Vročina ni motila voznic in voznikov kartinga na Vranskem

Tretja dirka državnega prvenstva v kartingu je bila v nedeljo, 16. julija 2023, na progi v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.


AMZS Center varne vožnje na Vranskem je bil prizorišče tretje preizkušnje voznic in voznikov kartinga za točke državnega prvenstva Slovenije. Hkrati je v idiličnem okolju modernega centra, ki je zgrajen po vzoru podobnih v Avstriji in Nemčiji, potekalo tudi tekmovanje za točke FIA CEZ (centralno-evropske cone), pokalno prvenstvo Sportstil in prvenstvo RMC Avstrije.

Visoke temperature

Tekmovanje je potekalo v organizacij AKK Sportstil, na razgibani in dober kilometer dolgi asfaltni progi, na kateri se je vozil desni krog. Ob progi so bili prisotni številni gledalci, ki so bili lahko priča ostrim obračunom, saj se je vozila predzadnja tekma za točke državnega prvenstva. Slovenske voznice in vozniki so dosegli odlične rezultate, močna mednarodna konkurenca pa je dirko naredila še bolj zanimivo in napeto, dirke so se udeležili tudi tuji tekmovalci iz sosednjih držav. Po uvodnem ogrevalnem krogu so se ob 9. uri prvi na progo podali najmlajši, ki vozijo v razredu Rotax Micro. V vsakem razredu so odpeljali po tri vožnje, skupni seštevek pa je odločal o zmagovalcih. Potegovali so se za točke v razredih Rotax Micro, Rotax Mini, Rotax Junior, Rotax MAX ter DD2/DD2 Master in KZ2. Že v soboto je bilo na Vranskem hrupno, saj so čez dan potekali treningi, v poznih popoldanskih urah pa kvalifikacije za štartna mesta na nedeljskih dirkah. Tekmovanja se je udeležilo 95 voznic in voznikov, dirkanje pa je potekalo na visoki ravni. Vsi udeleženci dirk so pokazali veliko mero pripravljenosti ter imenitne boje za dosego čim boljših rezultatov, saj je vsaka pridobljena točka zelo pomembna v skupnem seštevku. Na razplet tekme je vplivali tudi vreme. Bilo je namreč zelo vroče in soparno, saj so številke na termometru pokazale krepko čez 30 stopinj Celzija, kar je vplivalo tudi na asfalt na progi, ki je postal močno razgret. Po zaključku tekmovanja je v vseh razredih sledila podelitev priznanj najboljšim dirkačem v posameznih kategorijah.

Voznice in vozniki so pokazali dobro fizično pripravljenost

V najmlajšem tekmovalnem razredu Rotax Micro se je zmage v slovenskem državnem prvenstvu veselil Filip Ferk Žerak (AMD Hajdina), na drugi stopnički je stal Timon Grgič (AMD Šlander Celje), na tretjem mestu pa je bila Neli Štrajhar (AKK Sportstil).

Filip Ferk Žerak (18) je bil najhitrejši v slovenskem prvenstvu v razredu Rotax Micro.

V kategoriji Rotax Mini Max se je po treh odpeljanih vožnjah zmage razveselil Maj Rakuša (AMD Ptuj), ki se je zelo dobro odrezal že v soboto na kvalifikacijah. Drugo mesto je zasedel Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj). Rakuša je pokazal dobro pripravljenost, saj je imel v vseh treh vožnjah najboljši čas. Mladi kartisti so pokazali veliko borbenost in so si vseskozi prizadevali doseči čim boljši rezultat. Na progi jih nista ovirala ne vročina niti pošteno razgret asfalt. Skupaj se je na dirki v obeh najnižjih razredih merilo triindvajset dirkačev v gokartih.

Maj Tušek Haladea (125) in Maj Rakuša (117) sta na progi bila ogorčen boj, zmage na koncu pa se je veselil Rakuša.

Pri mladincih v kategoriji Rotax Max Junior je bilo zelo napeto. V zelo močni konkurenci smo bili priča zelo zanimivim dirkam. V tem razredu  je tekmovalo osem slovenskih voznikov. Najboljši med njimi je bil Jure Levar (AMD Šlander Celje), ki je stal na vrhu zmagovalnega odra. Temelje za to je postavil že v soboto, ko si je v kvalifikacijah privozil drugo štartno mesto. S hitrimi in dobrimi vožnjami si je drugo stopničko priboril David Planko (AKK Sportstil), tretjo mesto pa je kljub odstopu v prvi vožnji pripadlo Aljažu Vidmarju (AKK Sportstil).

Jure Levar (272) je največ pokazal v razredu Rotax Junior in zmagal.

V razredu Rotax MAX so na progi potekali napeti obračuni med tekmovalci, saj so vsi pokazali veliko željo po najvišjih mestih. Tekmovalo je petindvajset dirkačev, od tega je bilo pet slovenskih voznikov. V skupnem seštevku treh dirk je v slovenskem prvenstvu na najvišjo stopničko stopil Nik Trobec (AMD Ptuj ) in s tem potrdil, da je trenutno najboljši v tem razredu v Sloveniji. Že v kvalifikacijah je dosegel zelo dober rezultat ter si je priboril zelo dobro štartno pozicijo ter olajšal delo. Drugega mesta se je veselil Tai Šiler (AMD Šlander Celje), tretje mesto pa je pripadlo Taju Kovačiču (AMD Ptuj).

Nik Trobec (308) je trenutno prvo ime v razredu Rotax MAX v slovenskem prvenstvu.

V razredu DD2 je bil ponovno najboljši nepremagljivi Xen De Ruwe (AKK Sportstil). Z novo zmago je vnovič upravičil svoj sloves serijskega zmagovalca. Tekmeci mu spet niso bili kos in je vseskozi dominiral na stezi. V točkovanju za slovensko državno prvenstvo sta mu sledila na drugem mestu Matic Kolmanič (AMD Šlander) in na tretjem Kaja Kralj (AMD Ptuj). V tem razredu je tekmovalo enaindvajset dirkačev, od tega pet Slovencev, ki so pokazali dobro pripravljenost.

Xen de Ruwe (435) je znova igraje opravil s tekmeci v razredu DD2 in jih suvereno pustil za seboj.

V kategoriji KZ2 je bilo v vseh treh vožnjah zelo napeto in negotovo. Dirka je postregla z zanimivi obračuni, zmage pa se je veselil Dimitrij Mlakar (AMD Hajdina), ki ga vročina ni motila in je pokazal izvrstno fizično pripravljenost. Drugi je bila Sara Markučič (AMD Šlander Celje), tretje mesto pa si je privozil simpatični veteran, izkušeni in prekaljeni Karim Greblo (AMD Ptuj). Dirka je potekala tekoče in brez zapletov, zato so organizatorji kljub visoki vročini lahko zadovoljni spravili dogodek pod streho.

Dimitrij Mlakar (726) je v močni pripeki prišel do skupne zmage v razredu KZ2.

Četrta in hkrati zadnja dirka za točke državnega prvenstva Slovenije v kartingu v letu 2023 bo na sporedu v nedeljo, 24. septembra, v AMZS Karting in moto športnem centru v Slovenji vasi, organizirali pa jo bodo člani AMD Ptuj.

Ključne besede


AMZSkartingVranskodržavno prvenstvoAMZS Center varne vožnje VranskoAKK Sportstildržavno prvenstvo v kartingu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji