VN Trentina za Pancarja v znamenju številke deset

Četrta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu se je znova odvijala v Italiji. Na Veliki nagradi Trentina je vozil Jan Pancar, v razredu EMX 125 pa so se na preizkušnji za točke evropskega prvenstva merili Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh.


Motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2, so imeli četrto dirko sezone. Na progi Ciclamino v bližini Pietramurate je z licenco AMZS slovenske barve branil Jan Pancar. V razredu MX2 se članu moštva TEM JP253 sobotne kvalifikacije niso posrečile po načrtih in željah, saj je imel obilo smole in je zasedel 18. mesto. Glede na to, kaj je pokazal na prejšnji dirki v Švici, je zanesljivo pričakoval več.

Odlično sem štartal in bil na petem mestu, potem pa se je eden od voznikov zaletel vame od zadaj in oba sva padla. Nato sem z zadnjega mesta napredoval do 18. mesta in to je bil vseeno kar dober rezultat, saj je na srečo tu v Trentinu tudi s sredine štartne rampe možno dobro štartati,

je povedal Pancar, ki mu zaplet v kvalifikacijah ni vzel poguma, ampak ga je le še bolj motiviral za nedeljski vožnji. V prvo se je podal zelo dobro, saj je prvo merilno točko prevozil na 7. mestu. Nadaljeval je v visokem ritmu, a se ni uspel obraniti pred napadi nekaterih tovarniških voznikov in je v cilj pripeljal na 13. mestu. Zmage se je sicer veselil Jago Geerts.

Štart je bil kar dober, ampak potem na začetku nisem našel dobrega ritma in na žalost mi ni šlo najbolje,

je Pancar kratko ocenil prvo vožnjo. Drugo vožnjo je začel spet dobro. S štartne rampe se je agresivno podal v prvi ovinek ter na prvi merilni točki zasedal 10. mesto in se tako srečno izognil zapletom ter padcem za njim. Vozil je zbrano in previdno, a še vedno dovolj hitro, da se je tudi skozi cilj pripeljal na 10. mestu. Drugo vožnjo je dobil Simon Längenfelder, dirko skupno pa domači as Andrea Adamo, medtem ko je Pancar skupno zasedel 10. mesto.

Druga vožnja mi je uspela bolje in tudi po zaslugi dobrega štarta sem končal na 10. mestu, pa tudi vozil sem bolje. Glede na to, da mi v preteklosti ta proga ni ustrezala, sem s skupno uvrstitvijo med deset zelo zadovoljen,

pa je Pancar potegnil črto pod nastop na dirki za Veliko nagrado Trentina.

Peta od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 30. aprila 2023, v Aguedi, kjer bo na sporedu VN Portugalske.

V razredu MXGP je bil najboljši Jorge Prado, ki je dobil prvo vožnjo, v drugi, v kateri je zmagal Jeffrey Herlings, pa je bil tretji. Španec je tudi v skupnem seštevku prav tako prvi, drugouvrščeni Maxime Renaux pa za njim zaostaja 17 točk.

Peklaju prve točke evropskega prvenstva

V okviru spremljevalnega programa so se merili tudi mladi motokrosisti za točke evropskega razreda EMX 125. Slovenijo so z licencami AMZS znova zastopali Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh. Tokrat sta se uspela v vožnji za točke skozi kvalifikacije uvrstiti Peklaj in Oven. S prvo, ki je bila v soboto popoldan, sta nato opravila različno uspešno. Peklaj je namreč imenitno štartal in prvi krog končal na izvrstnem 7. mestu, potem pa je drsel po lestvici ter na koncu zasedel 21. mesto in za las zgrešil prvo letošnjo točko. Oven pa je v cilj pripeljal na 34. mestu. V nedeljo dopoldan v drugi vožnji je Peklaj vnovič štartal zelo dobro in je bil ob koncu prvega kroga na 9. mestu, nato pa je spet izgubljal pozicije. A tokrat mu je uspelo v cilj pripeljati na 17. mestu, kar pomeni, da je osvojil prve štiri točke v prvenstvu. Oven je tudi tokrat ostal v ozadju in je zasedel 35. mesto. Skupno na dirki je Peklaju pripadlo 21. mesto, Oven pa je pristal na 37. mestu.

Naslednja preizkušnja evropskega prvenstva v razredu EMX 125 bo v nedeljo, 30. aprila, ko se bodo vozniki merili v Aguedi na Portugalskem. To bo tretja dirka od skupno desetih predvidenih v letu 2023.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Maxime Renaux (FRA), 3. Ruben Fernandez (ŠPA), ...

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Maxime Renaux (FRA), 3. Ruben Fernandez (ŠPA), ...

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Maxime Renaux (FRA), 3. Jorge Prado (ŠPA), ...

Skupno VN Trentina: 1. Jorge Prado (ŠPA): 45, 2. Maxime Renaux (FRA): 44, 3. Jeffrey Herlings (NIZ): 37, ...

Skupno SP (4/19): 1. Jorge Prado (ŠPA): 201, 2. Maxime Renaux (FRA): 184, 3. Jeffrey Herlings (NIZ): 175, 4. Romain Febvre (FRA): 166, ....

MX2

Kvalifikacije: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Thibault Benistant (FRA), 3. Andrea Adamo (ITA), ... 18. Jan Pancar (SLO), ...

1. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Andrea Adamo (ITA), 3. Liam Everts (BEL), ... 13. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Andrea Adamo (ITA), 3. Liam Everts (BEL), ... 10. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Trentina: 1. Andrea Adamo (ITA): 44, 2. Liam Everts (BEL): 40, 3. Jago Geerts (BEL): 39, ... 10. Jan Pancar (SLO): 19, ...

Skupno SP (4/19): 1. Jago Geerts (BEL): 205, 2. Andrea Adamo (ITA): 183, 3. Thibault Benistant (FRA): 182, 4. Kay de Wolf (NIZ): 173, ... 10. Jan Pancar (SLO): 85, ...

Ključne besede


AMZSmotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvoEMX 125svetovno prvenstvoMX2PietramurataMiha VrhŽan Ovenlicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji