Levar v finalu odstopil

Slovaški karting center Orechova Poton je od četrtka do nedelje gostil drugo preizkušnjo tekmovanja FIA Academy Trophy, v katerem letos z licenco AMZS slovenske barve brani Jure Levar.

Jure Levar (520) žal ni končal finalne preizkušnje na dirkališču Orechova Poton na Slovaškem.
Jure Levar (520) žal ni končal finalne preizkušnje na dirkališču Orechova Poton na Slovaškem.

Druga dirka neuradnega svetovnega prvenstva za mlade voznike kartinga FIA Academy Trophy je potekala na Slovaškem. V karting centru Orechova Poton je Slovenijo zastopal Jure Levar. Gre za tekmovanje, v katerem imajo vsi enake pogoje za dirkanje: enak motor, enako šasijo in enake gume, kar pomeni, da nihče nima morebitne prednosti boljšega "materiala". Še ne 13-letni voznik se je v ostri mednarodni konkurenci 47 vrstnikov z vsega sveta dobro znašel in pustil dober vtis. Na petkovih prostih treningih se je še spoznaval z gokartom in v svoji skupini zasedel 12., 17. in 18. mesto, kvalifikacijsko preizkušnjo pa je nato končal na 19. mestu. To je pomenilo, da je skupno zasedel 37. mesto in nadaljevanje kvalifikacij v skupini A.

Smola v finalu

Sobotne kvalifikacijske dirke je opravil z različnim uspehom. Že na ogrevanju je nakazal, da se dobro počuti, nato pa je imel smolo v prvi vožnji, v kateri je doživel diskvalifikacijo zaradi tehničnih razlogov (karoserije). To ga je podžgalo, da je že v naslednji vožnji, ki je bila na sporedu popoldne, v cilj pripeljal na 8. mestu. Nedeljo je Levar začel zadržano na jutranjem ogrevanju, potem pa je imel znova smolo, saj ga je kazen potisnila na 15. mesto. Kljub temu je po točkah z 31. mestom ujel uvrstitev v finale, ki pa se je zanj predčasno končal. Kmalu po štartu je Levar namreč trčil v tekmeca pred njim, ki se je zapletel z enim od voznikov. Sicer je skušal gokart ponovno zagnati, a mu to ni uspelo in je razočaran odstopil. Finalno dirko je dobil Belgijec Herman Gilles, ki je v vodstvu tudi v skupnem seštevku dveh dirk, v katerem je Levar na 40. mestu. 

Tretja in hkrati zadnja dirka tekmovanja FIA Academy Trophy v letu 2024 bo med 1. in 4. avgustom v Kristianstadu na Švedskem.

Ključne besede


AMZSkartingFIA Academy TrophylicencaJure Levar