Motokrosisti v Latviji in Romuniji, speedwayisti pa na Madžarskem in v Italiji

Prihajajoči konec tedna bodo na mednarodnih prizoriščih znova aktivni slovenski vozniki motokrosa, pomembni dirki pa čakata tudi dva slovenska tekmovalca v speedwayu.

Tim Gajser (243) bo v Latviji spet v lovu na Jorgeja Prada, ki ima v skupnem seštevku elitnega razreda MXGP v svetovnem prvenstvu dve točki prednosti.
Tim Gajser (243) bo v Latviji spet v lovu na Jorgeja Prada, ki ima v skupnem seštevku elitnega razreda MXGP v svetovnem prvenstvu dve točki prednosti.

Svetovno prvenstvo v motokrosu se približuje polovici. V Kegumsu bo na sporedu deveta dirka sezone, skupno pa jih je predvidenih dvajset. Na VN Latvije bosta z licencama AMZS slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar. Gajserju se zadnja preizkušnja, ki je bila v Teuschenthalu v Nemčiji, ni izšla po željah. Čeprav je skupno na dirki osvojil drugo mesto, pa je ostal brez rdeče številke najboljšega v skupnem seštevku točkovanja razreda MXGP. Za Jorgejem Pradom zaostaja zgolj dve točki, kar pomeni, da se mu s španskim voznikom bržčas obeta srdit boj tudi na progi v motocentru Zelta Zirgs v Kegumsu.

Za menoj je soliden konec tedna, v katerem sem dobil kvalifikacijsko dirko, nato pa osvojil tretje in drugo mesto v dveh vožnjah. V prvi mi je "arm pump" preprečil, da bi bil boljši, v drugi pa sem vozil bistveno bolje, a ne dovolj dobro, da bi se zavihtel na vrh. V prvenstvu je tesno, ni pa še nič odločenega. Zadovoljen sem, da sem zdrav in se veselim latvijske preizkušnje,

je strnil vtise Gajser po nemški in pred latvijsko dirko, v kateri bo moral znova napeti vse sile in moči v lovu na Prada. Drugi Slovenec v elitnem razredu MXGP Jan Pancar se je v Nemčiji v soboto v vožnji na čas poškodoval, a vseeno stisnil zobe in odpeljal kvalifikacije ter nato tudi nedeljski dirki. V prvi je imel probleme z rokama in je ostal brez točk svetovnega prvenstva. V drugi vožnji pa je vozil imenitno in nasmihala se mu je uvrstitev celo med deseterico, potem pa se mu je v predzadnjem krogu nenadoma snela veriga in ga oropala zajetnega števila točk. Vseeno jih je rešil pet s 16. mestom, a to je manj od tega, kar zmore in je sposoben. Latvijska steza je med mehkejšimi in to mu ne ustreza. Kljub temu se zagotovo ne bo predal, ampak se bo maksimalno potrudil, da iz sebe in motorja iztisne vse, kar se bo dalo.

Jan Pancar (253) bo znova skušal dobro odpeljati vse vožnje ter opozoriti nase z odmevno uvrstitvijo. (Foto/facebook)

Prva vožnja dirke za VN Latvije v Kegumsu v razredu MXGP bo v nedeljo, 9. junija 2024, ob 13.15, druga pa se bo nato začela ob 16.10.

Slovenci v Romuniji

Zarnesti v Romuniji bo prizorišče polfinalne preizkušnje evropskega prvenstva razredov EMX 65 in EMX 85 za mlade motokrosiste jugozahodne in jugovzhodne cone. Po treh preizkušnjah, ki so bile v Zaboku na Hrvaškem, v Brežicah na progi Prilipe in Fernao Joanesu na Portugalskem, sta si polfinalni vstopnici privozila Svit Vižintin (263) in Tim Repnik (360) v šibkejši kategoriji, na dirko pa je prijavljen tudi Matic Žibek (202). V razredu motorjev s prostornino do 85 kubičnih centimetrov bo romunsko progo preizkusil tudi Alex Novak (397). Tekmovanje se bo na motokros stezi Brebina, ki se nahaja dobre pol ure vožnje vzhodno od Brašova, odvijalo od sobote, 8. junija, do nedelje, 9. junija, pričakovati pa je ogorčen boj za mesta, ki vodijo na finalno preizkušnjo v Loket na Češko, kjer bodo za evropske naslove vozili v nedeljo, 21. julija.

Ivačič v Debrecenu, Grmek in Kuny v Terenzanu

Živahno in pestro bo tudi na speedway stezah. Z licencami AMZS se bodo v boj za čim boljše uvrstitve podali Matic IvačičAnže Grmek in Julian Kuny. Ivačič, sicer aktualni državni prvak v speedwayu, bo v soboto, 8. junija, v Debrecenu na Madžarskem v vlogi prve rezerve upal na priložnost za dokazovanje na prvi od štirih finalnih dirk evropskega prvenstva. V ostri mednarodni konkurenci se bo v soboto, 8. junija, preizkusil tudi mladi Grmek, ki bo na motorju po stezi dirkal v Terenzanu v Italiji, kjer bo ena od treh kvalifikacijskih preizkušenj svetovnega prvenstva serije Seedway Grand Prix 2 oziroma SGP2 za voznike do 21 let. Preostali dve kvalifikacijski dirki bodo vozili v Ludwigslustu v Nemčiji in Maconu v Franciji. Na preizkušnji v Terenzanu bo v vlogi prve rezerve Nemec Kuny, ki sicer tekmuje s z licenco AMZS.

Anže Grmek bo tekmoval v Terenzanu.

 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarMatic Ivačičspeedwayevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoAnže GrmekEMX85EMX65licenca