Ivačiču zmaga v Petišovcih

V soboto, 22. junija, je bila na ovalu v Petišovcih pri Lendavi uvodna preizkušnja državnega prvenstva Slovenije v speedwayu.

Matic Ivačič drvi na motorju v eni od voženj dirke v Petišovcih.
Matic Ivačič drvi na motorju v eni od voženj dirke v Petišovcih.

Sobotni večer je bil v Prekmurju v znamenju speedwaya. Člani ŠD ST Lendava so na ovalu v Petišovcih pripravili uvodno preizkušnjo državnega prvenstva Slovenije v speedwayu. Tekmovalo je 12 voznikov, poleg članov AMZS še predstavniki Nemčije, Poljske, Avstrije, Italije in Argentine. Prvi dve vožnji je z zmago začel Matic Ivačič (ŠD ST Lendava), ki se je že v naslednjem nastopu pomeril Anžetom Grmekom (AMTK Ljubljana).

Anže Grmek je bil tokrat najboljši med mladinci do 21 let.

Ta je po uvodnem drugem mestu nanizal tri zmage in v rednem delu zbral 11 točk v štirih nastopih. Zaostal je le za Ivačičem, ki je po dvanajstih vožnjah ostal neporažen ter je zbral 12 točk. Oba konkurenta za naslov prvaka sta se tako uvrstila neposredno v finalno vožnjo. Denis Štojs (AMD Krško), ki letos beleži že trideseto tekmovalno sezono v speedwayu, je uvodni nastop začel z ničlo, nato pa nanizal tri tretja mesta in s tremi točkami tekmovanje končal na 11. mestu.

Izkušeni Denis Štojs je dirko končal na enajstem mestu.

Nemec Julian Kuny, ki prav tako nastopa z licenco AMZS, je brez točk končal na začelju dvanajsterice voznikov. V dodatni vožnji za preostali mesti v finalu so nastopili štirje tuji tekmovalci: z 9 točkami tretje in četrto uvrščena po rednem delu, Nemca Marius Hillebrand in Sandro Wasserman, 7 točk je zbral Poljak Tomasz Orwat, Avstrijec Sebastian Kossler pa je v štirih nastopih vknjižil 6 točk. V finale sta se uvrstila Orwat in Wassermann. Finalna vožnja večera se je začela z izključitvijo Poljaka, ki po 2 minutah ni bil pripravljen na štart in je dirko končal na mestu tik pod zmagovalnimi stopničkami.

Z leve: Anže Grmek, Sandro Wasserman in Matic Ivačič pred štartom s svojimi mehaniki.

Vendar tudi v vožnji trojice za najboljša mesta je bilo pestro. Po dobrem štartu Ivačiča je Grmek izkoristil prostor v izhodu iz prvega ovinka in se prebil naprej, ob tem pa je Ivačič zaradi kontakta z Grmekovim zadnjim kolesom končal na tleh in vožnja je bila prekinjena. Krajšo je vseeno potegnil mladi Ljubljančan, ki je bil diskvalificiran in se je moral zadovoljiti s tretjim mestom med člani in prvim med mladinci do 21 let. V ponovljeni finalni vožnji sta tako nastopila le Ivačič in Wassermann. Ivačič je vodil od štarta do cilja in tretje leto zapored dobil dirko za državno prvenstvo na ovalu v Petišovcih.

Matic Ivačič s pokalom za zmago na prvi dirki državnega prvenstva Slovenije v speedwayu v letu 2024.

Druga in hkrati zadnja dirka državnega prvenstva Slovenije v speedwayu bo znova na ovalu v Petišovcih. Predvidena je v nedeljo, 29. septembra, vnovič pa bo organizacija preizkušnje v rokah članov ŠD ST Lendava.

Ključne besede


AMZSMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwayDenis Štojsdržavno prvenstvo v speedwayuAnže GrmeklicencaŠD ST LendavaPetišovciJulian Kuny