Smola Levarja v finalu v Val d'Argentonu

Francoski Val d'Argenton je bil od 25. do 28. aprila 2024 gostitelj prve dirke tekmovanja FIA Academy Trophy v kartingu. Slovenske barve z licenco AMZS je branil Jure Levar.

Jure Levar (520) je z licenco AMZS branil barve na prvi dirki sezone tekmovanja FIA Academy Trophy, ki je potekala v Franciji.
Jure Levar (520) je z licenco AMZS branil barve na prvi dirki sezone tekmovanja FIA Academy Trophy, ki je potekala v Franciji.

Tekmovanje FIA Academy Trophy vsako leto privabi na dirke mlade upe kartinga z vsega sveta in med njimi je bil letos z licenco AMZS na uvodni preizkušnji sezone tudi Jure Levar. Mladi slovenski voznik, ki se je prejšnji konec tedna izkazal s prepričljivo zmago na dirki domačega državnega prvenstva v razredu Rotax Junior, se je tokrat soočil z izjemno močno mednarodno konkurenco, v kateri imajo vsi enake pogoje za dirkanje: enak motor, enako šasijo in enake gume, kar pomeni, da nihče nima morebitne prednosti boljšega "materiala". Levar je pokazal, da se lahko dobro kosa in meri tudi v ostri mednarodni konkurenci vrstnikov s celega sveta. Četrtkove treninge je odpeljal zadržano, saj se je šele spoznaval z vozilom in njegovimi nastavitvami. Petek je začel solidno in je stopnjeval nastope. V treh vožnjah je v cilj pripeljal dvakrat na 17. mestu, enkrat pa je bil v svoji skupini 16., a se mu nato kvalifikacijska vožnja ni posrečila po željah, saj jo je končal na 21. mestu. Skupno je zasedel 42. mesto, kar ga je uvrstilo v kvalifikacijsko skupino B.

Jure Levar (520) se je pogumno soočil z vrstniki.

V soboto je nato pokazal, da zmore bistveno več. Po jutranjem ogrevanju je v prvi vožnji osvojil odlično 3. mesto, popoldne pa sledilo še 12. mesto, kar je bil lep obet za nedeljo. Zadnji dan na jutranjem ogrevanju ni veliko tvegal, dopoldanska vožnja pa se mu nato ni posrečila po željah in je tudi zaradi kazni osvojil šele 20. mesto. Kljub temu je to zadostovalo za skupno 19. mesto in preboj med 36 voznikov, ki so si privozili finale. Vanj se je pognal z veliko željo in upi po dobrem rezultatu, a vse se je razblinilo praktično že v prvem ovinku, saj se je zapletel s tekmeci in končal v travi. Čeprav se Levarju ni izteklo tako, kot je želel in pričakoval, pa je prav gotovo dobil potrdilo, da se lahko na naslednjih dirkah uspešno zoperstavi tekmecem in še dvigne raven svojih voženj. Zmago v finalu si je sicer privozil slovaški voznik Jakub Gašparovič, Levar pa je zasedel 31. mesto.

Nastop v finalni vožnji se je Levarju (520), slovenskemu vozniku z licenco AMZS, žal ponesrečil.

V prvenstvu FIA Academy Trophy sledita še dve preizkušnji. Naslednja bo med 20. in 23. junijem 2024 na Slovaškem na karting progi Slovakia Ring, tretja in hkrati zadnja pa bo potem med 1. in 4. avgustom 2024 v Kristianstadu na Švedskem.

Ključne besede


AMZSkartingFIA Academy TrophylicencaJure Levar

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji