V Kočevju vroč začetek sezone državnega prvenstva v trialu

Kamnolom Mozelj je bil v soboto, 13. aprila, prizorišče uvodne preizkušnje državnega prvenstva Slovenije v trialu.

Voznice in vozniki so v lepem vremenu v kamnolomu Mozelj iskali senco, da so se v vročini tudi malce ohladili.
Voznice in vozniki so v lepem vremenu v kamnolomu Mozelj iskali senco, da so se v vročini tudi malce ohladili.

Preizkušnjo za prve letošnje točke državnega prvenstva so pripravili člani AMD Kočevje, izdatno pa so jim bili znova v pomoč nesebični kolegi iz AMD Lukovica. V lepem vremenu je na zelo vroč dan na tekmovanje prišlo kar nekaj novih obrazov, predvsem otrok, ki so v beli kategoriji presenetljivo uspešno premagovali postavljene sekcije. Organizatorji so sicer pripravili pet sekcij, voznice in vozniki pa so morali z njimi opraviti po petkrat v časovnem oknu štirih ur. Tri sekcije so bile sestavljene iz umetnih ovir in so bile postavljene na peskovitem delu kamnoloma, dve pa sta bili gozdni sekciji. Vsebovali sta strme vzpone in spuste ter nekatere odseke z zelo majhnim manevrskim prostorom, kjer so bili udeleženci preizkušnje primorani zelo spretno obvladovati motorje.

V ženski konkurenci je bilo na štartu kar nekaj novink.

Al Hiasat pokazal najboljšo formo 

V najbolj zahtevni rdeči kategoriji (T1) je tokrat blestel Ali Al Hiasat (AMD Lukovica), ki ima v načrtu odpeljati vseh šest preizkušenj državnega prvenstva v trialu, saj se mu plan tekmovanj z enduro tekmovanji ne prekriva. Nastop je ocenil kot dober, ob tem pa dodal, da ni povsem prepričan ali je toliko napredoval v vožnji, ali pa so bile sekcije postavljene nekoliko lažje kot lansko sezono.

Ali Al Hiasat (AMD Lukovica) je bil v absolutni konkurenci tokrat najboljši.

Drugo mesto je osvojil mladi Lovro Setnikar (AMD Lukovica), ki se letos prvič preizkuša na rdečih sekcijah. Po tekmi nam je zaupal, da je šla prednost po zlu predvsem po premoru na tekmovanju, ko je brez podpore očeta Klemena Setnikarja (AMD Lukovica), ki ga ves čas vestno spremlja, varuje in usmerja, odpeljal peto sekcijo in žal dobil pribitek petih točk. Lovra letos čaka sila pestra sezona, saj se bo udeležil tudi štirih dirk za evropsko prvenstvo v trialu. Pred začetkom sezone je treniral v Španiji in Franciji pod budnim očesom španskega trenerja. Na tretje mesto se je uvrstil Luka Ožbolt (MCK Jaska).

Lovro Setnikar (AMD Lukovica) se je s pomočjo očeta Klemna dobro spopadal z zahtevnimi rdečimi sekcijami.

Med modrimi zmaga na Hrvaško

V modri kategoriji (T2) sta se za prvo mesto pomerila bratranca, Toni Bilen in Jan Bilen (oba MCK Kvarner). Prvo mesto je osvojil Toni, drugo pa Jan, tretje mesto pa je zasedel Marino Velušček (GAS Vrtejba). Toni je povedal, da so mu zelo zanimive umetne ovire, ker se na njih veliko nauči in napreduje, za razliko od sekcij, ki so postavljene na gozdnatem terenu. Veseli ga tudi to, da ima ob sebi bratranca Jana s katerim skupaj trenirata in napredujeta že zadnji dve leti in pol. Janu so bile sekcije, ne glede na vroč dan, zanimive in ga lahko pričakujemo tudi na drugi tekmi sezone, na kateri pa se nadeja, da bo premagal Tonija, zato bo v tem času posvetil veliko časa treningu.

Toni Bilen (MCK Kvarner) je dobil obračun z bratrancem Janom.

Mežku se je obrestoval trening v tujini

V rumeni kategoriji je Mirko Mežek (AMD Radovljica) potrdil dobro pripravljenost, ki jo je pilil tudi v tujini, saj se je v času božiča pridružil družini Setnikar na treningu v Španiji, kjer je pridobil veliko novega znanja in koristnih napotkov. Mirko se drži načela postopnosti tako, da bo letošnjo sezono vozil še rumeno kategorijo, v naslednji sezoni pa ga lahko pričakujemo že v modri.

Mirko Mežek (AMD Radovljica) je unovčil znanje, ki ga je pridobil tudi na treningih v tujini.

Za Mežkom se je zvrstila Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica), gonilna sila ženskega triala, ki vseskozi stalno vzpodbuja in motivira punce na skupnih treningih. Z rezultatom je bila kar zadovoljna, zaveda pa se, da ima še precej prostora za napredek. Na skupnih treningih se trudi zase, a nesebično pomaga kolegicam, kar jo veseli in ji ustreza. Moči bo sicer usmerila v to, da bi se med letom prestavila v modro kategorijo.

Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) ima smele načrte za letošnje leto.

Tretje mesto je osvojil Matija Britvec (MCK Jaska), ki trialske spretnosti uri predvsem na trial kolesu, s katerim se sicer udeležuje tudi tekmovanj.

Novinke in novinci pokazali veliko mero poguma

V beli kategoriji smo videli cel kup novih voznic in voznikov. S krstno preizkušnjo je zelo dobro opravila Nina Pirc (AMD Lukovica), ki se je za trial navdušila na AMZS dnevih predstavitve panoge trial. Z vožnjami po belih sekcijah je bila zadovoljna, nekatere so ji bile celo prelahke, druge pa kar zahtevne. Nina ima v tej sezoni jasno razdelane cilje: veliko treninga in tekmovanj ter prijetnega druženja.

Nina Pirc (AMD Lukovica) je izvrstno opravila s prvo tekmo v sezoni.

Drugo mesto je osvojila Nina Berlič (2nRace), ki se je v trialu preizkusila že preteklo sezono. Želela si je boljše predstave, za kar bi bilo potrebnega več treninga, a ji tega čas žal ne dopušča. Po dirki jo je veselilo predvsem to, da je lahko pomagala novinkam. Poleg Pirčeve sta se prvič preizkusili Ana Unterlehner (AMD Lukovica) in Tinkara Mes (AMD Lukovica), ki je v kategoriji trial otroci osvojila prvo mesto pred še enim novincem, Tinetom Primožičem (AMTK Koper).

Tinkara Mes (AMD Lukovica) med vožnjo na eni od sekcij.

Kočevska preizkušnja zadovoljila apetite


V skupnem seštevku za državno prvenstvo je pri ženskah prvo mesto osvojila Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica), na drugem mestu je Martina Cvitković (MCK Jaska), na tretjem pa Nina Pirc (AMD Lukovica. V kategoriji mladinci je povedel Lovro Setnikar (AMD Lukovica) pred Tonijem in Janom Bilenom (MCK Kvarner). Ali Al Hiasat (AMD Lukovica) je zmagal skupno v razredu trial pred Luko Ožboltom (MCK Jaska) in Marinom Veluščkom (GAS Vrtejba). Zadovoljstva po uspešno izpeljanem tekmovanju niso skrivali niti organizatorji. Matej Kosten, vodja prireditve, se nadeja, da bo tekmovanje v kamnolomu Mozelj postalo tradicionalno. Teren za posamezne sekcije so organizatorji pripravili že med tednom in pri tem niso imeli nobenih težav ali zapletov, kar gre zagotovo pripisati tudi razgibanosti območja, ki postavljalcu sekcij omogoča veliko domišljije.

Naslednja preizkušnja državnega prvenstva v trialu, druga od skupno šestih načrtovanih v letu 2024, bo na sporedu v nedeljo, 12. maja, in sicer pri sosedih na Hrvaškem, natančneje na trial poligonu v Jaski.

Ključne besede


AMZStrialdržavno prvenstvolicencaAMD Kočevje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

25

Priljubljenost članka

25

Shrani

Delite s prijatelji