Konec tedna bo v znamenju kartinga, speedwaya in motokrosa

Slovenski vozniki motokrosa bodo prvič letos tekmovali za točke državnega prvenstva, na delu med svetovno elito pa bosta tudi Matej Žagar v speedwayu in Jure Levar, ki bo vozil na tekmovanju FIA Academy Trophy.

Na progi Prilipe bodo motokrosisti vozili uvodno preizkušnjo odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.
Na progi Prilipe bodo motokrosisti vozili uvodno preizkušnjo odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.

Konec tedna vsem ljubiteljem motošporta in kartinga ponuja kar nekaj dirk, na katerih bodo z licencami AMZS tekmovali slovenski vozniki. Proga Prilipe bo drugič letos polna z motokros motorji. V začetku meseca so člani AMD Brežice pripravili uvodno preizkušnjo evropskega prvenstva jugozahodne cone razredov EMX 65 in EMX 85, tokrat pa bodo člani brežiškega društva organiziral prvo dirko odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu. Na njej bo brez dvoma prvo ime Jan Pancar, ki letos premierno vozi med svetovno motokros elito v razredu MXGP in bo zanesljivo magnet tako za gledalce kot tudi tekmece na progi, da se pomerijo z njim ter ugotovijo, ali ga lahko morda celo pustijo za seboj, kar nikakor ne bo lahka naloga. Tekmovali bodo v osmih različnih razredih, pestro dogajanje na progi pa se bo pričelo že malce po 8. uri, ko bodo na sporedu uradni treningi po posameznih kategorijah.

Žagar vozi, Ivačič rezerva

Donji Kraljevec na Hrvaškem bo gostil prvo dirko sezone svetovnega prvenstva v speedwayu oziroma Speedway Grand Prix. Na progi Milenium bo s povabilom organizatorja med elitno šestnajsterico najboljših speedway voznikov na svetu vozil tudi osemnajstkratni slovenski prvak Matej Žagar. Na tribunah stadiona, ki bodo zagotovo polne do zadnjega kotička, bodo zanj pesti stiskali tudi številni Slovenci, ki bodo verjetno na delu želeli videti tudi Matica Ivačiča. Aktualni državni prvak v speedwayu bo na priložnost za dokazovanje čakal v vlogi prve rezerve. Dirka se bo začela v soboto, 27. aprila, ob 19. uri, treningi na progi z bogatim spremljevalnim programom pa bodo potekali že v popoldanskih urah.

Matej Žagar (55) je tudi lani vozil med svetovno elito na dirki na Hrvaškem.

Levar začenja v Franciji

V Val d'Argentonu v Franciji pa bo od četrtka, 25. aprila, pa do nedelje 28. aprila, na delu tudi Jure Levar, ki bo letos zastopal Slovenijo na uveljavljenem in prestižnem karting tekmovanju FIA Academy Trophy. Gre za tekmovanje, v katerem imajo vsi v njem enako izhodišče: enake šasije, enake motorje in enake gume na gokartih, zato med vozniki bistveno bolj pride do izraza znanje na progi. Levar je v Francijo odpotoval z lepo popotnico, saj je minuli konec tedna zanesljivo slavil zmago na uvodni preizkušnji državnega prvenstva Slovenije v kartingu v AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi v razredu Rotax Junior. Tokrat ga v ostri mednarodni konkurenci čaka zelo težko delo, če se bo želel med številnimi mladimi upi kartinga prebiti do zaključnih voženj, ki bodo na sporedu v nedeljo, ali če bo želel preseči imeniten dosežek Aleksandra Bogunovića, ki je leta 2022 skupno osvojil izvrstno sedmo mesto.

Jure Levar (272) v vodstvu v prvem ovinku na dirki v Slovenji vasi.

Ključne besede


AMZSmotokroskartingdržavno prvenstvospeedwaysvetovno prvenstvoFIA Academy Trophylicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji