V Turčiji Tim Gajser z zmago potrdil naslov svetovnega prvaka

Osemnajsta oziroma zadnja dirka svetovnega prvenstva za motokrosiste je bila v Afyonkarahisarju. Na VN Turčije sta slovenske barve z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Najboljši motorosisti, ki so se letos potegovali za točke svetovnega prvenstva, so sklenili sezono z dirko v Turčiji. Svetovni prvak v razredu MXGP Tim Gajser je za piko na i ........ , v razredu MX2 pa se je zelo dobro odrezal tudi Jan Pancar.

Desetič na vrhu zmagovalnih stopničk v letu 2022

Tim Gajser se je zadnje preizkušnje sezone, ki bo z zlatimi črkami zapisana v njegovi karieri, lotil sproščeno in brez pritiska. V  sobotnih kvalifikacijah ni vozil na vso moč in si je privozil peti štartni položaj za nedeljska obračuna, ki sta štela za točke svetovnega prvenstva. V prvo vožnjo se je na 1725 metrov dolgo stezo podal slabše od pričakovanj. Na prvo kontrolno točko je namreč pripeljal šele na 17. mestu. A se je hitro zbral in ob koncu prvega kroga napredoval na 10. mesto. Z visokim tempom vožnje na progi je nadaljeval zelo dobro ter spet demonstriral odlično fizično pripravljenost. V je cilj pripeljal na 3. mestu, zmago pa si je privozil Maxime Renaux. Gajser je drugo vožnjo začel bistveno bolje, saj je prvo merilno točko prevozil na 6. mestu. Padec Renauxa sredi prvega kroga je slovenskemu motokros šampionu odprla priložnost, da se poteguje za zmago na dirki. Nekaj časa je vozil na 4. mestu, nato pa je nesrečno padel Gajserjev moštveni kolega Mitchell Evans. Gajserja to ni zmotilo in je vozil v svojem ritmu ter na začetku devetega kroga prehitel Jorgeja Prada in pred njim je bil le še Romain Febvre. Francoz je vseeno uspel ohraniti prednost in je prvi prečkal ciljno črto, Gajserju pa je drugo mesto vseeno prineslo skupno zmago na dirki.

Super zadovoljen sem. V drugi vožnji sem se kar namučil, da sem prehitel Prada. V celoti gledano pa sem zelo zadovoljen in vesel, da se je vse razpletlo, kot se je,

je nasmejan kratko in jedrnato po koncu druge vožnje povedal Gajser, ki je na vrhu zmagovalnih stopničk stal še desetič letos ter je tako s 763 točkami v skupnem seštevku triumfalno končal sezono, v kateri je petič v karieri postal svetovni prvak.

Tim Gajser je triumfalno z zmago v Turčiji končal sezono 2022, v kateri se je petič v karieri veselil naslova svetovnega prvaka v motokrosu.

Pancar na dirki osmi, prvak Vialle

Jan Pancar v razredu MX2 je v Turčijo prišel z željo, da potrdi, da ni zaman na robu deseterice najboljših voznikov sveta v tej kategoriji. Sobotno kvalifikacijsko vožnjo je odpeljal izvrstno, kar mu je prineslo sedmi štartni položaj za nedeljski vožnji. S prvo ni začel najbolje, saj je na prvo merilno točko pripeljal šele na 14. mestu, do konca prvega kroga pa je izgubil še eno mesto. Nadaljeval je odločno in zbrano ter na progi, ki je bila na nekaterih mestih zelo spolzka, pošteno dvignil ritem. To mu je v cilju prve vožnje prineslo 7. mesto. Zmago si je privozil Tom Vialle, kar je pomenilo, da je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in je imel pred drugo vožnjo toćko več od Jaga Geertsa. V drugo vožnjo dneva je Pancar štartal malce bolje in je prvo kontrolno točko prepeljal na 12. mestu. Podobno kot v prvi vožnji je spet potreboval nekaj časa, da je našel dober ritem, ki ga je v finišu pripeljal v cilj na 8. mestu. V boju za naslov svetovnega prvaka je Vialle dobil tudi drugo vožnjo ter si zagotovil naslov najboljšega na dirki v Turčiji in na svetu v kategoriji MX2 za leto 2022. Pancar je dirko skupno končal na 8. mestu, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstva pa je ostal na 11. mestu. Zbral je 284 točk.

Jan Pancar je sezono svetovnega prvenstva v razredu MX2 v skupnem seštevku končal na 11. mestu.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Maxime Renaux (FRA), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Tim Gajser (SLO), ...

2. vožnja: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), ...

Skupno VN Turčije:  1. Tim Gajser (SLO): 42, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 42, 3. Romain Febvre (FRA): 38, ...

Skupno SP (18/18): 1. Tim Gajser (SLO): 763, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 657, 3. Jorge Prado (ŠPA): 589, 4. Maxime Renaux (FRA): 578, 5. Glenn Coldenhoff (NIZ): 575, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Kay de Wolf (NIZ), ... 7. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Roan Van De Moosdijk (NIZ), ... 8. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Turčije: 1. Tom Vialle (FRA): 50, 2. Jago Geerts (BEL): 44, 3. Roan Van De Moosdijk (NIZ): 38, ... 8. Jan Pancar (SLO): 27, ...

Skupno SP (18/18): 1. Tom Vialle (FRA): 758, 2. Jago Geerts (BEL): 754 3. Simon Längenfelder (NEM): 596, 4. Kevin Horgmo (NOR): 527, 5. Thibault Benistant (FRA): 510, 6. Kay de Wolf (NIZ): 445, 7. Mikkel Haarup (DAN): 443, 8. Andrea Adamo (ITA): 437, ... 11. Jan Pancar (SLO): 284, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji