Gajser v St. Jean d'Angelyju šampionsko do zmage

Sedemnajsta dirka svetovnega prvenstva za motokrosiste je bila v Franciji. Na VN Charente Maritimeja v St. Jean d'Angely sta slovenske barve z licencama AMZS branila Tim Gajser in Jan Pancar.


Najboljši motokrosisti sveta v razredih MXGP in MX2 so drugič letos za točke svetovnega prvenstva tekmovali v Franciji. Na progi St. Jean d'Angely sta Slovenijo z licencama AMZS predstavljala Tim Gajser in Jan Pancar. 

Pozdravimo našega junaka - petkratnega svetovnega prvaka!

Izjemen zadnji krog druge vožnje

Tim Gajser, ki je pred tednom dni na Finskem že osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP, se je preizkušnje lotil zelo zbrano. Že v sobotnih kvalifikacijah je tekmecem dal vedeti, da se želi boriti za najvišja mesta. V cilj je namreč pripeljal drugi in si tako pripravil lep izhodiščni položaj za nedeljski vožnji. Prvo je začel dobro. Na prvo kontrolno točko je pripeljal tretji, pred njim sta bila le Jeremy Seewer in Romain Febvre. Slovenski motokros as je nadaljeval sproščeno, samozavest pa mu je utrjevala tudi zlata številka svetovnega prvaka, s katero je tokrat vozil med tekmeci. V petem krogu je prehitel Francoza in se podal v lov za Švicarjem. V finišu se mu je približal, a Seewer je vozil brez napak in je prvi prečkal ciljno črto, Gajser pa je bil drugi z manj kot sekundo zaostanka. Štart druge vožnje se Gajserju ni posrečil po željah. Prvo merilno točko je prevozil na sedmem mestu. Hitro se je zbral in na pošteno uničeni progi takoj pritisnil na ročico za plin. Priložnosti za prehitevanje na progi ni bilo veliko. S premišljeno vožnjo mu je uspelo za seboj pustiti Maxima Renauxa, v samem finišu v zadnjem krogu pa tudi Seewerja in še Jorgeja Prada. To mu je prineslo zmago v drugi vožnji in tudi skupno zmago na dirki, v tej sezoni sicer že deveto.

V zadnji krog sem šel z mislijo, da moram nekaj storiti, saj sem želel zmago. Na enem od skokov sem izbral povsem drugačno linijo in uspelo se mi je prebiti na prvo mesto ter zmagati dirko, s čimer sem izjemno zadovoljen,

je po zmagi, sicer že 42. v karieri na najvišji ravni motokros tekmovanj (37-krat MXGP, 5-krat MX2), široko nasmejan povedal Tim Gajser, ki je tako tekmecem pokazal, da pred tednom dni nikakor ni zaman predčasno prišel do zlate številke, ki pripada svetovnemu prvaku, če ga do konca sezone ne more točkovno nihče več prehiteti.

Tim Gajser je z izvrstno drugo vožnjo potrdil, da ni zaman najboljši motokrosist na svetu v letu 2022.

Odstop pokvaril dober vtis

Jan Pancar v razredu MX2 se je druge francoske preizkušnje lotil zavzeto in zelo osredotočen na progo ter tekmece. S sobotnimi kvalifikacijami je opravil solidno in si je privozil deveti štartni položaj za nedeljski vožnji za točke. V prvo se je pognal zelo agresivno, potem pa se je hitro znašel na tleh in v lov za čim boljše mesto je ob koncu prvega kroga krenil z 18. mesta. Trda podlaga je sicer omogočala dober oprijem na stezi, kar je Pancar izkoristil do te mere, da je v cilj pripeljal na 11. mestu. Vožnjo je sicer dobil Thibault Benistant. Druge vožnje Pancar ni začel najbolje. Prvi merilno točko je prevozil na 16. mestu in znova ga je čakal oster boj za čim višje mesto. Nepopustljivo je lovil tekmece ter jih z visokim ritmom dirkanja na stezi, v kateri je bilo veliko lukenj in nevarnih brazd, prehiteval, kjer je bilo le mogoče. V devetem krogu je bil na desetem mestu, nato pa je odstopil zaradi tehnične okvare motorja. Zmago v drugi vožnji si je privozil Tom Vialle, ki je stal tudi na najvišji stopnički na odru za zmagovalce po dveh vožnjah. Pancar je na dirki skupno osvojil 14. mesto. V skupnem seštevku, v katerem ima Jago Geerts le še dve točki prednosti pred Viallom, kar pomeni, da bo o naslovu svetovnega prvaka odločala zadnja dirka v Turčiji, je Pancar enajsti, zbral pa je 257 točk.

Jana Pancarja je padec v prvem krogu prve vožnje razreda MX2 stal vrhunskega rezultata v St. Jean d'Angelyju, v drugi vožnji pa je nato odstopil.

Osemnajsta oziroma zadnja dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 4. septembra 2022. Gostil jo bo Afyonkarahisar, kjer bo na sporedu Velika nagrada Turčije.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeremy Seewer (ŠVI), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Romain Febvre (FRA), ... 

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), ...

Skupno VN Charente Maritime:  1. Tim Gajser (SLO): 47,  2. Jeremy Seewer (ŠVI): 45, 3. Jorge Prado (ŠPA): 40, ...

Skupno SP (17/18): 1. Tim Gajser (SLO): 721, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 615, 3. Jorge Prado (ŠPA): 557, 4. Glenn Coldenhoff (NIZ): 553, 5. Maxime Renaux (FRA): 540, ...

MX2

1. vožnja: 1. Thibault Benistant (FRA), 2. Tom Vialle (FRA), 3. Jago Geerts (BEL), ... 11. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Thibault Benistant (FRA), 3. Tom Guyon (FRA), ... 18. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Charente Maritime: 1. Tom Vialle (FRA): 47, 2. Thibault Benistant (FRA): 47, 3. Jago Geerts (BEL): 34, ... 14. Jan Pancar (SLO): 13, ...

Skupno SP (17/18): 1. Jago Geerts (BEL): 710, 2. Tom Vialle (FRA): 708, 3. Simon Längenfelder (NEM): 564, 4. Kevin Horgmo (NOR): 503, 5. Thibault Benistant (FRA): 481, 6. Mikkel Haarup (DAN): 435, 7. Kay de Wolf (NIZ): 410, 8. Andrea Adamo (ITA): 410, ... 11. Jan Pancar (SLO): 257, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji