Grmek bo vozil med mladinsko speeedway elito, v nedeljo spet na delu mladi upi

Liberec na Češkem bo prizorišče tretje dirke državnega prvenstva v speedwayu za mlade upe od 12 do 16 let, Anže Grmek pa bo letos vozil med šestnajsterico mladincev, ki se bodo merili za naslov svetovnega prvaka v seriji SGP2.


Minuli konec tedna so bile na sporedu tri kvalifikacijske dirke za svetovno prvenstvo mladincev do 21 let, in sicer na Češkem v Pardubicah, na Danskem v Vojensu in pri nas v Krškem. Na teh treh preizkušnjah smo dobili dvanajst finalistov tekmovanja Speedway Grand Prix 2. Promotor in organizator dirk pa je na tekmovanje s posebnim stalnim povabilom vključil še tri voznike. Eden izmed njih je Anže Grmek, ki je kvalifikacijsko dirko na stadionu Matije Gubca končal na 6. mestu. Ob Grmeku sta povabili dobila še petouvrščeni iz Krškega, Čeh Petr Chlupac, in peti z dirke v Vojensu, Norvežan Matthias Pollestad. Na treh dirkah, ki bodo odločala o naslovu mladinskega svetovnega prvaka v letu 2023, bo vsakič prisoten še voznik, ki bo dobil povabilo lokalnega organizatorja preizkušnje.

Franci Kalin (trener) in Anže Grmek v pripravi na dirko. Za oba je povabilo Grmeku na dirke svetovne mladinske elite priznanje za dobro in trdo delo na treningih.

Prva dirka serije SGP2 bo 2. junija v Pragi na Češkem, druga 23. junija v Gorzowu na Poljskem, tekmovanje pa se bo končalo v Vojensu na Danskem 15. septembra.

V soboto v akciji tudi Škorja, Ivačič in Štojs

Teden po kvalifikacijskih dirkah za mladinsko svetovno prvenstvo se začenja še cikel kvalifikacij za serijo SGP 2024. Te bodo potekale v dveh krogih, saj se iz vsake izmed štirih kvalifikacijskih dirk najboljši uvrstijo na dirko Grand Prix Challenge, ki bo letos na Švedskem v Gislavedu. AMZS sta bili dodeljeni mesti v Žarnovici, kjer bo nastopil Nick Škorja, in Lonigu, kjer se bo aktualnemu državnemu prvaku Maticu Ivačiču pridružil še izkušeni Denis Štojs, ki bo zapolnil dodatno mesto na dirki. Ivačič se na mednarodna tekmovanja sicer vrača po poškodbi rame, ki jo je staknil na kvalifikacijski dirki za evropsko prvenstvo SEC v italijanskem Terenzanu, kjer je tekmoval tudi Škorja. Da je poškodba pozabljena in preteklost govori tudi dejstvo, da je v nedeljo na dirki poljske 2. lige s Tarnowom osvojil 14 točk in se uspešno vrnil po enomesečni odsotnosti.

Matic Ivačič je saniral poškodbo rame in bo v Lonigu skušal presenetiti tekmece.

Nadaljuje se državno prvenstvo v 250 kubičnem razredu 

Mladi upi od 12 do 16 let v razredu motorjev s prostornino do 250 kubičnih centimetrov nadaljujejo z držvanim prvenstvom, ki ga AMZS organizira v sodelovanju s Češko avto-moto zvezo (ACCR). Tokrat bosta na dirki vozila samo Gregor Zorko (AMD Krško) in Tilen Bračko (AMTK Ljubljana), zaradi osebnih razlogov pa bo manjkal suvereni zmagovalec zadnje preizkušnje v Plznu Sven Cerjak (AMD Krško).

Gregor Zorko bo prvič v karieri vozil na progi v Liberecu.

Zorko in Bračko, ki je v Plznu dirko nesrečno končal že v prvem ovinku, bosta prvič nastopila na progi v Liberecu, kjer se poleg slovenskih in čeških mladincev obeta tudi ostra mednarodna konkurenca mladih upov speedwaya iz še nekaterih držav.

Tilen Bračko je v Plznu padel in ni končal tekmovanja. K sreči ni utrpel poškodbe in je spet povsem nared za dirkanje.


Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvospeedwaysvetovno prvenstvomladinciSven CerjakTilen BračkoGregor Zorkospeedway 250

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji