V Krškem odpeljali premierno dirko državnega prvenstva speedway 250

AMD Krško je organiziral prvo od skupno petih dirk, ki bodo štele za novoustanovljeno državno prvenstvo Slovenije za mlade voznike speedwaya od 12 do 16 let z motorji s prostornino do 250 kubičnih centimetrov.

Dirko v Krškem si je ogledalo lepo število gledalcev.
Dirko v Krškem si je ogledalo lepo število gledalcev.

Državno prvenstvo v speedwayu za mlade voznike speedwaya od 12 do 16 let z motorji s prostornino do 250 kubičnih centimetrov  letos skupaj organizirata AMZS in ACCR (Češka avtoklub zveza). Uvodna preizkušnja je potekala na stadionu Matije Gubca, pripravili pa so jo prizadevni člani AMD Krško. V okviru tekmovanja je potekala tudi dirka 1. češke lige v speedwayu, v kateri sodeluje tudi moštvo iz Posavja.

Finale brez slovenskega voznika

Na dirki do 250 ccm je bil domačin Sven Cerjak (AMD Krško) v prvi vožnji prehiter na štartu. V ponovitvi vožnje je ponovno odlično štartal in vodil do zadnjega ovinka, v katerem je med branjenjem vodstva žal padel in ostal brez točk. Tudi Tilen Bračko (AMTK Ljubljana) je dobil štart druge vožnje, po štirih krogih pa je v cilj pripeljal na drugem mestu. Po sklopu ligaških voženj se je na progi predstavil še drugi domačin Gregor Zorko (AMD Krško), in sicer skupaj z Bračkom. Slednji je ponovno dobro štartal, vendar nato padel, Zorko pa je vožnjo končal na drugem mestu. V četrti vožnji je Cerjak končal na tretjem mestu za Poljakom Maksimylianom Pawelczakom in Britancem Williamom Cairnsom. Tako Cerjak kot Bračko sta si po padcih lahko uspešno nadaljevala z dirko. Bračko je v svojem tretjem nastopu osvojil 2.mesto pred Zorkom, Cerjak pa je z zmago razveselil domače gledalce. V zadnjem nastopu je z drugim mestom osvojil skupaj 6 točk (F, 1, 3, 2) in se s 5. mestom žal ni uspel prebiti v finale. Bračko je po okvari motorja v zadnjem nastopu končal dirko na 6. mestu s 4 točkami (2, F, 2, R), Zorko pa je bil s 3 točkami (1, 1, 0, 1) skupno osmi. Na dirki je v močni evropski mladinski konkurenci dominiral Pawelczak, ki na dirki ni oddal niti točke (3, 3, 3, 3+3). V finalno 11. vožnjo so se uvrstilu tudi na koncu drugi Latvijec Damir Filimonov (2, 3, 3, 3+2), Britanec Cairns (3, 2, 2, 3+1) in Madžar Zoltan Lovas (1, 2, 2, 3+0), ki je preizkušnjo končal na 4. mestu.

Prvi trije v mladinski konkurenci: prvi Pawelczak (na sredini), Filimonov (levo) in Cairns (desno).

Druga od skupno petih dirk državnega prvenstva v speedwayu 250 bo v ponedeljek, 1. maja 2023, na Češkem. Odvijala se bo na progi Areal v Plznu.

Krško moštvo do zmage

Ekipa AMD Krško je ligaški obračun začela z zmago 4:2 proti ekipi Koprivnic. Nick Škorja je bil najkoristnejši dirkač domačega kluba 17+1 (3, 3 ,3, 2, 3, 3) in je tudi proti Pragi s tremi točkami izvlekel remi. Izkazal se je tudi Avstrijec v ekipi Krškega Daniel Gappmaier 9+1 (1, 2, 1, 3, 2). Drugi domači voznik, povratnik na speedway steze, Luka Omerzel je prispeval 4+3 točk, nemški voznik Julian Kuny, ki v letošnji sezoni zastopa barve AMD Krško, pa je osvojil 2 točki.  V nadaljevanju smo spremljali zanimivo ligaško dirko in izenačene dvoboje med domačini in klubom iz Prage. Krčani so izkoristili prednost domačega terena ter na koncu zmagali pred moštvoma Prage in Koprivnic.

Zmagovalna postava AMD Krško na dirki 1. češke lige z vozniki Škorjo, Omerzelom, Gappmaierjem in Kugyjem.

Ključne besede


AMZSAMD Krškodržavno prvenstvospeedwaylicencastadion Matije Gubcaspeedway 250

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

33

Priljubljenost članka

33

Shrani

Delite s prijatelji