Motošportni konec tedna v znamenju kar treh dirk državnega prvenstva

Prihajajoči konec tedna bodo lahko na svoj račun prišli ljubitelji domačih dirk, saj so na sporedu kar tri preizkušnje državnega prvenstva v treh različnih motošportnih panogah.

Lani so bili vozniki v Mačkovcih zelo zadovoljni s pripravljeno progo. (Foto/Arhiv AMZS)
Lani so bili vozniki v Mačkovcih zelo zadovoljni s pripravljeno progo. (Foto/Arhiv AMZS)

Sobotni večer bo v Prekmurju brez dvoma v znamenju speedwaya. Na ovalu v Petišovcih pri Lendavi bo na sporedu prva dirka državnega prvenstva v speedwayu, na kateri bodo poleg slovenskih voznikov tekmovali tudi nekateri mednarodno uveljavljeni dirkači. Skupaj jih je na štartnem seznamu dvanajst. Letos sta na programu sicer dve dirki, po katerih bomo dobili državnega prvaka. Prestižni naslov brani član organizatorja uvodne preizkušnje ŠD Speedway Team Lendava Matic Ivačič. A v tej sezoni tridesetletniku ne gre vse tako, kot si želi in je načrtoval, zato bo najbrž sila zanimivo. Predvsem mladi, še ne 20-letni Ljubljančan Anže Grmek je v tej sezoni naredil lep korak naprej v razvoju in bi znal pošteno pokvariti načrte Ivačiču, ki bo moral paziti tudi na vselej nevarnega veterana Denisa Štojsa. Za dirko sta z licenco AMZS prijavljena še Luka Omerzel in Julian Kuny. Vozniki bodo imeli popoldne najprej prosti trening, prva vožnja pa je predvidena ob 19. uri in 15 minut.

V Brnu cestno hitrostni motociklisti

Vozniki v državnem prvenstvu v cestno hitrostnem motociklizmu se bodo merili tretjič v sezoni. Za nove točke za skupno razvrstitev v razredih supersport 600 in superbike bodo vozili na stezi Avtomotodrom Brno na Češkem. Po prvih dveh preizkušnjah je v najmočnejšem razredu v najboljšem položaju Aleš Brzin, ki je dobro formo potrdil tudi minuli konec tedna z dvema zmagama v tekmovanju Alpe Adria. Veteran Bine Štern za Brzinom zaostaja 14 točk, kar pomeni, da bo moral do konca sezone napeti vse sile in moči, če ga bo želel prehiteti. V šibkejšem razredu z motocikli s prostornino motorjev do 600 kubičnih centimetrov pa je v vodstvu Domen Lipnik. David Vodišek ima sedem točk manj, Etien Kantar Božič pa zaostaja 13 točk. Aktualni državni prvak Enej Logar je v težkem položaju, saj je na drugi dirki sezone vknjižil ničlo. Idrijčan prav tako bije bitko s časom, da sestavi motor, saj je v nedeljo na dirki tekmovanja Alpe Adria zaradi neprevidnosti enega od tekmecev, ki se je vanj zaletel in padel ter razbil motor.

Motokros dirka v Mačkovcih

Tisti, ki si bodo v soboto zvečer v Prekmurju ogledali speedway dirko v Petišovcih, bi lahko imeli dvojni motošportni spored za konec tedna, saj je v nedeljo v tem koncu Slovenije na sporedu druga preizkušnja sezone za točke državnega prvenstva v motokrosu. Vozili jo bodo v Mačkovcih, kjer bo na programu kar osem različnih tekmovalnih razredov, program voženj pa se bo začel že ob 8. uri s prvimi treningi in bo trajal pozno v popoldne, ko se bo tekmovanje končalo s slovesno razglasitvijo rezultatov. Vsi ljubitelji motokrosa iz Prekmurja in ostalih koncev Slovenije bodo lahko brez dvoma prišli na svoj račun, saj bodo lahko na delu videli tako najmlajše, ki zavzeto delajo prve kroge na motokros motorjih in se pri tem učijo različnih tehnik vožnje ter jih nato udejanjajo na dirkah, kot tudi tiste najboljše  v razredih MX Open in MX2 ter prekaljene veterane.

Levar na Slovaškem

Slovaški karting center Orechova Poton, ki se nahaja nedaleč stran od Dunajske Strede, bo prizorišče druge preizkušnje tekmovanja FIA Academy Trophy, v katerem letos z licenco AMZS slovenske barve brani Jure Levar. Na prvi preizkušnji, ki je bila konec aprila v Franciji v Val d'Argentonu, je imel Levar kar nekaj smole, še posebej v finalu, ki ga ni končal, a je pokazal, da se lahko kosa z vrstniki z vsega sveta. Tokrat bo imel znova priložnost, da demonstrira, kaj zna in zmore ter česa je sposoben na štirih kolesih v družbi ostre mednarodne karting konkurence 51 voznikov, ki je neizprosna ter kaznuje vsako že najmanjšo napako na stezi. Program tekmovanja se bo začel v četrtek z žrebom gokartov, nato pa nadaljeval z vožnjami v petek in soboto ter končal z nedeljskim velikim finalom, v katerega se bo uvrstilo le 34 najboljših.

Jure Levar je imel na prvi dirki v Franciji obilo smole v finalu. (Foto/Arhiv AMZS)

Hauptman v Italiji

Prvič se bo v mednarodno areno svetovnega prvenstva v enduru podal tudi Gal Hauptman, ki ga čaka preizkušnja v Bettoli v Italiji. Hauptman bo tekmoval v razredu Junior 1, v katerem se bo za čim boljše uvrstitve potegovalo še 12 drugih voznikov. Tekmovanje bo potekalo od petka do nedelje, Hauptman pa si bo na vso moč prizadeval, da se pokaže v čim boljši luči in potrdi dobro fizično pripravljenost, ki bo brez dvoma eden ključnih faktorjev na tej zelo zahtevni in težki enduro preizkušnji, na kateri bo moral voziti ne samo na moč, temveč tudi sila premišljeno in preudarno.

Gal Hauptman je lani osvojil naslov državnega prvaka v motokrosu v razredu MX2. (Foto/Arhiv AMZS)

Dva Slovenca v lovu na finale SGP 3

V soboto, 22. junija, bosta na delu tudi mlada slovenska speedway voznika Sven Cerjak in Tilen Bračko, ki bosta v Teterowu v Nemčiji vozila kvalifikacijsko dirko tekmovanja Speedway Grand Prix 3 oziroma svetovnega prvenstva mlajših mladincev do 16 let. Cerjak, ki je nekajkrat že pokazal, da je vpil veliko znanja obvladovanja speedway motocikla na ovalnih stezah, bo vozil v skupini 1, Bračko, ki prav tako iz treninga v trening ter iz tekme v tekmo vidno napreduje, pa se bo skušal do finala prebiti v skupini 2. Oba slovenska predstavnika se bosta soočila z najboljšimi vrstniki na svetu, zato bi nujna morebitna uvrstitev v finale, ki bo v petek, 28. junija, v Gorzowu na Poljskem, pomenila velik uspeh.

Sven Cerjak bo lovil preboj v finale. (Foto/Arhiv AMZS)

Ključne besede


AMZSmotokrosendurokartingAMD Štefan Kovačdržavno prvenstvospeedwaycestno hitrostni motociklizemsvetovno prvenstvoFIA Academy Trophylicenca2n'raceŠD ST LendavaSGP3