bilo pred dirko v Dolini pod Kalom še vse odprto. V vlogi branilca prvega mesta je bil Miha Vrh (MX Bistrc). Prvi zasledovalec Lukas Osek (Motocross ski Gajser team) je zaostajal nadoknadljivih deset točk. Vrh je dobro začel prvo vožnjo in prevzel vodstvo. Osek mu je nekaj krogov uspel slediti, nato pa je popustil in je v cilj pripeljal na drugem mestu s 26 sekundami zaostanka. Tretji je bil Rok Plestenjak (RP moto, motokros klub). Popolnoma enako je bilo nato tudi v drugi vožnji, kar je pomenilo tudi identičen vrstni red na odru za zmagovalce. Vrh je tako potrdil, da je letos zasluženo državni prvak v tej kategoriji, drugo mesto  skupno v državnem prvenstvu je zasedel Osek, tretje pa Gal Geršak (AMD Vurberk).

Miha Vrh (522) med vožnjo na progi Cukarca, ki so jo zelo dobro pripravili člani AMD Šentvid pri Stični.

Oven prvi na domači progi

Razred MX125 je postregel z zanimivimi boji za zadnje letošnje točke državnega prvenstva. Vodilni v skupnem seštevku Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) je takoj po štartu prve vožnje prevzel vodstvo in ga ni več izpustil iz rok vse do cilja ter je dobro unovčil poznavanje domače proge. Večino časa je na drugem mestu vozil Tilen Demšič (AMD Orehova vas), vendar ga je nekaj krogov pred koncem prehitel Nik Podobnik (AMD Radovljica), ki si je tako privozil drugo mesto. V drugo pa je Demšič pokazal zobe. Odlično je štartal in prevzel vodstvo, a ga je v nadaljevanju oddal. Oven je po slabšem štartu prvi krog končal na četrtem mestu, vendar se je hitro prebil do prvega mesta, na katerem je ostal do konca dirke. Demšič je dolgo vozil na drugem mestu, nato pa zaradi tehničnih težav predčasno končal preizkušnjo. Drugo mesto druge vožnje si je privozil Luka Kranjc (AMD Irt brothers), na tretjem mestu pa je v cilj pripeljal Podobnik. Zmagovalec dirke je z maksimalnim izkupičkom točk postal Oven, ki je tako postal tudi državni prvak. Skupno v prvenstvu je drugi Demšič, tretji pa Podobnik.

Žan Oven (342) na domači progi ni dovolil presenečenja in se je veselil zmage ter tudi naslova državnega prvaka v razredu MX125.

Irt končal tekmovalno pot

Vozniki v najmočnejših kategorijah MX2 in MX Open so štartali skupaj. Dirke razreda MX Open se je udeležil tudi Jan Pancar, domačin, ki je letos v skupnem seštevku svetovnega prvenstva razreda MX2 z lastnim moštvom osvojil 11. mesto, kar je dosežek, ki ga ne gre pozabiti. Peter Irt (AMD Irt brothers) si je že pred zadnjo preizkušnjo sezone zagotovil naslov državnega prvenstva, vseeno pa se je želel na zadnji dirki v karieri dostojno posloviti od tekmovalnega motokrosa. Štartal je zelo dobro, nato pa ga je Pancar kmalu prehitel in suvereno obdržal vodstvo do konca vožnje. Tretje mesto prve vožnje je pripadlo Mihi Bubniču (Društvo ACJ sport). Popolnoma enak vrstni red je bil nato tudi v drugi vožnji oziroma na odru za zmagovalce. V skupnem seštevku je ob prvaku Irtu drugi Pancar, tretji pa Bubnič.

Peter Irt (73) sicer ni bil kos Janu Pancarju v razredu MX Open in je končal dirko na drugem mestu, vendar je tekmovalno pot zaokrožil z naslovom državnega prvaka.

Hauptman pred Peklajem, Milec prvak

Tudi v razredu MX2 je bil zmagovalec letošnjega prvenstva znan že pred tokratno preizkušnjo. Luka Milec (AMD Orehova vas) je na preteklih petih dirkah vknjižil maksimalno število točk in je na progo Cukarca prišel neporažen. A tokrat se mu ni izšlo po željah in je prvo vožnjo vsled slabega počutja predčasno končal, v drugi pa sploh ni štartal. Prvo je sicer dobil Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični) pred društvenim kolegom Galom Hauptmanom, tretji pa je bil Gašper Polajžer (MK Fire group). V drugi vožnji sta prva iz prve vožnje zamenjala mesti. Zmagal je Hauptman pred Peklajem, tretji pa je bil Denis Jakša (AMD Kolpa MXS). Na najvišji stopnički za zmagovalce je na koncu stal Hauptman, z enakim številom točk je bil drugi Peklaj, tretjega mesta pa se je veselil Jakša. Hauptmanu je v skupnem seštevku državnega prvenstva pripadlo drugo mesto, tretje pa Jakši.

Jaka Peklaj (123) je zasedel skupno drugo mesto v razredu MX2 za društvenim kolegom Galom Hauptmanom.

Sezona državnega prvenstva je končana, zato pa sta na sporedu še dve preizkušnji, ki bosta šteli za pokalno prvenstvo Slovenije. Prva bo v soboto, 24. septembra, na progi v Škednju, druga pa v nedeljo, 9. oktobra, na progi v Mačkovcih, kar pomeni, da motokros motorji pri večini tekmovalcev najbrž še ne bodo šli v garaže.

Napis

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvolicencapokalno prvenstvoMX50MX65MX85AMD Šentvid pri StičniDolina pod Kalom

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

39

Priljubljenost članka

39

Shrani

Delite s prijatelji