Sven Cerjak v Plznu nepremagan

Druga od skupno petih dirk, ki bodo štele za državno prvenstvo Slovenije za mlade voznike speedwaya od 12 do 16 let z motorji s prostornino do 250 kubičnih centimetrov, je bila v ponedeljek, 1. maja 2023, na ovalnem dirkališču v Plznu na Češkem.

Sven Cerjak je v vseh vožnjah suvereno krotil motor in tudi tekmece.
Sven Cerjak je v vseh vožnjah suvereno krotil motor in tudi tekmece.

Na prvomajski ponedeljek je v Plznu na Češkem potekala druga dirka za državno prvenstvo mladincev v 250-kubičnem razredu, ki ga AMZS letos prireja skupaj z ACCR (Avto moto klub Češke republike). Barve AMZS so zastopali Sven Cerjak, Gregor Zorko (oba AMD Krško) in Tilen Bračko (AMTK Ljubljana). Poleg državnega prvenstva Slovenije in Češke s pestro mednarodno konkurenco je potekala tudi dirka v 125-kubičnem razredu. Poleg predstavnikov slovenske in češke avto moto zveze so štartno listo zapolnili še mladinci iz Poljske, Britanec William Cairns, Madžar Zoltan Lovas in Latvijec Damir Filimonovs.

Mladi voznik iz Senovega se je tokrat prvič srečal s progo v Plznu in je dirko odpeljal z odliko.

Smola za Bračka 

Vse trije Slovenci so prvič nastopili na progi v Plznu, ki je krajša in je bila tehnično zahtevnejša od krškega ovala, na katerem je bila pred tremi tedni prva dirka za državno prvenstvo v tej kategoriji. Dirka se je nesrečno začela za Tilna Bračka, ki se mu štart z bele pozicije ni posrečil, nato pa je v prvem ovinku padel in zaradi bolečin tekmovanja ni nadaljeval. V drugi vožnji je Gregor Zorko z modre pozicije vknjižil dve točki. Odlično je začel tudi Sven Cerjak, ki je najbolje izkoristil kratek preizkus proge pred dirko in takoj zmagal v svoji prvi vožnji. Zorko je v drugem nastopu osvojil točko, Cerjak pa je nizal zmage in se v finalno vožnjo uvrstil brez izgubljene točke. V tretjem nastopu je končal pred Zoltanom Lovasom, v četrtem pa je ugnal tudi zmagovalca dirke v Krškem,  Poljaka Maksymiliana Pawelczaka, ki tokrat ni bil tako suveren kot na prvi dirki.

Tilen Bračko je zaradi padca predčasno končal dirko v Plznu.

Cerjak suvereno do zmage

Za finalno vožnjo je Cerjak prvi izbiral ter se odločil za modro štartno pozicijo. Z notranje pozicije je štartal drugi po rednem delu, Poljak Kevin Nycz, z zunanjih pa Pawelczak in Cairns. Slovenec je odlično pognal s štarta in že do prvega ovinka naredil razliko do tekmecev. Za njim so se razvrstili Cairns ter oba Poljaka, ki sta se borila za tretjo stopničko na zmagovalnem odru. Pawelczak je tri kroge napadal rojaka, ki je v prvem zavoju zadnjega kroga padel, in na stopničkah so se razvrstili Cerjak, Cairns in Pawelczak.

Prvi trije v Plznu: Cerjak (v sredini), Cairns (levo) in Pawelczak (desno).

Dirka je bila dobra, zmagal sem in ostal nepremagan. V Plznu sem vozil prvič, proga se mi je zdela precej nevarna in zahtevna, ampak sem se vseeno znašel. Za razliko od Krškega smo bolje nastavili motorje, za kar se zahvaljujem tudi mehanikom. Za naslednjo dirko državnega prvenstva v Liberecu pričakujem, da mi bo šlo tako dobro kot danes,

je povedal zmagovalec Cerjak, ki je zmago posvetil mlademu speedwayistu Romanu Madyhu, za katerega so organizatorji memorialno podelili tudi plakete najboljšim z dirke.

Dirka in konkurenca je bila težka in težko si je bilo izboriti mesto na stopničkah. Proga je bila zahtevna in je na splošno precej ozka in tehnična, za razliko od večje in širše proge na prvi dirki v Krškem. V petek me čaka dirka za domače državno prvenstvo v Angliji, nato pa me čakajo kvalifikacijska dirka za SGP3 in evropsko prvenstvo,

je misli strnil drugouvrščeni Cairns. Preizkušnjo na Češkem je ocenil tudi Zorko.

V Plznu sem prvič dirkal in proga je bila precej zahtevna. Največ težav mi je delalo, da je bila steza precej 'grip' (op.a. imela močan oprijem) in nismo našli pravih nastavitev. Konkurenca je bila taka kot v Krškem, končal sem brez padcev in sem zadovoljen z dirko,

je povedal Zorko, ki iz dirke v dirko vidno napreduje, a se z najboljšimi vrstniki za zdaj še ne zmore enakovredno kosati.

Gregor Zorko v akciji na ovalni stezi v Plznu.

Tudi Štojsu ni uspelo

V avstrijskem Murecku je potekala zadnja kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo v speedwayu (od skupno štirih na štirih različnih prizoriščih). Barve AMZS je zastopal veteran Denis Štojs (AMD Krško), ki je ostal brez točk in je zasedel 16. mesto. Dirko je dobil Finec Timo Lahti, drugi je bil kar malce presenetljivo njegov rojak Antti Vuolas, tretji pa Francoz Dimitri Berge. Po 13. in 14. mestu Nicka Škorje in Matica Ivačiča pred dnevi na prvi kvalifkacijski dirki v Terenzanu v Italiji žal AMZS in Slovenija ne bosta imela udeleženca na finalni dirki SEC (Speedway European Championship) challenge, ki bo sredi maja v Nagyhalaszu na Madžarskem.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvospeedwaylicencaSven CerjakTilen BračkoGregor Zorkospeedway 250

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji