Pancar v Francijo z lepo popotnico iz Italije

V nedeljo, 21. maja, bo na sporedu sedma letošnja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu. Na Veliki nagradi Francije bo z licenco AMZS vozil tudi Jan Pancar, v spremljevalnem programu evropskega prvenstva kategorije EMX 125 pa bodo tekmovali Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh.


Najboljši motokrosisti, ki se merijo za točke svetovnega prvenstva, se bodo konec tedna preizkusili v Franciji. Proga La Versenne se nahaja blizu mesteca Villars sous Ecot ob avtocesti, ki povezuje Montbeliard in Besancon. Slovenske barve bo v razredu MX2 branil Jan Pancar, ki je na prejšnji dirki v Španiji malce zaostal za pričakovanji. Skupno 12. mesto za netovarniškega voznika ni slab rezultat, vendar je sposoben bistveno več. Veseli dejstvo, da se je Pancar letos zelo popravil v kvalifikacijah, kar mu omogoča lažjo izbiro štartnega položaja v vožnjah za točke, na račun dobrih kvalifikacijskih voženj pa je v skupni seštevek tudi že vknjižil solidnih devet točk in jih ima skupno 134 ter čvrsto zaseda skupno 10. mesto. Francoska preizkušnja bo nov zrelostni izpit za Pancarja, ki se dobro zaveda, kaj zmore in česa je sposoben z lastnim moštvom TEM JP253, v katerem ima zelo pomembno vlogo tudi njegov oče Igor.

Oče Igor ima zelo pomembno vlogo na dirkah Jana Pancarja in moštvu TEM JP253.

1550 metrov dolga steza s trdo podlago bi morala Pancarju ustrezati, saj ima bistveno več izkušenj s tovrstnimi podlagami, kot tistimi mehkejšimi. Ker bo zaradi poškodbe ključnice manjkal prvi zasledovalec Pancarja v skupnem seštevku, Nizozemec Rick Elzinga, bo lahko slovenski motokros as vozil brez pritiska. Pred njim je z dvajsetimi točkami prednosti Belgijec Lucas Coenen, ki pa ne vozi prepričljivo in je nagnjen k napakam, se je pokazalo na zadnjih nekaj preizkušnjah. Za francosko dirko se je Pancar znova ogreval v Italiji in slavil zmago v Fermu, kar je lepa popotnica za Villars sous Ecot.

V Franciji bi rad pokazal to, kar znam in naredim boljši rezultat, kot sem ga v Španiji,

je Pancar kratko in jedrnato povedal pred potjo na dirko, ki bo potekala v bližini francosko-švicarske meje in na katero je prijavljenih 39 voznikov.

Prva vožnja VN Francije v razredu MX2, ki bo v kraju Villars sous Ecot na progi La Versenne, bo v nedeljo, 7. maja 2023, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Še trije Slovenci na štartu

V okviru spremljevalnega programa bo potekala četrta dirka evropskega prvenstva razred EMX 125. Slovenske barve z licencami AMZS bodo spet zastopali Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh. Trojica slovenskih motokrosistov na zadnji dirki na Portugalskem ni vozila, do točk za skupni seštevek pa je za zdaj prišel le Peklaj, ki je štiri osvojil v drugi vožnji v Pietramurati in je z njimi skupno na 33. mestu. Slovenske fante čaka težka naloga. Na dirko je namreč prijavljenih kar 92 voznikov, prostih mest na štartni rampi za vožnji za točke evropskega prvenstva pa je le štirideset.

Jaka Peklaj (123) je v ostri mednarodni konkurenci letos osvojil štiri točke za evropsko prvenstvo razreda EMX 125.

Ključne besede


AMZSmotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvoEMX 125svetovno prvenstvoMX2Miha VrhŽan Ovenlicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji