Gajser v Maggiori brani prvo mesto

Konec tedna bo živahno na motokros progi Maggiora Park, kjer bo potekala deseta dirka za svetovno prvenstvo, vozili pa bodo tudi za točke evropskega prvenstva. Cestno hitrostni motociklisti se bodo merili v tekmovanju Alpe Adria, del katerega šteje tudi za točke evropskega pokala.

Tim Gajser (243) med atraktivnim skokom na dirki v Latviji.
Tim Gajser (243) med atraktivnim skokom na dirki v Latviji.

Italijanska Maggiora bo gostila deseto preizkušnjo svetovnega prvenstva v motokrosu. Na Veliko nagrado Italije v elitnem razredu MXGP v najboljšem položaju v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka prihaja Tim Gajser, ki je na prejšnji dirki v Latviji prevzel rdečo številko Jorgeju Pradu. Španec za slovenskim motokros šampionom zaostaja zgolj štiri točke, zato lahko vnovič pričakujemo izredno napet obračun Gajser - Prado, v katerem bodo bržčas odločale malenkosti. Trda podlaga je brez dvoma bolj po meri Gajserju, a hitri španski voznik, ki blesti z izjemno dovršeno izpeljanimi štarti, bo zanesljivo trd oreh.

Zadovoljen sem z opravljenim v Kegumsu. Pokazal sem konstantnost v vožnjah in dobro hitrost, četudi nisem dobil dirke. Pozitivno je tudi dejstvo, da imam v rokah znova rdečo številko in z njo je vselej lepo voziti. A ne delam si utvar, saj je do konca svetovnega prvenstva še cel kup dirk in marsikaj se lahko obrne. Tudi v Maggiori ne bo lahko, čeprav je ta proga zame vsakič nekaj posebnega,

je dobre volje pred dirko v Italiji pripovedoval Gajser. Na štartu razreda MXGP bo tudi Jan Pancar, ki se bo brez dvoma razveselil trde podlage, na kateri pretežno trenira skozi leto. To bo zanj nova lepa priložnost, da opozori nase z dobrimi vožnjami. Morebitna uvrstitev na rob deseterice bi bila za Pancarja lepa popotnica za drugo polovico sezone ter nova vzpodbuda za trde in naporne treninge. Ti so se do sedaj že izkazali za uspešne, saj prinašajo opazne rezultate predvsem v finiših voženj, v katerih tekmeci že popuščajo z močmi, Pancar pa pridobiva.

Jan Pancar (253) bo v Maggiori lovil nov odmeven rezultat.

Prva vožnja dirke za VN Italije v Maggiori v razredu MXGP bo v nedeljo, 16. junija 2024, ob 14.15, druga pa se bo nato začela ob 17.10.

Vozili bodo tudi Peklaj, Osek in Vrh

V razredu MX2 se bo znova preizkusil Jaka Peklaj. 17-letni motokrosist iz Ivančne gorice, ki je član AMD Šentvid pri Stični, bo znova skušal nabrati čim več dragocenih izkušenj v ostri in neizprosni mednarodni konkurenci, v kateri te lahko vsaka drobna napaka potisne za nekaj mest navzdol. Kakršnakoli točka bi za Peklaja pomenila lep uspeh. V okviru spremljevalnega programa se bosta v razredu EMX 125 preizkusila tudi Lukas Osek in Miha Vrh.

Miha Vrh (522) bo želel potrditi dobro formo z dirk državnega prvenstva.

Obetavna šestnajstletnika, sicer vodilna v domačem državnem prvenstvu v kategoriji MX 125, čakajo najprej zahtevne kvalifikacije, v katerih se bosta morala prebiti med štiridesetericom, ki si bo privozila mesto na štartni rampi v vožnjah za točke evropskega prvenstva. Glede na število prijavljenih voznikov ju čaka težka naloga, saj bo potrebno med brezkompromisnimi vrstniki tekmovati tudi z glavo ter se izogniti morebitnim zapletom ali padcem, ki bi slovenska voznika lahko zaustavili v lovu na zastavljene cilje.

Prva vožnja dirke za VN Italije v Maggiori v razredu MX2 bo v nedeljo, 16. junija 2024, ob 13.15, druga pa se bo nato začela ob 16.10.

Lukas Osek (34) bo brez dvoma želel poseči čim višje.

Alpe Adria preizkušnja na Pannonia Ringu tudi za evropski pokal

Cestno hitrostne motocikliste čaka konec tedna druga preizkušnja tekmovanja Alpe Adria, v katerem štejejo nekatere kategorije tudi za točke evropskega pokala. Na prvi dirki, ki je bila sredi maja na dirkališču Grobnik, se je imenitno odrezal Marko Jerman, ki je vknjižil dve zmagi v razredu STK 1000. Izkazal se je tudi Aleš Brzin, ki je tekmoval v razredu Cup 1000, saj si je za pas zataknil zmago ter drugo mesto. Malce manj uspeha je imel Etien Kantar Božič, ki je vozil v razredu supersport 600. A mladi voznik iz Lucije za zdaj predvsem nabira izkušnje in dobro napreduje na treningih ter morda že tokrat na dirkališču Pannona Ring pokaže potencial, ki ga premore.

Etine Kantar Božič bo tokrat želel nadgraditi vožnje, ki jih je pokazal na Grobniku.

Vozniki bodo na stezi Pannonia Ring na Madžarskem od petka, 14. junija, ko bodo na sporedu prosti treningi, pa do nedelje, 16. junija, ko se bo popoldne tekmovanje tudi končalo.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarevropsko prvenstvoEMX 125svetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosuMiha VrhLukas Oseklicenca