Sven Cerjak v finalu SGP3 peti

Finale serije Speedway Grand Prix 3 je bilo v Gorzowu na Poljskem, slovenske barve pa je z licenco AMZS branil Sven Cerjak.

Sven Cerjak (v sredini) z ekipo v Gorzowu.
Sven Cerjak (v sredini) z ekipo v Gorzowu.

Serija SGP3 oziroma svetovno prvenstvo mlajših mladincev (za starostno skupino od 12 do 16 let) se je končala s finalno preizkušnjo na Poljskem. Na stadionu Edward Jancarz se je zelo dobro odrezal Sven Cerjak. Še ne 15-letni voznik, ki je doma v Senovem in je član AMD Krško, je že lani s 6. mestom v Mallili na Švedskem pokazal, da se lahko povsem enakovredno kosa z najboljšimi vrstniki na svetovni ravni. Aktualni državni prvak v razredu speedway 250 se je dirke lotil sila samozavestno in odločno. Pogum je črpal tudi iz dobrih predstav na zadnjih dirkah, na katerih se je lahko prepričal, da so njegovi tekmeci le iz krvi in mesa ter da tudi oni delajo napake. Tekmovanje v Gorzowu je Cerjak začel z drugim mestom v tretji vožnji, v peti pa nato po takoj po štartu v prvem ovinku prehitel Maksymiliana Pawelczaka in ni popustil pred njegovim napadom ter je padel. K sreči brez posledic. V ponovljenem štartu je Poljak potegnil najbolje v prvi zavoj, Cerjak pa je vnovič zasedel drugo mesto. V svoji tretji vožnji oziroma enajsti dneva je mladi up slovenskega speedwaya vknjižil zmago in je imel skupaj 7 točk, s katerimi je zasedal odlično četrto mesto, kar je napovedovalo, da se mu obeta nova odmevna uvrstitev.

Sven Cerjak (prvi z desne) se je srdito zoperstavil tekmecem in na progi ni popuščal niti za ceno padca.

V šestnajsti vožnji dneva je Cerjak po prvem krogu vodil, a ga je nato prehitel William Cairns in znova je v cilj pripeljal drugi. Enako mesto je osvojil tudi v osemnajsti vožnji, v kateri je imel tudi malce smole, saj mu je po štartu po prvem ovinku v ravnini privzdignilo motor, kar je izkoristil Villads Pedersen ter se prebil na prvo mesto, ki ga ni več izpustil iz rok. Po petih vožnjah je imel Cerjak 11 točk, kar mu je prineslo končno 5. mesto. Zmago in naslov svetovnega prvaka serije SGP3 si je privozil Poljak Pawelczak, ki je osvojil maksimalnih 15 točk za pet zmag, drugi je bil Avstralec Beau Bailey, ki je zbral 13 točk, tretji z 12 točkami pa je bil Britanec Cairns.

Sven Cerjak med eno od voženj, ki so mu na koncu prinesle skupno peto mesto v finalu serije SGP3.

Ključne besede


AMZSspeedwaysvetovno prvenstvolicencaSven CerjakSGP3