Na Erzbergrodeu vozila Al Hiasat in Novakovič

Druge dirke svetovnega prvenstva v težavnem oziroma hard enduru, ki je bila od 8. do 11. junija 2023 v Avstriji, sta se z licencama AMZS udeležila tudi Miloš Novakovič in Ali Al Hiasat.


Karavana svetovnega prvenstva v težavnem oziroma hard enduru se je na drugi dirki sezone mudila v Avstriji. Prizorišče izjemno zahtevne preizkušnje je bilo rudarsko mesto Eisenerz, kjer je bil na sporedu sloviti Erzbergrodeo. Slovenske barve sta z licencama AMZS zastopala Miloš Novakovič in Ali Al Hiasat.

Tekma je potekala v Erzbergu, kjer je nekoč deloval rudnik. Izjemno zahtevne preizkušnje se je v petek in soboto v kvalifikacijah udeležilo več kot 1300 prijavljenih voznikov, ki so se potegovali za 500 mest na nedeljski dirki. Novakovič in Al Hiasat sta se uspešno kosala s postavljeno progo in sta solidno opravila s prologom, ki ju je uvrstil na tekmo.

Slabo sem odpeljal kvalifikacije, kar mi je prineslo šele 254. štartni položaj. To pomeni, da sem v nedeljo lahko začel šele iz šeste štartne vrste, pred menoj pa je bilo kup voznikov, ki sem jih nato po dobrem štartu prehiteval ter imel dober ritem. Prišel sem do 18. kontrolne točke, ko me je ujela zapora štirih ur, kolikor smo vozniki lahko na progi,

je povedal Novakovič, ki mu je na koncu pripadlo 87. mesto. 

Miloš Novakovič (254) je po izjemno težkem terenu Erzbergrodeo končal na 18. kontrolni točki in skupno 87. mestu.

Prologa sem se lotil nekoliko prestrašeno, saj si nisem upal preveč "tiščati" po tistem ozkem kanalu, v katerem ležijo na vseh straneh ostre skale in lahko priletiš vanje ter te pri veliki hitrosti samo odbije,

pa je iskreno povedal Al Hiasat. Nedeljska dirka je bila dolga približno 35 kilometrov in je vsebovala izjemno zahtevne odseke. Iz vseh kvalificiranih voznikov je trasa iztisnila vse, kar so zmogli in premogli. Z vožnjo, ki je poleg makadama vsebovala tudi brutalne vzpone, obvladovanje motorja po gromozanskih kamnitih balvanih in vratolomnih spustih po rudniškem območju, lovljenje ravnotežja med vožnjo po neurejenih gozdnih odsekih polnih spolzkih skal ter preskakovanje ogromnih hlodov je najbolje opravil Nemec Manuel Lettenbichler.  Drugi slovenski voznik Ali Al Hiasat, ki je v kvalifikacijah pristal na 49. mestu, je na dirki prav tako padel v časovno zaporo, vendar na 21. kontrolni točki. Na koncu je osvojil 53. mesto.

Proga je bila zelo razrita, luknje so bile velike. Dobro sem se počutil, ampak sam s seboj nisem zadovoljen, ker vem, da sem sposoben pokazati veliko več. Prehiteli so me taki vozniki, ki sem jih do sedaj vedno prehitel. Erzberg je specifična dirka, moraš se prerivati, tempo je navit. Kmalu po začetku sem se znašel v zastoju, iz katerega se nisem uspel rešiti. Na trasi je bila vsekozi huda gneča in prehitevanje je bilo skoraj nemogoče. Morda samo ni bil moj dan, res pa je tudi, da nisem stestiral pnevmatik in jim mogoče zato nisem zaupal. Zdaj vem, da bom moral res vložiti še veliko truda in energije v treninge, če bom želel priti v cilj. Spoznal sem tudi, da mi manjka še kar precej tehnike iz triala,

je bil iskren Al Hiasat. Zmagovalec je sicer za vseh 27 kontrolnih točk potreboval dobri dve uri in pol, samo 17 voznikov pa je opravilo s celotno traso v manj kot predpisanih štirih urah.

Tretja od skupno sedmih dirk svetovnega prvenstva v težavnem enduru bi morala potekatia v Italiji med 7. in 9. julijem v Abetoneju, a je odpovedana, kar pomeni, da bo naslednja preizkušnja v Romuniji, in sicer slovita dirka Romaniacs, ki bo potekala med 25. in 29. julijem.

Ključne besede


AMZSsvetovno prvenstvolicencaAli Al HiasatMiloš Novakovičhard enduro

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji