Konec sezone tudi za cestno hitrostne motocikliste

Na stezi v Vrtojbi se je zaključilo letošnje državno prvenstvo v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Dobili smo sedem državnih prvakov v kategorijah minimoto 10 in 14, skuter, supermoto, minimoto Open ter v miniGP 10 in 12. Zadnjo dirko sezone so organizirali člani AKK Šempeter.


V Vrtojbi je potekala šesta in hkrati zadnja dirka državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Številni gledalci niso uživali le v lepem in sončnem vremenu, ampak tudi v razburljivih obračunih za zmago ter nazive državnega prvaka v sedmih različnih tekmovalnih razredih.

Štilec z zmago potrdil naslov prvaka

V najšibkejšem razredu, minimoto 10, med dirkači ni manjkalo nervoze, saj sta zadnji dve vožnji v Vrtojbi odločali o novem državnem prvaku. V igri so bili trije, David Štilec (AMD Orjaki), Liam Ostrožnik (Društvo GAS Vrtejba) in Jakob Štiftar (Društvo GAS Vrtejba). Slednji tokrat zaradi padca po trku z Ostrožnikom v drugi vožnji sploh ni končal na zmagovalnih stopničkah. Na najnižjo je stopil Adam Sattler (Društvo GAS Vrtejba).

Skupno zmago je osvojil Štilec, ki je bil na progi ob slovensko–italijanski meji tretji in prvi. Novih 41 prvenstvenih točk je zadostovalo, da je v svoji drugi sezoni postal državni prvak za sezono 2023: 

Vesel sem, saj nisem pričakoval, da bom letos prvi v skupnem seštevku. Lani sem bil četrti in sem bil vesel, letos sem pa še toliko bolj.

Srebrno kolajno je osvojil Ostrožnik, bronasto pa osmoljenec prve oktobrske dirkaške nedelje Štiftar.

Državni prvak v kategoriji minimoto 10 David Štilec (5) in podprvak Liam Ostrožnik (34).

Komel razred zase v minimoto 14

Tim Komel (Društvo GAS Vrtejba) je tudi na zadnji dirki sezone potrdil, da je najboljši dirkač v kategoriji minimoto 14. Novogoričan je tudi v Vrtojbi z dvema zmagama osvojil skupno prvo mesto ter tako pričakovano potrdil naslov državnega prvaka:

Zelo sem vesel, rad bi se zahvalil tekmecem, brez njih mi ne bi uspelo. Sezona je bila kar težka, vendar sem vesel.

Mlajši od bratov Komel se je v obeh vožnjah na karting poligonu Vrtejba hitro odlepil od tekmecev in rutinirano nadzoroval potek dirk do cilja.

Drugo mesto na dirki in v skupnem seštevku je šlo v roke Kaia Vehabovića (AMD Divača), na tretje pa se je zavihtel Maroko Cvetko (AMD Šentvid pri Stični).

Tim Komel je dobil dirko v Vrtojbi v kategoriji minimoto 14 in potrdil naslov državnega prvaka.

Še en Komel postal prvak

V svoji prvi sezoni v razredu minimoto Open je Tai Komel (Društvo GAS Vrtejba) prišel do nepričakovanega uspeha - naslova državnega prvaka. S prestola je izrinil Tadeja Maverja Guština (AMD Divača), ki se je po izjemnih vožnjah v Vrtojbi sicer veselil končne zmage, po šestih letošnjih dirkah pa za zgolj šest točk zaostal za Komelom v skupni razvrstitvi in osvojil srebrno medaljo. Oba sta uprizorila vrhunske predstave, polne prehitevanj na zadnji dirki.

Sem vesel, ampak res je da se mi je malce posrečilo. Zadovoljen sem z naslovom prvaka, potem ko so se mi stvari kar postavile na pravo mesto. Začetek sezone je bil kar težaven, potem pa je šlo bolje,

je povedal novopečeni državni prvak v minimoto Open.

Starejši Komel je naslov državnega prvaka potrdil s skupnim drugim mesto, tretji v razširjeni konkurenci pa je bil tokrat Matjaž Marolt (Hrvaška).

Tretje mesto po vseh seštetih točkah za državno prvenstvo je osvojil Luka Lenko (Hrvaška).

V svoji prvi sezoni v razredu minimoto Open je Tai Komel osvojil naslov državnega prvaka.

