Na VN Patagonije - Argentine Pancarju skupno deseto mesto

Uvodna dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Argentini. V razredu MX2 je z licenco AMZS Jan Pancar zasedel skupno 10. mesto.


Velika nagrada Patagonije - Argentine se je odvijala na progi v bližini mesta Villa La Angostura. V odsotnosti poškodovanega Tima Gajserja je slovenske barve z licenco AMZS zastopal le Jan Pancar, ki je tekmoval v razredu MX2.

Uspešen začetek sezone

Pancar je prvič v karieri vozil na tej progi in ker njenih pasti ni poznal, se je kvalifikacij lotil zelo previdno in zadržano. Na koncu je v cilj pripeljal na 19. mestu. Vseeno se je prve vožnje za točke v novi sezoni svetovnega prvenstva lotil zelo odločno. Kmalu po štartu se je srečno in spretno izognil tekmecem, ki so padli na začetku prvega kroga. Ob koncu prvega kroga je bil na 9. mestu in je vozil preudarno ter zanesljivo, kar mu je v cilju prineslo 10. mesto. Prvi je ciljno črto prečkal Jago Geerts. V drugo vožnjo se je Pancar podal podobno kot v prvo. Konec prvega kroga je zasedal 13. mesto in se nato prebil do desete pozicije. V finišu pa je v štirinajstem krogu v tretjem merilnem sektorju storil napako, ki mu je pobrala kar nekaj dragocenih sekund in ga pahnila na 12. mesto, na katerem se je pripeljal v cilj druge vožnje. Tudi v drugo je bil zanesljivo prvi Jago Geerts, ki je ob prvem mestu v kvalifikacijah vknjižil maksimalni izkupiček 60 točk, ki ga je moč dobiti po novih pravilih, v katerih točke dobi tudi prvih deset v kvalifikacijski vožnji. Pancar je skupno na dirki osvojil 20 točk, kar mu je prineslo končno 10. mesto.

Z rezultatom sem zadovoljen, čeprav sem imel težave s progo in s trebuhom v drugi vožnji. Vseeno soliden začetek in veselim se že naslednjih tekem na trdi podlagi. Je pa res, da bo naslednja tekma na Sardiniji na mivki, kar pomeni, da grem zdaj na priprave na mehko podlago,

je po dirki misli na kratko strnil Pancar.

Druga od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 26. marca 2023, v Riola Sardu, kjer bo na sporedu VN Sardinije.

V razredu MXGP se je skupne zmage razveselil Španec Ruben Fernandez. Gajserjev moštveni kolega je v prvi vožnji zasedel 5. mesto, a je nato dobil drugo vožnjo in je slavil zmago s točko prednosti pred Jeffreyem Herlingsom in rojakom Jorgejem Pradom.  Slednji je zmagal v prvi vožnji in bo na prihodnji dirki v kvalifikacijah vozil z rdečo številko vodilnega, saj ima v skupnem seštevku dve točki več od Fernandeza, tretji skupno pa je Francoz Romain Febvre.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Mattia Guadagnini (ITA), 3. Maxime Renaux (FRA), ...

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Maxime Renaux (FRA), ...

2. vožnja: 1. Ruben Fernandez (ŠPA), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), ...

Skupno VN Patagonije - Argentine: 1. Ruben Fernandez (ŠPA): 41, 2. Jeffrey Herlings (NIZ): 40 3. Jorge Prado (ŠPA): 40, ...

Skupno SP (1/19): 1. Jorge Prado (ŠPA): 50, 2. Ruben Fernandez (ŠPA): 48, 3. Romain Febvre (FRA): 44, ...

MX2

Kvalifikacije: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Andrea Adamo (ITA), 3. Simon Längenfelder (NEM). ... 19. Jan Pancar (SLO), ...

1. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Thibault Benistant (FRA), 3. Andrea Adamo (ITA), ... 10. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Kevin Horgmo (NOR), 3. Andrea Adamo (ITA), ... 12. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Patagonije - Argentine: 1. Jago Geerts (BEL): 50, 2. Andrea Adamo (ITA): 40, 3. Thibault Benistant (FRA): 35, ... 10. Jan Pancar (SLO): 20, ...

Skupno SP (1/19): 1. Jago Geerts (BEL): 60, 2. Andrea Adamo (ITA): 49, 3. Thibault Benistant (FRA): 41, ... 10. Jan Pancar (SLO): 20, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji