Na VN Švice v razredu MX2 Pancar osvojil 9. mesto

Tretja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Frauenfeldu. Na Veliki nagradi Švice je Jan Pancar v razredu MX2 osvojil skupno 9. mesto, na prvi preizkušnji evropskega prvenstva v razredu EMX 125 pa so se v boj s progo in tekmeci podali Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh.


Karavana motokrosistov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva v letu 2023, se je iz Sardinije preselila v Švico, kamor je znova prišla po štirih letih. Slovenijo je z licenco AMZS zastopal Jan Pancar. Če se na prejšnji preizkušnji na Sardiniji ni počutil najbolje tudi zaradi mehke podlage, je tokrat na trdi stezi že v kvalifikacijah razreda MX2 nakazal, da gre nanj tokrat zelo resno računati. Kvalifikacijsko vožnjo v soboto je odpeljal zelo dobro, saj je kar nekaj časa celo vodil in so mu vsi gledali v hrbet.

V kvalifikacijah mi je uspel super štart in res mi je bilo všeč, da sem imel prazno progo in sem lahko izbiral "špure", ki so mi ustrezale. Malce preveč želje in nervoze je pripeljalo krčev v rokah, ampak tudi osmo mesto je bil še vedno super rezultat in dobro izhodišče za ponedeljkovi vožnji,

je povedal Pancar, ki se je v cilju ob 8. mestu veselil tudi treh točk za skupni seštevek svetovnega prvenstva, saj od letos tudi prvih deset v kvalifikacijah prejme točke za končno skupno razvrstitev za svetovno prvenstvo.

Globoki kanali in ozka proga

V prvo vožnjo se je Pancar pognal odločno, a mu ni uspel tako kot v kvalifikacijah. Prvo merilno točko je prevozil na 9. mestu. Zelo globoki kanali so bili sila nevarni in so nekaterim povzročali obilo preglavic. Edini slovenski voznik je vozil premišljeno in preudarno ter ni veliko tvegal, saj je imel nekaj krčev v rokah in to mu je prineslo v cilju prve vožnje 10. mesto. Prvo mesto je sicer pripadlo Roanu Van De Moosdijku.  V drugo vožnjo je Pancar štartal vnovič zelo agresivno. V prvem zavoju na levo je prvo merilno mesto prepeljal na devetem mestu in je nadaljeval v svojem ritmu. Proga, ki je bila na določenih odsekih ozka, zato je bilo prehitevanje zelo zahtevno in tudi tvegano. Tudi cela vrsta kratkih skokov je terjala maksimalno zbranost, s čimer se je Pancar uspešno soočil in se je v cilj pripeljal na 9. mestu. Drugo vožnjo je dobil Thibault Benistant, ki je tudi zmagal skupno na dirki, Pancarju pa je pripadlo skupno 9. mesto.

V prvi vožnji nisem peljal najbolje, saj mi štart ni uspel, v drugo pa mi je šlo bolje in sem zadovoljen z dvema vožnjama v top deset. Sem se kar veliko naučil, kar mi bo koristilo za naprej,

je Pancar na kratko ocenil preizkušnjo v Frauenfeldu.

Četrta od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 16. aprila 2023, v Pietramurati, kjer bo na sporedu VN Trentina.

V razredu MXGP je dirko dobil najhitrejši v drugi vožnji Maxime Renaux. Prvo vožnjo je sicer prvi ciljno črto prečkal Jorge Prado, ki je tudi vodilni v skupnem seštevku po prvih treh dirkah sezone.

Peklaj na dirki, a ostal v ozadju

V spremljevalnem programu je potekala tudi dirka za evropsko prvenstvo EMX 125. V kvalifikacijah so med 99 prijavljenimi nastopili trije slovenski vozniki z licencami AMZS. Žan Oven in Miha Vrh se iz skupine 1 žal nista uspela prebiti na dirko, na kateri je nastopilo po dvajset najhitrejših iz dveh kvalifikacijskih skupin. Uspešnejši je bil Jaka Peklaj, ki je v skupini 2 v cilj pripeljal na 12. mestu ter si zagotovil mesto na dirki za prve letošnje točke evropskega prvenstva v razredu motorjev s prostornino do 125 kubičnih centimetrov. Prvo vožnjo, ki je bila že v soboto, se mu ni posrečila po željah, saj je imel obilo smole in je ciljno črto prečkal na 28. mestu. Drugo vožnjo, ki je bila na sporedu v ponedeljek dopoldan, je začel dobro, a znova ga je nekaj drobnih napak drago stalo in se je v cilj pripeljal na 30. mestu. Skupno je na dirki razreda EMX 125 osvojil 32. mesto.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), ...

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Maxime Renaux (FRA), 3. Romain Febvre (FRA), ...

2. vožnja: 1. Maxime Renaux (FRA), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Jorge Prado (ŠPA), ...

Skupno VN Švice: 1. Maxime Renaux (FRA): 47, 2. Jorge Prado (ŠPA): 45, 3. Romain Febvre (FRA): 42, ...

Skupno SP (3/19): 1. Jorge Prado (ŠPA): 155, 2. Jeffrey Herlings (NIZ): 134, 3. Maxime Renaux (FRA): 131, 4. Romain Febvre (FRA): 129, ....

MX2

Kvalifikacije: 1. Thibault Benistant (FRA), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Jago Geerts (BEL), ... 8. Jan Pancar (SLO), ...

1. vožnja: 1. Roan Van De Moosdijk (NIZ), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Andrea Adamo (ITA), ... 10. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Thibault Benistant (FRA), 2. Andrea Adamo (ITA), 3. Jago Geerts (BEL), ... 9. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Švice: 1. Thibault Benistant (FRA): 43, 2. Andrea Adamo (ITA): 42, 3. Kay de Wolf (NIZ): 40, ... 9. Jan Pancar (SLO): 23, ...

Skupno SP (3/19): 1. Jago Geerts (BEL): 159, 2. Thibault Benistant (FRA): 139, 3. Kay de Wolf (NIZ): 136, 4. Andrea Adamo (ITA): 131, ... 10. Jan Pancar (SLO): 66, ...

Ključne besede


AMZSmotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvoEMX 125svetovno prvenstvoMX2Miha VrhŽan Oven

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji