V Terenzanu Ivačiču in Škorji ni uspelo, v soboto na delu Žagar, v ponedeljek Štojs

V soboto, 29. aprila, bo uvodna dirka svetovnega prvenstva v speedwayu, na kateri bo s povabilom organizatorja vozil Matej Žagar, Nick Škorja pa bo prva rezerva. V Terenzanu sta v torek, 25. aprila, slovenske barve na dirki evropskega prvenstva branila Matic Ivačič in Nick Škorja.

Ivačič (desno) je dirko v Terenzanu zaradi padca predčasno končal. (Foto/Arhiv AMZS)
Ivačič (desno) je dirko v Terenzanu zaradi padca predčasno končal. (Foto/Arhiv AMZS)

Speedway proga v Terenzanu v Italiji, ki se nahaja nekaj kilometrov pred Vidmom, je bila prizorišče dirke evropskega prvenstva v speedwayu. Slovenijo sta na njej zastopala Matic Ivačič (ŠD ST Lendava) in Nick Škorja (AMD Krško). Na razmočeni in mehki progi se slovenska voznika nista uspela prebiti med deseterico, napredovanje v finalno serijo pa so si privozili samo prvi trije. Preizkušnjo je neusmiljeno krojilo vreme, saj so organizatorji zaradi dežja za uro prestavili začetek dirke, ker so bile razmere na progi sila nepredvidljive. Matic Ivačič je dirko začel obetavno. Prvi je zapeljal v prvi ovinek in svojo vožnjo kronal s tremi točkami. Več težav je imel Nick Škorja, ki je v tretji vožnji uspel izvleči le točko. V sedmi vožnji sta drugič štartala Škorja z notranje in Ivačič z zunanje pozicije. Slednji je ob vstopu v prvi ovinek padel in ni nadaljeval z dirko ter se je na koncu uvrstil na 14. mesto. V ponovljeni vožnji je Škorja znova osvojil samo točko, skupaj pa je vknjižili štiri tretja mesta ter dirko končal na 13. mestu. Po dvajsetih vožnjah je nepremagan ostal Poljak Gregorz Zengota, na drugi stopnički na zmagovalnem odru je končal Čeh Jan Kvech, ki je točko oddal le zmagovalcu, tretji pa je bil z 11 točkami Nemec Martin Smolinski. V čakalnici za napredovanje na challenge dirko je še Danec Mads Hansen, ki je vknjižil 10 točk. V ponedeljek, 1. maja, bo v avstrijskem Murecku na kvalifikacijski dirki evropskega prvenstva vozil še Denis Štojs (AMD Krško).

Škorji se dirka v Terenzanu ni izšla po željah in načrtih.

Žagar v akciji, Škorja rezerva

Stadion Millenium, ki se nahaja na Hrvaškem med krajema Goričan in Donji Kraljevec, bo prizorišče prve dirke svetovnega prvenstva v speedwayu v letu 2023. Z licencama AMZS bosta na njem imela svoji vlogi tudi Matej Žagar (AMTK Ljubljana) in Nick Škorja. Žagar se bo med šestnajsterico, ki se bodo potegovali za prve točke svetovnega prvenstva v sezoni, dokazoval s povabilom organizatorja, Škorja pa bo na priložnost čakal v vlogi prve rezerve. Dirka v neposredni bližini slovensko-hrvaške meje bo zanesljivo privlačna za slovenske ljubitelje speedwaya, ki so bili že pred letom dni priča zelo zanimivim obračunom na stezi. Takrat je Žagar preizkušnjo končal s tretjim mestom v polfinalu oziroma skupnim šestim mestom. Tudi letos je na zadnji dirki poljske prve lige za klub iz Rybnika z osvojenimi 12 točkami našel dober tekmovalni ritem in v soboto bo znova skušal izkoristiti izvrstno poznavanje proge na stadionu Millenium.

Matej Žagar (v sredini) je lani na dirki na stadionu Millenium s skupno šestim mestom povsem upravičil povabilo organizatorja, s katerim je tekmoval med svetovno speedway elito.

 

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSNick ŠkorjaMatic Ivačičspeedwayevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoAnže Grmeklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji