Sončna sobota na radizelsko progo privabila veliko število voznikov in gledalcev

Člani ŠD MX Akademija Sašo Kragelj so uspešno izpeljali peto dirko sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v motokrosu, ki je bila na sloviti radizelski progi v Orehovi vasi.


Peta dirka sezone za državno prvenstvo v motokrosu je potekala na sloviti radizelski progi v Orehovi vasi, ki so jo v ta namen pripravili prizadevni člani ŠD MX Akademije Saša Kraglja. Pri tem so naredili tudi nekaj manjših popravkov, vse z namenom, da bi bili vozniki čim bolj varni in hkrati, da bi v atraktivnim vožnjah lahko uživali tudi gledalci. Tekmovanje je štelo tudi za hrvaško državno prvenstvo, zato je bilo na stezi veliko število voznic in voznikov v posameznih kategorijah, ki so gledalcem ob progi ponudili številne zanimive vožnje in obračune za čim boljša mesta.

Za gledalce, ki so lahko prišli na svoj račun v zanimivih vožnjah, je bilo dobro poskrbljeno.

Koščak in Braniselj zmagovalca med veterani

Kot je že v navadi so se po jutranjih treningih na progo prvi podali tekmovalci kategorij MX Veterani  40 in 50. Dirko, ki jo vozniki obeh kategorij vozijo skupaj, je po dobrem štartu in dobri vožnji v razredu mlajših veteranov dobil Borut Koščak, slovenski dirkač, ki pa tekmuje s hrvaško licenco. Najbolj se mu je približal Simon Lavrin (AMD Slovenske konjice), na tretjem mestu pa je končal Leon Ferš (AMD Vurberk). Druga vožnja v tej kategoriji se je končala povsem identično. Koščak je z veliko prednostjo cilj prečkal pred drugim Lavrinom. Na podelitvenem odru za najboljše se jima je pridružil še tretji Ferš. V kategoriji Veterani 50 je bil v prvi vožnji najhitrejši Alojz Vogrinc (TRK Tajfun-Šport), sledil mu je madžarski tekmovalec Otto Varsanyi, tretji pa je ciljno črto prevozil Jernej Bogataj (AMD Irt brothers). V drugi vožnji so se imena na vrhu nekoliko premešala. Najhitrejši je bil Boštjan Braniselj (MSK Notranjska), drugo mesto si je privozil Bogataj, tretji pa je drugo vožnjo končal Madžar Varsanyi. Takšen je bil na koncu tudi vrstni red na odru za zmagovalce. Braniselj je slavil skupno zmago s 43 točkami, drugi Bogataj in tretjeuvrščeni Varsanyi pa sta imela enako število točk, vendar je višja stopnička pripadla Bogataju, saj je bil boljši v drugi vožnji.

Novak spet najhitrejši

Med dirkači MX65 je Alex Novak (AMD Brežice) znova dokazal, da je v izvrstni formi in je suvereno dobil prvo vožnjo. Še najbolj se mu je na koncu približal Tai Vidović (AMTK Koper), na tretjem mestu pa je v cilj prve vožnje pripeljal Taj Golež (TRK Tajfun-Šport). Tudi štart druge vožnje je najbolje uspel Novaku, ki je takoj prevzel vodstvo. Vendar ni imel lahkega dela, saj mu je celotno vožnjo tesno za zadnjim kolesom vozil Vidovič, a ga ni zmogel prehiteti. Novak je tako stal na najvišji stopnici na zmagovalnem odru z maksimalnim izkupičkom točk. Na drugem mestu je dirko v Orehovi vasi končal Vidović, na tretji stopnici pa jima je družbo delal tretji v obeh vožnjah Golež.

Alex Novak je z zmago zelo blizu naslovu državnega prvaka v razredu MX65.

Mladi upi na prilagojeni progi

Najmlajši tekmovalci razreda MX50 so, kot je že v navadi, vozili nekoliko skrajšano in prilagojeno progo, da so se izognili nekaterim delom steze, ki so kljub njihovem pogumu za tekmovalce z najšibkejšimi motorji malce preveč zahtevni. Najhitrejši je bil hrvaški voznik David Dorčić, sledil mu je srbski tekmovalec Viktor Kolnookov, tretji pa je ciljno črto v prvi vožnji prečkal Matic Maček (AMD Vurberk). V drugo je najbolje štartal Kolnookov, a je v drugem krogu naredil napako in vodstvo je prevzel Dorčić. Mladega Srba sta prehitela tudi Hrvat Rok Cebović in Maček. Takšen je bil tudi končni vrstni red druge vožnje: Dorčić, Cebović in Maček, kar je bil tudi končni vrstni red po seštevku obeh voženj.

Matic Maček (10) je na prilagojeni progi tokrat osvojil skupno tretje mesto v razredu MX50.