Kogovšek prejel zlato medaljo

Tokratna konkurenca v kategoriji skuter 70 ni bila rožnata, kaj šele izostrena. Na štartu so bili najbolj zvesti trije tekmovalci v sezoni, na zmagovalne stopničke pa sta prišla zgolj dva, saj je Silvano Mladovan (AMTK Koper) po trku s sovoznikom na prvi dirki padel in moral v bolnišnico.

Skupno prvo mesto je že na šesti zaporedni preizkušnji osvojil Nejc Kogovšek (AMD Orjaki), ki je kot neporaženi dirkač še formalno prejel naziv državni prvak 2023.

Veliko mi pomeni ta naslov prvaka, ker je bil cilj osvojiti peti naslov državnega prvaka. Sezona je hitro minila in bila nad pričakovanji. Rad bi se zahvalil ženi za vso podporo v teh zadnjih letih. To zmago pa bi posvetil svojemu sinu, ki se je rodil pred kratkim,

je čustveno in z nasmehom na obrazu podoživel sezono 2023 v kategoriji skuter 70 novopečeni očka Kogovšek.

Drugi v končnem seštevku je bil Matija Benčič (AMTK Koper), tretji pa Marin Di Lenardo (Hrvaška).

Nejc Kogovšek nepremagljiv med vozniki skuterjev.

Kljub bolezni do prvega naslova prvaka

V kategoriji supermoto sta se za naslov prvaka udarila nekdanji pokalni prvak Slovenije Fabrizio Valenta (Italija) in novinec v tem tekmovalnem razredu Etien Kantar Božič (ŠD Nenanten). Skupna zmaga na zaključku sezone v mini cestno hitrostnem motociklizmu je šla v roke Valente, ki je bil dvakrat najhitrejši, kljub temu pa je z dvema drugima mestoma vodstvo v skupnem seštevku zadržal dirkač iz Lucije:

Zaradi pridobljene točkovne prednosti v Novem Marofu sem lahko tukaj dirkal z rezervo, sploh ker sem bil bolan. Čeprav sem te dirke vzel kot trening, je lepa lovorika zmagati državno prvenstvo.

Tretje mesto na dirki je osvojil David Božič (Di Lenardo Racing), njegov moštveni kolega in vodja Di Lenardo pa je v skupnem seštevku državnega prvenstva stopil na najnižjo zmagovalno stopničko.

Etien Kantar Božič do naslova državnega prvaka v kategoriji supermoto.

Brata Krševan sočasno postala prvaka

V razredu miniGP 10 in 12 smo dobili državna prvaka in oba prihajata iz iste družine Krševan.

V nižjem razredu miniGP 10 je Tian Krševan (Društvo GAS Vrtejba) ubranil točkovno prednost in tako zabeležil še en naslov prvaka:

Vesel sem. Če zmagam še v enem državnem prvenstvu, potem bom dobil kristalno čelado, zaradi tega sem najbolj vesel, po letošnji kar turbulentni sezoni.

V tem razredu je v Vrtojbi do zmage z dvema prvima mestoma prišel Nejc Petrič (Društvo GAS Vrtejba), sicer njegov neposredni tekmec v boju za naslov prvaka, ki je sicer prvenstvo sklenil s srebrno medaljo. Tretji na dirki in v državnem prvenstvu je bil Urh Kovačič (AMD Orjaki).

V razredu miniGP 10 je Tian Krševan ubranil točkovno prednost in tako zabeležil še en naslov prvaka.

V najmočnejšem razredu miniGP-ja - 12, je z veliko sreče in tudi borbenostjo naslov državnega prvaka Slovenije osvojil Enej Krševan (Društvo GAS Vrtejba). Na koncu je njegova prednost pred Tristanom Rupellijem (Italija) znašala 12 točk, saj je hitri mladenič slavil skupno zmago še na četrti zaporedni dirki za prvenstvene točke. Rupelli, zmagovalec preizkušnje v Vrtojbi, je sezono zaključil kot drugi. Tretji v državnem prvenstvu pa je bil Uroš Petrič (Društvo GAS Vrtejba), ki je v Vrtojbi znova stopil na tretjo zmagovalno stopničko.

Enej Krševan osvojil naslov državnega prvaka v razredu miniGP 12.

Ključne besede


državno prvenstvocestno hitrostni motociklizemGAS VrtejbaVrtojba

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

16

Priljubljenost članka

16

Shrani

Delite s prijatelji