Uvodna dirka državnega prvenstva v kartingu je potekala v Jesolu

Italijansko dirkališče Azzurra v Jesolu je bilo prizorišče prve preizkušnjo sezone za voznice in voznike kartinga za točke državnega prvenstva Slovenije.


Italijanski Jesolo, ki leži ob morju pred Benetkami, je v nedeljo, 12. marca 2023, gostil uvodno dirko državnega prvenstva Slovenije v kartingu. Na progi dolgi 1045 metrov, ki je zelo selektivna in ne dopušča napak, se voznice in vozniki z licencami AMZS že nekaj let zapored merijo na prvi dirki sezone za slovensko prvenstvo, preizkušnja pa je potekala v sklopu tekmovanja CEZ (prvenstvo centralno evropske cone), ter tudi za točke pokala Sportstil in za avstrijsko državno prvenstvo. Zato ni bila presenetljiva številčna udeležba tekmovalk in tekmovalcev. Zbralo se jih je skoraj 160, prisotni gledalci pa so bili priča zelo zanimivim bojem na stezi in visoki ravni dirkanja, saj se je bilo potrebno v posameznih vožnjah zelo potruditi za najvišja mesta. Kvalifikacije so bile sicer na sporedu že v soboto, v nedeljo pa so sledile po tri vožnje v vsakem razredu, ki so na koncu v skupnem seštevku pokazale, kdo so najboljši posamezniki oziroma posameznice ob koncu dneva. Za točke so se potegovali v razredih Rotax Micro MAX, Rotax Mini MAX, Rotax MAX Junior, Rotax MAX Senior, DD2/DD2 Master in KZ2. Vsi, ki so se podali na progo, so pokazali zvrhano mero pripravljenosti in nepopustljivosti ter imenitne boje za čim boljša mesta.

Najmlajši brez strahu

Med najmlajšimi v razredih Micro in Mini so se brez strahu podali v boj s tekmeci. V kategoriji Micro se je zmage na dirki razveselil Filip Ferk Žerak (AMD Hajdina), ki je bil najhitrejši že v kvalifikacijah. Drugo mesto je zasedel Timon Grgič (AMD Šlander Celje), tretja pa je bila Neli Štrajhar (AMD Ptuj). V razredu Mini je prvo mesto pripadlo Maju Rakuši (AMD Ptuj), na drugem mestu pa je v točkovanju za slovensko prvenstvo pristal Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj). Pri mladincih v razredu Junior je bilo kar nekaj zapletov in na koncu je bila dirka za to kategorijo po številnih pritožbah razveljavljena.

Neli Štrajhar pred štartom ene od voženj v razredu micro.

Trobec prvi

Lanski državni prvak v razredu Rotax MAX Junior Nik Trobec (AMD Ptuj) je v letošnji sezoni prestopil v višji razred Rotax MAX Senior in kar takoj osvojil prvo mesto. S tem je vsem pokazal, da je na novo sezono izvrstno pripravljen in med favoriti za nov naslov prvaka. V kvalifikacijah je sicer osvojil drugo mesto, a to je bilo za Trobca še vedno zelo dobro izhodišče na štartu, kar je znal dobro unovčiti. Drugo mesto je pripadlo branilcu naslova najboljšega v tej kategoriji iz lanske sezona Maiu Sadarju (AMD Šlander Celje), tretje mesto pa si je privozila Anja Levar (AMD Ptuj).

Nik Trobec (levo) je ob prehodu v višji tekmovalni razred takoj vknjižil zmago.

De Ruwe še naprej nepremagljiv

V razredu DD2 je bil vnovič najboljši nepremagljivi Xen De Ruwe (AKK Sportstil). Spet je dominiral na progi in upravičil sloves. S konkurenco je opravil z lahkoto. V točkovanju za slovensko državno prvenstvo pa sta mu sledila na drugem mestu Matic Kolmanič (AMD Ptuj) in na tretjem Johan Andersson (AKK Sportstil).

Xen De Ruwe je tudi v Jesolu nadaljeval zmagoviti niz in spet suvereno pustil za seboj vse tekmece.

Markučičeva začela najbolje

V kategoriji KZ2 je bilo zelo napeto. Zmage se je veselila v nešteto karting bitkah prekaljena Sara Markučič (AMD Šlander Celje), drugi je bil Dimitrij Mlakar (AMD Hajdina), na tretji stopnički na zmagovalnem odru pa je stal Jan Skledar (AMD Ptuj), sicer prvi v tej kategoriji v sobotnih kvalifikacijah.

Maj Tušek Haladea je prestopil v višji tekmovalni razred mini in je na koncu osvojil drugo mesto za Majem Rakušo.

Druga dirka od skupno štirih načrtovanih dirk za točke državnega prvenstva Slovenije v kartingu bo na sporedu v nedeljo, 4. junija 2023, na dirkališču AMZS Centra kartinga in moto športa v Slovenji vasi, organizirali pa jo bodo člani AMD Ptuj.

Ključne besede


AMZSItalijakartingCEZJesololicencadržavno prvenstvo v kartingu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

32

Priljubljenost članka

32

Shrani

Delite s prijatelji