Vrh premočan za tekmece

V kategoriji MX85 smo videli, da se za prihodnost motokrosa pri nas ni potrebno bati, saj je na štartni rampi stalo kar 26 tekmovalcev. Po najboljšem štartu je povedel Miha Vrh (MX Moto društvo Bistrc), vendar mu je za petami dobro sledil Rok Plestenjak (RP Moto motokros klub), tretje mesto pa si je po štartu priboril Lukas Osek (Motokross ski Gajser team), ki se je kmalu prebil na drugo mesto. ni pa mogel slediti izredno hitremu Vrhu. Takšen vrstni red je bil tudi na koncu prve vožnje. V drugo je Vrh ponovil dober štart in je spet takoj prevzel vodstvo. Na drugem mestu je prvi krog prevozil Plestenjak, a ga je znova zelo hitro prehitel Osek. Nekaj krogov je imel nato Vrh težave, saj mu je Osek pošten dihal za vrat, a prehiteti ga ni zmogel. V cilj druge vožnje je Vrh pripeljal s prednostjo osmih sekund, tretji pa je bil Plestenjak. Takšen vrstni red, Vrh prvi, Osek drugi in Plestenjak tretji, je bil tudi na odru za zmagovalce.

Miha Vrh (522) je z dvema suverenima vožnjama prišel do zanesljive zmage v razredu MX85, v katerem je na štartni rampi stalo 26 voznikov.

Napaka Demšiča odprla zmago Ovnu

Tudi kategorija MX125 je postregla z zanimivimi boji. V boj za čim boljši rezultat in čim boljši izkupiček se je podalo šestnajst voznikov. Štart se je najbolj posrečil Tilnu Demšiču (AMD Orehova vas), ki je prvi prečkal črto prvega kroga. Ostro na zadnjem kolesu mu je sledil Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), veliko pa ni zaostajal niti Bolgar Danail Stefanov. V takšnem vrstnem redu so prvi trije prečkali ciljno črto prve vožnje. Drugi štart je dobil Madžar Dominik Patkai, vendar sta ga Demšič in Oven hitro dohitela in prehitela. V petem krogu je Demšič naredil napako in zdrsnil na šesto mesto. Oven je suvereno nadaljeval in vztrajal na prvem mestu vse do cilja druge vožnje. Na drugo mesto se je prebil Luka Kranjc (AMD Irt brothers), tretji pa je ciljno črto v drugi vožnji prečkal Nik Podobnik (AMD Radovljica). Seštevek točk iz obeh voženj je na prvo mesto postavil Ovna, drugo mesto je zasedel Demšič, tretje pa Kranjc.

Žan Oven (342) je unovčil napako Tilna Demšiča v drugi vožnji in se je dokopal do skupne zmage v razredu MX125.

Bermanschläger pred Irtom, Milec suveren

Vozniki najmočnejših kategorij MX2 in MX Open so štartali skupaj. Peter Irt (AMD Irt brothers) se je v prvo vožnjo podal najbolje in povedel. Toda vodilnemu v skupnem seštevku točkovanja za odprto državno prvenstvo Slovenije v razredu MX Open je vztrajno sledil Avstrijec Manuel Bermanschläger in Irta v desetem krogu prehitel ter tudi prvi pripeljal skozi cilj. Tretje mesto se je obetalo hrvaškemu vozniku Matiji Kelavi, a ga je malce pred ciljem prehitel rojak Luka Crnković. Tudi v drugo je bil Irt najhitrejši na štartu in znova je imel hitro tesno za seboj Bermanschlägerja. Oba sta se vsekozi ostro borila, vnovič pa je krajšo potegnil Irt, ki je v trinajstem krogu Avstrijca spustil predse in spet v cilj pripeljal drugi. Za prvima dvema je ciljno črto tudi v drugo tretji prečkal Crnković, takšen pa je bil nato tudi vrstni red na odru za zmagovalce.

Peter Irt (73) je tokrat v razredu MX Open zaostal za avstrijskim voznikom Manuelom Bermanschlägerjem.

Tudi v kategoriji MX2 so dirkači demonstrirali, da so izvrstno pripravljeni. Največ je zopet pokazal Luka Milec (AMD Orehova vas), ki je bil prvi v prvi vožnji. Sedem sekund za njim je ciljno prevozil Jaka Peklaj (AMD šentvid pri Stični), tretji pa je bil hrvaški voznik Luka Kunić. Identično je bilo tudi v drugi vožnji, kar je pomenilo, da je skupna zmaga na dirki pripadla Milcu pred Peklajem in Kunićem.

Jaka Peklaj (123) je zasedel drugo mesto v razredu MX2, v katerem je Luka Milec še podaljšal niz nepremagljivosti na domačih motokros progah.

Šesta in hkrati zadnja dirka sezone državnega prvenstva v motokrosu bo že v nedeljo, 11. septembra 2022. Pripravili jo bodo člani AMD Šentvid pri Stični na znameniti progi Cukarca v Dolini pod Kalom.

Ključne besede


AMZSmotokrosRadizeldržavno prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosulicencaŠD MX Akademija Sašo Kragelj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

33

Priljubljenost članka

33

Shrani

Delite s prijatelji